Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Kazāks: Covid-19 ietekme uz ekonomiku ir uzskatāma par īstermiņa problēmu

Jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ietekme uz ekonomiku ir uzskatāma par īstermiņa problēmu, piektdien pēc tikšanās ar premjeru un nozaru ministriem mediju pārstāvjiem atzina Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Viņš piebilda, ka negatīvā situācija ekonomikā ir vērtējama kā īstermiņa problēma, proti, viens-divi mēneši. Tikmēr uzdevums ir ļaut tiem uzņēmumiem, kurus skārušas Covid-19 radītās negatīvās sekas, šo laiku pārdzīvot, kā arī nodrošināt, ka cilvēki nezaudē darbu.

"[Lēmums uzņēmēju atbalstam no Valsts kases paredzēt līdz miljardam eiro] ir plaša un koordinēta atbilde uz šo problēmu, jo ir iesaistīta gan valdība, gan finanšu sektors. Savukārt attiecībā uz Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumiem, ir uzlabota pieeja likviditātei, proti, finanšu iestādēm ir lielākas iespējas šo naudu nopludināt saviem klientiem. Bet otra lieta ir kapitāla pietiekamība, kur arī dota lielāka iespēja bankām kreditēt. Līdz ar to uzņēmējiem būs iespējams atbalsts arī no finanšu sektora," informēja Kazāks.

Uz jautājumu, kādi faktori ļauj secināt, ka šī būs īstermiņa krīze, finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) piebilda, ka ne tikai ECB un pasaules finanšu institūciju vērtējums, bet arī novērojumi Ķīnas ekonomikā liek domāt, ka Covid-19 ietekme uz ekonomiku ir īstermiņa krīze.

Savukārt Latvijas Bankas prezidents skaidroja, ka Covid-19 izplatība ir galvenais negatīvais efekts, līdz ar to risinājums šai problēmai ir apturēt vīrusa izplatību, kas nozīmē cilvēku pārvietošanās un tirdzniecības ierobežojumus. "Tas ekonomikai ir sāpīgi. Tāpēc pašreizējais redzējums ir tāds, ka vēlamies apturēt vīrusa izplatību, tam ir ekonomiskas sekas, un mēs šīs sekas mēģinām mazināt. Ja vīrusa izplatība neatrisināsies tik ātri, tad runāsim par kaut ko citu," pauda Kazāks.

Vaicāts, vai lēmums uzņēmēju atbalstam novirzīt līdz miljardam eiro neatstās negatīvu ietekmi uz valsts budžeta deficītu, finanšu ministrs atzina, ka atstās negatīvu iespaidu, tomēr Latvija visus pēckrīzes gadus ir veikusi saprātīgu fiskālo politiku. 

"Šis ir tas īstermiņa krīzes brīdis, kad varam plūkt augļus, kas radušies fiskālās politikas īstenošanas rezultātā. Jā, šie pasākumi ietekmēs deficītu, bet svarīgāk ir noturēt uzņēmējus. Šis ir brīdis, kad jāizmanto visi iespējamie resursi, lai palīdzētu," uzsvēra Reirs.

Jau ziņots, ka Covid-19 ietekmes mazināšanai uz ekonomiku valsts dažādu finanšu instrumentu veidā uzņēmumiem atvēlēs līdz miljardam eiro. Daļa šo Valsts kasē esošo līdzekļu uzņēmumiem būs pieejami caur Attīstības finanšu institūciju Altum (Altum) un banku programmām, piemēram, kā kredītu garantijas, lai palīdzētu uzņēmumiem ar īslaicīgu apgrozījuma kritumu.

Saistībā ar Covid-19 izplatību Latvijā līdz Lieldienām izsludināta ārkārtējā situācija, nosakot virkni stingru ierobežojošu pasākumu. Ārkārtējā situācija būs spēkā līdz šā gada 14.aprīlim. Covid-19 Latvijā līdz šim apstiprināta 17 cilvēkiem.

Top komentāri

nuss
n
Cik diez ilgs ir tas īsais termiņš. Aprīlis ir ļoti nereālistiski optimistisks - tik plaša mēroga pandēmijai var runāt par gadu.
Itamars Toledano
UZSKATĪT jau var. Taču tas problēmu NEATRISINĀS.
Raimonds1
R
https://www.draugiem.lv/blogs/post/Par-to-COVID-19-virusu-un-parejo-kas-ar-to-sakara_16451873 Konservatīva, piesardzīga, apsteidzoša rīcība - te nu pasaule ir nedaudz nokavējusi. Ir noskaidrots ilgais inkubācijas periods, iespēja aplipināt citus bezsimptomu periodā un tāpat jau labu laiku ir zināms tas, ka vīruss diezgan ilgi saglabājas vidē un nav obligāti tikt apšķaudītam, lai to dabūtu. Pietiek paurbināt degunu vai apēst konfektes vai maizīti pēc tam, kad esi grābājies gar kāpņu margu vai durvju rokturi. No tā arī publisku pasākumu atcelšana, telpu un virsmu dezinfekcijas pasākumi, roku mazgāšanas ieteikumi, distances ievērošana un ieteikums nedoties uz sabiedriskiem pasākumiem, lieliem iepirkšanās centriem bez vajadzības. Tagad tas viss ir, vai varēja ātrāk - gan jau ka varēja, taču te mēs nonākam pie otrās attieksmes un tā ir visa tā problemātika, kas tomēr ir apkārt tam vīrusam un tiem ierobežojumiem - patērētāju ērtības, ekonomika un politiskās realitātes. Ko nozīmētu vēlētam
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē