Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Alus darītāju savienība: Depozīta sistēmas dēļ dzērienu cenām nevajadzētu pieaugt

Depozīta sistēmas dzēriena iepakojumu savākšanai un otrreizējai pārstrādei ieviešanas rezultātā dzērienu cenām veikalos Latvijā nevajadzētu pieaugt, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektors Pēteris Liniņš.

Viņš uzsvēra - lai attiecīgā sistēma darbotos pareizi un efektīvi, kā arī būtu izdevīga patērētājiem, dzērienu ražotājiem un tirgotājiem, jāievēro virkne šādas sistēmas darbības principu.

Tostarp sistēmai ir jādarbojas pēc bezpeļņas principa un tās darbības rezultātā gūtie ieņēmumi ir jāiegulda sistēmas darbībā.

"Ražotāji, tirgotāji un sabiedrība ir vienīgie, kas ir ieinteresēti, lai šī sistēma darbotos pēc iespējas lētāk. Jebkura cita trešā persona būtu ieinteresēta pelnīt, no kā mums jācenšas par visām varītēm izvairīties," pauda Liniņš.

LADS izpilddirektors teica, ka sistēmas darbības rezultātā dzērienu cenām nebūtu jāpieaug, jo šajā sistēmā savāktais iepakojums tiks realizēts tālāk un ienesīs naudas līdzekļus, kas palīdzēs turpmāk to finansēt. "Jau patlaban dzērienu cenā ir iekļauti izdevumi par iepakojumu apsaimniekošanu, un šī sadaļa nav maza. Tā atkritīs brīdī, kad iepakojumam tiks piemērota depozīta sistēma. Mūsu pamatuzdevums ir strādāt pie tā, lai depozīta sistēmas ieviešanas rezultātā izdevumi par iepakojuma apsaimniekošanu nepārsniegtu pašreizējās izmaksas un būtu pat mazāki, lai šī sistēma būtu efektīvāka," teica Liniņš.

Pēc viņa teiktā, attiecīgajai sistēmai ir jābūt izdevīgai ražotājiem no taras aprites viedokļa, proti, otrreiz lietojamajai stikla tarai no tirgotāja un patērētāja caurskatāmi un efektīvi jāatgriežas pie depozīta sistēmas operatora, lai ražotājs vienmēr varētu savlaicīgi atgūt apritē tirgū ielaisto stikla taru, uzpildīt to atkāroti un nodot patēriņam veikalā.

Viņa uzsvēra, ka depozīta sistēma ir vienīgais līdz šim pierādītais veids, kas ļaus sasniegt Eiropas Savienības (ES) Vienreizlietojamo plastmasas izstrādājumu direktīvā noteikto, ka līdz 2025. gadam ES dalībvalstīm nepieciešams savākt un atkārtotai pārstrādei nodot 77%, bet līdz 2029. gadam - 90% vienreiz lietojamo plastmasas pudeļu ar vāciņiem. Tāpat arī šī sasaukuma parlamenta darbs pie grozījumiem Iepakojuma likumā, kas paredz ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumiem, liecina par politisko gribu to ieviest. Tāda ir arī sabiedrības vēlme.

Latvijas Bezalkoholisko dzērienu uzņēmumu asociācijas valdes locekle un Cēsu alus valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone aģentūrai LETA pauda, ka viens no depozīta sistēmas ieviešanas stimuliem ir ES noteiktās normas. "Tā ir gan ražotāju, gan valsts atbildība par to, ka mēs savu tirdzniecībā izlaisto iepakojumu esam atbildīgi savākt atpakaļ. Otrkārt, mēs tajā redzam arī mūsu pašu kā nozares ilgtspējas atbildību," sacīja Sietiņsone.

Viņa piebilda, ka Latvija depozīta sistēmas ieviešanā var ļoti daudz mācīties no piemēra Igaunijā un Lietuvā, un tādējādi Latvijā ir iespējams ieviest efektīvu, caurspīdīgu depozīta sistēmu, ar ko būt apmierinātiem pašiem, kā arī valstij un iedzīvotājiem. Piemēram, no prakses Lietuvā var aizņemt priekšzīmi, ka depozīta taras automātus īrē atšķirībā no sistēmas Igaunijā. Sietiņsone apliecināja, ka dzērienu ražotāji apņēmušies arī finansiāli atbalstīt depozīta sistēmas ieviešanu Latvijā, tostarp nodrošināt tās centralizētu darbību, nepieciešamo tehnisko un informācijas tehnoloģiju nodrošinājumu, lai sistēma efektīvi darbotos.

Sietiņsone neatklāja pēdējās jaunās aplēses par šādas sistēmas ieviešanas izmaksām, norādot, ka tās vēl var mainīties.

Jau ziņots, ka Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija, Latvijas Bezalkoholisko dzērienu uzņēmumu asociācija, Latvijas Alus darītāju savienība un Latvijas Alus darītāju asociācija trešdien, 24. aprīlī visas dzērienu nozares vārdā vienojās par mērķtiecīgu sadarbību un finansiālo gatavību depozīta sistēmas efektīvai ieviešanai Latvijā. Parakstot sadarbības memorandu, dzērienu ražotāji apņēmušies ne tikai finansiāli atbalstīt depozīta sistēmas ieviešanu Latvijā, bet nodrošināt arī tās darbību, ievērojot sistēmas darbības pamatprincipus, tostarp centralizētu darbību, bezpeļņas principu, kas paredz visus ieņēmumus reinvestēt sistēmas attīstībā.

Top komentāri

Dzērienu cena MAZINĀSIES,
D
jo līdz šim cena bija pievienota dzēriena cenai (neesiet naivi, neviens PAR VELTI pudeles nedeva!), nu cenu varēs ATGŪT.
Dauņeksterminators
D
Kopš aizliedza alus pārdošanu 1,5 un 2 litru pudelēs, es alu nepērku principā, izņemot gadījumus, ja ir akcijas, kur alus cena zemāka par 1 eiriķi litrā. Turpināsiet skrūvēt cenas - variet savu alu izliet Daugavā!
.
.
Dānijā notiek tā- cena plauktā tiek uzrādīta bez taras "depozīta". It kā jau cena celta netiek, bet papildus nauda ir jāsamaksā, faktiski cena IR celta. Tāpēc šādi teksti ir demagoģiski. Un lielākā problēma ir taras nodošanas automātos- ļoti bieži automāts pudeli "apēd", bet naudu neieskaita, lai gan tarai ir viss nepieciešamais marķējums. Itin bieži automāti nestrādā, un tad cilvēkam jāiet uz citu veikalu, kas reizēm ir aiz trejdeviņām zemēm, vai jāizmet. Depozīta sistēma ir stipri dārga, lai to ieviestu Latvijā. Vācijā tā puslīdz darbojas, bet, tikai pateicoties tam, ka taru izmanto atkārtoti- apskatiet viņu FANTAS pudeles- tās ir ievērojami biezākas par mūsējām un stipri apskrāpētas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē