Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

AST: Latvijas elektroenerģijas sistēma ir gatava patēriņam sala laikā

Ceturtdien, 4.janvārī, elektroenerģijas patēriņš Latvijā pieauga līdz 24,17 gigavatstundām (GWh), sasniedzot sistēmas slodzes maksimumu pēdējā gada laikā, un Latvijas energosistēma ir gatava šādām pīķa slodzēm, pavēstīja Latvijas pārvades sistēmas operatora AS Augstsprieguma tīkls (AST) pārstāvji.

Aukstā laika veicināts elektroenerģijas pieprasījuma pieaugumus šonedēļ sasniedzis šajā ziemā augstāko līmeni visās Baltijas un Skandināvijas valstīs, kopumā radot cenu pieaugumu. "Nord pool" dati liecina, ka janvāra vidējais dienas patēriņš Latvijas elektroenerģijas sistēmā ir pieaudzis par 5% pret decembri, sasniedzot 21,58 GWh.

Baltijas valstīs un Somijā elektroenerģijas cenas šobrīd ir augstākas, nekā citās Eiropas valstīs, jo paaugstinātā patēriņa segšanai tiek izmantotas dārgākas termoelektrostacijas.

Vidējais dienas patēriņš janvāra sākumā Somijā pieaudzis par 23% pret decembri un sasniedza 331 GWh. Elektroenerģijas biržas "Nord pool" dati liecina, ka tā ietekmē no 1.janvāra mainījusies Baltijas elektroenerģijas importa - eksporta struktūra. Ja ierasti elektroenerģijas plūsma ir no Ziemeļiem uz Dienvidiem - no Somijas uz Igauniju un tālāk uz Latviju un Lietuvu, tad patlaban tā ir pretēja - Somija importē elektroenerģiju no Baltijas.

Baltijas reģions importē ap 14% un Somija importē ap 23% no nepieciešamās elektroenerģijas. Vienlaikus Baltijas un Somijas reģionā pašlaik remontā atrodas elektrostacijas ar kopējo uzstādīto jaudu ap 1700 megavatiem (MW). Būtiskākās remontā esošās ģenerācijas jaudas ir Lietuvā Kruoņu hidroakumulācijas elektrostacijas 225 MW bloks, Igaunijas degakmens elektrostacijas ģenerācijas bloki ar kopējo jaudu 286 MW, Latvijā TEC-2 420 MW ģenerācijas bloks, kā arī daži mazāki ģenerācijas bloki Somijā. 

Pēc "Nord pool" datiem Latvijā vidējā cena 5.janvārī sasniegs 670,83 eiro par megavatstundu (MWh) jeb 67 centus par kilovatstundu (kWh). 

Savukārt rīt, 6.janvārī, elektroenerģijas cenas atgriezīsies pie ierastākiem līmeņiem - viena MWh elektroenerģijas Latvijā maksās vidēji 166,13 eiro, zemāko līmeni - 82,03 eiro par MWh sasniedzot naktī, bet augstāko - 299,99 eiro par MWh laika posmā starp plkst.17 un 18.

Pateicoties augstajai ūdens pieplūdei Daugavā, Latvijā tika saražots pietiekams elektroenerģijas daudzums Latvijas patēriņa segšanai, elektroenerģiju arī eksportējot. Iedzīvotāji ar dinamiskās cenas elektroenerģijas līgumiem aicināti pievērst uzmanību rēķina optimizācijas iespējām, pārskatot patēriņa paradumus brīžos, kad ir augsta elektroenerģijas cena.

Augstās ūdens pieplūdes Daugavā dēļ janvāra sākumā Latvijā bija novērojamas pat zemākas elektroenerģijas cenas nekā Somijā un Igaunijā. Pazeminoties āra gaisa temperatūrai, pietece Daugavā ir samazinājusies, tomēr ražošanas jaudas ir pietiekamas, lai nepieciešamo apjomu saražotu citās elektrostacijās. Operatīvie "Nord pool" publicētie dati liecina, ka Latvijas saražotās un tīklā nodotas elektroenerģijas apjoms 4.janvārī bija 28 229 MWh.

Latvijas elektroenerģijas patēriņa stundas maksimums bija 1315 megavats 2014.gada 31.janvārī, un šīs nedēļas aukstais laiks veicinās patēriņu tuvu maksimumam. Šodien, kad atsevišķos Latvijas reģionos gaisa temperatūra noslīdējusi zem 20 grādiem, prognozētais pīķa stundas patēriņš ir 1184 megavati.

Jau ziņots, ka piektdien "Nord Pool" biržas elektroenerģijas cena Latvijas reģionā no plkst.8 līdz 12, kā arī no plkst.15 līdz 17 pārsniegs vienu eiro par kilovatstundu (kWh) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), liecina "Nord Pool" informācija.

Savukārt laikā no plkst.7 līdz 8, kā arī no plkst.12 līdz 15 un no plkst.17 līdz 20 elektroenerģijas cena biržā būs robežās no 0,70 līdz 0,99 eiro par kWh.

Laikā no plkst.8 līdz 9 sasniegta dienas maksimālā elektroenerģijas cena, kas bija 1,47 eiro par kWh.

Vienlaikus līdz plkst.7 rītā elektroenerģijas cena bija robežās no 0,11 līdz 0,35 eiro par kWh.

Dienas vidējā cena būs 0,67 eiro par kWh.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē