Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Dzintars: Vitenberga saglabāšana ekonomikas ministra amatā nemainīs proporciju koalīcijā

Jāņa Vitenberga (NA) saglabāšana ekonomikas ministra amatā nemainīs proporciju valdošajā koalīcijā, tieši otrādi - to saglabās, izriet no Nacionālās apvienības (NA) līdera Raivja Dzintara šodien žurnālistiem paustā.

Koalīcijas partneru starpā noslēgtais līgums paredz noteiktu amatu sadali. Ņemot vērā, ka NA pretendē uz ceturto augsto amatu, pastāv bažas par to, ka koalīcijā tiks pārkāpts proporcionalitātes princips amatu sadalē.

Dzintars, komentējot šādu izteikumu, norādīja, ka šai laikā partijām pēc iespējas mazāk būtu jākoncentrējas uz tirgošanos ar amatiem. "Kamēr nav veiksmīgāk noritējis vakcinācijas process un tautsaimniecība nav nostājusies uz kājām, valdībai jākoncentrējas uz pienākumu pildīšanu," teica politiķis.

NA līderis sacīja, ka nevēlas koncentrēties uz amatu pārdalēm, piebilstot, ka sadarbības līgums ir dažādi interpretējams. "Nezinu, vai prātīgi to tulkot mūsu redzējumā," atzīmēja parlamentārietis, vienlaikus piebilstot, ka šī proporcija ar Vitenberga pārnākšanu NA rindās neesot mainīta.

Viņaprāt, mainījusies ir reālā situācija, proti, līgums un arī amatu proporcija izrietot no deputātu skaita, kas atbalsta koalīciju. Dzintara ieskatā, nav pieļaujams, ka no konkrētās partijas tikai viens deputāts balso lojāli valdībai, kamēr partijai kopumā ir trīs atbildības sfēras. "Bija skaidrs, ka tas ilgi nepastāvēs," atzīmēja politiķis, uzsverot, ka tādējādi Vitenberga saglabāšana ekonomikas ministra amatā šo proporciju tikai saglabāšot.

Kā ziņots, respektējot KPV LV frakcijas lēmumu, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir izdevis rīkojumu par Vitenberga demisiju no 14.maija.

Pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes Dzintars pauda viedokli, ka koalīcijas ministrus un citas amatpersonas nedrīkst sodīt par vēlmi būt piederīgiem kādai citai politiskajai organizācijai, ja vien viņi neaiziet uz opozīciju.

"Atsākt to, ar ko savulaik tik grūti tikām galā, veidojot koalīciju, mums šķistu nepareizi un bīstami," pauda Dzintars, piebilstot, ka politiskais spēks ir gatavs savu ministru aizstāvēt.

NA līderis izteicās, ka Vitenbergs savu izvēli par labu NA esot izdarījis, pamatojoties uz vērtībām un pārliecību.

Politiķis pirmdien minēja, ka gadījumā, ja KPV LV frakcija lems nepieprasīt ekonomikas ministra atkāpšanos, tad, viņaprāt, redzamas labas iespējas turpināt sadarbību bez izmaiņām esošā koalīcijas līguma ietvaros, taču, ja būšot cits lēmums, tad no koalīcijas sadarbības līguma atvēršanas nebūšot iespējams izvairīties. "Tad process varētu būt grūtāks un sarežģītāks," teica Dzintars, piebilstot, ka tā nebūtu NA prioritārā izvēle.

Jau vēstīts, ka partijas KPV LV Saeimas frakcija trešdien nolēmusi, ka Vitenbergam ir jāatkāpjas no ekonomikas ministra amata. Līdz ar to frakcija akceptējusi KPV LV valdes vairākuma iepriekš pieņemto lēmumu.

KPV LV uzstāj, lai Vitenbergs atstāj ministra amatu, jo koalīcijas līgums paredz, ka tai pienākas trīs ministru posteņi, bet pēc Vitenberga aiziešanas partijai paliek divi ministri.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē