Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Izglītības ministre: Tiesa nav mēģinājusi saprast LU rektora vēlēšanu procesu

Administratīvā rajona tiesa nav mēģinājusi saprast Latvijas Universitātes (LU) rektora Indriķa Muižnieka ievēlēšanas procesu, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumam Panorāma šādu viedokli pauda izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Vaicāta, vai pēc šāda tiesas lēmuma viņa varētu atkāpties no amata, Šuplinska atbildēja - "Nē!" 

"Drusku nesaprotama ir šī tiesas reakcija uz abu sēžu rezultātu neapstiprināšanu. Principā skaidri redzams, ka tiesa nav mēģinājusi saprast vēlēšanu procesu, kas tika norādīts kā būtiskākais, kāpēc pievērst uzmanību vēlēšanu rezultātiem," pauda ministre. 

Jau vēstīts, ka valdība augusta beigās pēc ilgām diskusijām nolēma neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, jo IZM skatījumā rektora vēlēšanās ir pārkāpta Augstskolu likumā un likumā Par Latvijas Universitātes Satversmi noteiktā LU rektora ievēlēšanas kārtība un noteikumi. Par LU rektora pienākumu izpildītāju tika iecelts Gvido Straube, kurš arī atzina, ka pats uz rektora amatu kandidēt neplāno.

Prasot atcelt valdības izdoto administratīvo aktu, Muižnieks vērsās Administratīvajā rajona tiesā. Viņš arī lūdza noteikt pagaidu liegumu jauna rektora ievēlēšanai, kas nozīmētu, ka līdz strīda izšķiršanai pēc būtības LU nevarētu tikt pie jauna rektora.

Šodien Administratīvā rajona tiesa lēma apturēt Muižniekam nelabvēlīgo Ministru kabineta lēmumu. Tas nozīmē, ka līdz brīdim, kad lieta tiks izskatīta pēc būtības, jūnijā notikušās rektora vēlēšanas ir uzskatāmas par leģitīmām. Šobrīd vēl nav zināms, kad tiesa lietu skatīs pēc būtības.

Apturot Ministru kabineta rīkojuma darbību, tiek apturētas visas ar to radītās tiesiskās sekas. Tādējādi līdzšinējais LU rektora pienākumu izpildītājs Straube zaudē rektora vietas izpildītāja statusu un par rektora pienākumu izpildītāju ir atzīstams Muižnieks. Tāpat šobrīd ir zudis tiesiskais pamats atkārtoti organizēt rektora vēlēšanas, skaidroja tiesā.

Tiesa atzina, ka pastāv pamats pagaidu aizsardzības piemērošanai, jo pārsūdzētais rīkojums ir pirmšķietami prettiesisks un tā darbība varētu radīt būtisku kaitējumu, kura novēršana būtu ievērojami apgrūtināta vai neiespējama.

Tiesas lēmums stājas spēkā nekavējoties. Lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā 14 dienu laikā no tā pieņemšanas dienas. 

Muižnieks aģentūrai LETA sacīja, ka tiesas lēmumu uzver kā priecīgu vēsti. Viņš tuvākajā laikā plāno pārrunāt tālāko darbu ar kolēģi Gvido Straubi, kuru valdība iecēla par LU rektora pienākumu izpildītāju.

Tikmēr Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) aģentūrai LETA sacīja, ka respektē tiesas lēmum un sagaida Šuplinskas priekšlikumus par turpmāko rīcību.

 

Top komentāri

Ko teiks?
K
Nezin, kā reaģēs partija un valdība - viena ministriene apšauba un netic Latvijas neatkarīgajai tiesu varai !!??
P
P
Iesūdziet tiesu tiesā.
:)
:
Tā notiek ja viena provinces "ķēkša" spriež pēc savas revolucionārās pārliecības nevis likuma.Atklāti sakot stipri vīlos ministres zināšanā un izglītībā pēc vakardienas tv spēles V.I.P. noskatīšanās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē