Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kalniete: Izpratne par dzimumu līdztiesību sabiedrībā mainās lēnāk nekā citas dzīves jomas

Izpratne par dzimumu līdztiesību sabiedrībā mainās lēnāk nekā citas dzīves jomas, ANO Starptautiskajā dienā vardarbības izskaušanai pret sievieti uzsver Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (JV).

Kā aģentūru LETA informēja politiķes palīdze Elīna Bīviņa, pēc Kalnietes paustā, lai efektīvi cīnītos pret vardarbību ģimenē un novērstu vardarbību pret sievieti, ir būtiski jāuzlabo policistu, izmeklētāju, bāriņtiesu darbinieku un citu valsts dienestu pārstāvju izpratne un zināšanas, strādājot ar vardarbības gadījumiem - to pastāvīgi uzsver nevalstisko organizāciju pārstāvji un eksperti.

Tādēļ, kā skaidroja Kalniete, EP mudina Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis izstrādāt un atbilstoši finansēt obligātas apmācības dažādu dienestu darbiniekiem, kā arī lēmumus par aizbildniecību pieņemt specializētās tiesās, uzliekot pienākumu tiesnešiem lietas izskatīšanā pieaicināt ekspertus un zinātniekus, tā nodrošinot risku analīzi un gādājot, lai tiek ievērotas bērnu intereses, kas aizbildniecības lietās ir vissvarīgākās.

Kalniete norāda, ka ANO iedibinātā Starptautiskā diena vardarbības izskaušanai pret sievieti ir ikgadējs atskaites punkts, lai novērtētu, kas likumdošanas līmenī ir paveikts cīņā pret vardarbības sērgu, lai patiesi pasargātu upurus, un lai izvērtētu, vai sociālo kampaņu iespaidā pamazām izdodas sabiedrībā kliedēt stereotipus un aizspriedumus, piemēram, par to, ka vardarbība ir ģimenes privāta lieta.

"Diemžēl izpratne par dzimumu līdztiesību sabiedrībā mainās lēnāk nekā citas dzīves jomas, tomēr, mainoties paaudzēm, tas notiek. Pašlaik Latvijā aktīvajā dzīvē ir ienākusi jauna paaudze, kas augusi un savus uzskatus veidojusi jau 21.gadsimtā brīvā un demokrātiskā valstī. Viņi ir Latvijas un Eiropas pilsoņi, viņi domā par sabiedrībai svarīgām lietām - ekoloģiju, cilvēka tiesībām, arī par sievietes un vīrieša līdztiesību visās jomās, tai skaitā politikā un valsts pārvaldē, darba tirgū, ikdienā un sadzīvē," pauda politiķe.

Kalnietes vērtējumā, vissatraucošākā ir situācija ģimenēs - statistika liecina, ka 33% sieviešu ES ir cietušas no fiziskas un/vai seksuālas vardarbības. Viņa uzsver, ka visa veida vardarbība ģimenē, tai skaitā vardarbība pret sievietēm un bērniem, ir pelnījusi vislielāko nosodījumu.

Politiķes ieskatā, tā ir valsts institūciju atbildība - ar vislielāko rūpību gādāt par likumdošanu, kas pasargā upurus no varmākām, nodrošināt, ka no vardarbības cietušajām sievietēm un bērniem ir patvērums un nepieciešamais atbalsts. Vardarbības novēršanā ikdienā iesaistītie darbinieki ir sistemātiski jāizglīto par dažādām vardarbības izpausmēm, lai bīstamās situācijas savlaicīgi atpazītu un rīkotos.

EP šoruden pieņemtā rezolūcijā norāda, ka dzimumu līdztiesība ir viena no ES pamatvērtībām, bet vardarbība visās tās formās ir viens no nopietnākajiem šķēršļiem dzimumu līdztiesības sasniegšanai. Dokumentā izteikta nožēla, ka tikai 21 ES dalībvalsts ir ratificējusi Stambulas konvenciju, kas ir izšķirīgi svarīgs instruments, lai efektīvi apkarotu vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē.

"Satversmes tiesa šovasar atzina, ka šis starptautiskais dokuments, kas paredz īpašu pasākumu īstenošanu sieviešu aizsardzībai no vardarbības, atbilst Latvijas pamatlikumam, līdz ar to Latvijas Saeimas deputātiem būtībā vairs nav nekādu pretargumentu, kas traucētu ratificēt konvenciju un darbos apliecināt savu patieso gribu izskaust vardarbību ģimenēs un vardarbību pret sievietēm," akcentē Kalniete.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē