Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ameriks pieļauj, ka Covid-19 izraisītā ekonomiskā krīze varētu turpināties vismaz gadu

Jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ekonomiskā krīze varētu turpināties vismaz gadu, jo katrā valstī atveseļošanās notiks atšķirīgi, spriežot par Eiropas Savienības paveikto cīņā ar jauno koronavīrusu, pavēstīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Andris Ameriks (GKR).

Kā aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš, EP birojs apkopojis valsti pārstāvošo deputātu viedokli par ES pasākumiem cīņā ar Covid-19 izraisīto krīzi.

Pēc Amerika vārdiem, ja krīze turpināsies vismaz gadu, svarīgākais jautājums būs darba vietas. Bezdarba līmenim ilgstoši saglabājoties vairāk nekā 10% līmenī, noteikti būs jādomā arī par papildu rīkiem un atbalsta pasākumiem sociālajam nodrošinājumam.

Patlaban Eiropas Savienības dalībvalstīm ir jācenšas panākt lielo starptautisko kompāniju ražotņu atgriešana Eiropas valstīs, akcentēja politiķis.

Vienlaikus Ameriks minēja, ka ES institūciju sagatavotā atbalsta pakete ietver virkni pasākumu, taču ir skaidrs, ka atbalsts būs nepieciešams arī turpmāk.

"Faktiski visās ES dalībvalstīs iekšzemes kopprodukta kritums būs neizbēgams un ekonomikas atveseļošanai būs nepieciešami lieli līdzekļi, kuru izlietojumam būs jābūt pārskatāmam," pauda politiķis.

Tāpat Ameriks uzsvēra, ka šai krīzei nebija gatava neviena valsts, jo modernā pasaule līdz šim nebija piedzīvojusi nevienu tik lielu epidemioloģisku krīzi. Viņš uzskaitīja, ka ir bijušas ekonomiskās, drošības, sociālās krīzes, bet tieši šāda krīze tiek pieredzēta pirmo reizi.

"Es uzskatu, ka, ņemot vērā šīs krīzes izgaismotos trūkumus, ES dalībvalstīm būtu jāveido jauna struktūra - mediķu ātrās reaģēšanas vienība. Tā būtu kā pārnacionāla mediķu, epidemiologu, virusologu vienība, kuras uzdevums būtu uzreiz reaģēt, ja kādā valstī ir epidemioloģiski draudi, un/vai arī sniegt palīdzību citām pasaules valstīm," pauda politiķis, norādot, ka šī vienība varētu būt kā neliela NATO, kurā katra dalībvalsts veic iemaksas un deleģē savus pārstāvjus.

Pēc politiķa domām, būtu jāpārdomā arī, vai ES nebūtu piešķiramas plašākas pilnvaras veselības aprūpes organizēšanā. Tāpat būtu jāturpina palielināt finansējums zinātnei un pētniecībai, kā arī jāveic starptautiska izmeklēšana par vīrusa izcelsmes vietu.

Kā ziņots, kopš Covid-19 pandēmijas sākuma ES ir īstenojusi virkni pasākumu krīzes seku mazināšanai. Savu ieguldījumu devis arī EP - ne tikai likumdošanas laukā, bet arī, piemēram, pašlaik neizmantotās biroju telpas Briselē atvēlot bezpajumtniekiem un nodrošinot bezmaksas maltītes grūtībās nonākušiem cilvēkiem.

Top komentāri

Game over
G
Nu kuras pažobeles izlīda šis koka klucis...
kā sacīt jāsaka
k
Viņa augļošanas bizness no tā tikai iegūst vēl vismaz gadu...
ha, ha
h
Un ja viņš nepieļautu, vai tad neturpinātos?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē