Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

FM: Ar valdības lēmumu e-veselības ieviešanas termiņu var pagarināt

E-veselības projekta ieviešanai ir būtiski riski, tomēr ar valdības lēmumu tā īstenošanu var pagarināt, aģentūrai LETA atzina Finanšu ministrijā (FM).

LETA jau vēstīja, ka Veselības ministrija (VM) lūgs valdībai pagarināt e-veselības projekta termiņu. Veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) padomnieks Edgars Skvariks skaidroja, ka Nacionālais veselības dienests (NVD) sadarbībā ar VM patlaban gatavo ziņojumu Ministru kabinetam, kurā tiks lūgts pagarināt projekta termiņu. Ziņojumā arī tiks skaidrota pašreizējā situācija, kurā ir nonācis e-veselības projekts, klāstīja ministres padomnieks.

FM informēja, ka 2014.-2020.gada Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periodā tika sākti divi e-veselības projekti - Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) un NVD noslēdza vienošanos "Vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas tālāka pilnveidošana, sasaistot to ar personas identifikāciju" un vienošanos "Veselības nozares informācijas sistēmu (reģistri) modernizācija, attīstība un integrācija ar e-veselības informācijas sistēmu".

Vienlaikus ministrijā atzina, ka projektu ieviešanā ir novērojamas būtiskas nobīdes no apstiprinātā laika grafika, kas saistīts ar ieilgušo iepirkuma procedūru saskaņošanas procesu, ir būtiski aizkavējusies vairāku projektos plānoto iepirkumu izsludināšana un 2020.gada janvārī projekta faktiskā īstenošana nav uzsākta.

Minētās nobīdes CFLA vērtējumā rada būtisku risku neiekļauties projekta īstenošanas termiņā, jo, atbilstoši abu projektu vienošanās paredzētajam, plānotais projektu īstenošanas termiņš ir 2021.gada pēdējais ceturksnis, kad jābūt pabeigtām visām projektā paredzētajām darbībām un sasniegtiem projekta rezultātiem. 

Tomēr pēc FM teiktā, sākotnēji plānotais projekta īstenošanas termiņš var tikt pagarināts ilgāk par 36 mēnešiem ar atsevišķu Ministru kabineta lēmumu. NVD jau ir informējis CFLA, ka projekta pagarinājums ir plānots, un VM šomēnes plāno iesniegt valdībā informatīvo ziņojumu par projektu statusu un to pagarināšanu.

"Ņemot vērā, ka projektu turpmāka īstenošana šobrīd ir atkarīga no valdības lēmuma, tad CFLA, FM un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ir norādījušas, ka no risku vadības viedokļa jaunu finansiālo saistību uzņemšanās, piemēram, iepirkuma līgumu slēgšana, nebūtu pieļaujama līdz pozitīva valdības lēmuma pieņemšanai," atzina FM.

Nesenā intervijā TV3 raidījumam 900 sekundes NVD direktors pastāstīja, ka tuvākajos trīs gados e-veselības attīstībā plānots investēt desmit miljonus eiro. Tostarp paredzēts ieguldīt 5,39 miljonus eiro e-veselības sistēmas uzturēšanā.

Plānots arī izsludināt vēl vienu iepirkumu par kopējo summu - 112 000 eiro. Iepirkuma mērķis būs atrast uzņēmumu, kurš varētu sakārtot, kā arī atjaunināt e-veselības testa vidi, lai tajā būtu iespējams veikt e-veselībā nepieciešamo uzlabojumu un jauninājumu testēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē