Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pavļuts: Ja pacientam tas nepieciešams, jānodrošina pavadoņa uzturēšanās diennakts stacionārā

Ja pacientam tas nepieciešams, jānodrošina pavadoņa uzturēšanās diennakts stacionārā, sociālajos tīklos uzsver veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Aizvadītajā nedēļas nogalē Dobeles slimnīcā kāda māte saskārusies ar necienīgu rīcību no personāla puses, neļaujot viņai uzturēties iestādē kopā ar savu dēlu - "mūžīgo bērnu" jeb smagi slimo pacientu, vēstīja LTV. Lai gan vīrietis ir pilnībā kopjams, Internās nodaļas vadītājs licis mammai slimnīcu atstāt. Viņa to darīja kopā ar dēlu, jo bez aprūpes viņš nevarot palikt. Taču stāvoklim pasliktinoties abi atgriezušies slimnīcā, kur saņemta valdes priekšsēdētāja atļauja palikt, ja māte neaizņems atsevišķu gultu.

Pavļuts ir neizpratnē par šo situāciju, "nemaz nerunājot par cilvēcību". Viņš uzsvēra, ka pavadoņa uzturēšanās diennakts stacionārā, ja pacientam tas nepieciešams, jānodrošina, un valsts to apmaksā.

Ņemot vērā šo gadījumu, Veselības ministrija (VM) nosūtījusi visām slimnīcām vēstuli ar skaidrojumu, ka šis pakalpojums ir jānodrošina. Tāpat pavadošajai personai obligāti nodrošināma gultasvieta. VM atgādina, ka tas ir Nacionālā veselības dienesta (NVD) apmaksāts pakalpojums.

Papildu VM atgādina, ka NVD ārstniecības iestādēm apmaksā pavadošās personas atrašanos pie pacienta, kuram ir mobilitātes traucējumi, vai gadījumos, kad pavadošajai personai nepieciešams apgūt sevišķas pacienta kopšanas iemaņas. Tāpat tiek apmaksāts arī par pavadošās personas atrašanos pie bērna diennakts stacionārā, ja bērns ir vecumā līdz septiņiem gadiem, ja lietotā procedūra izraisa psihoemocionālu stresu vai ir potenciāli sāpīga, kā arī, ja nepieciešams ievērot gultas režīmu un līdzestība to nenodrošina.

NVD apmaksā pavadošās personas atrašanos pie pacienta arī tajos gadījumos, kad nepieciešama orala vai parentāla rehidrācija, parentāla barošana vai ilgstoša parentāla zāļu ievade, apgrūtināta vai neiespējama komunikācija bez pavadošās personas klātbūtnes, kā arī, ja atrašanās diennakts stacionārā izraisa psihoemocionālus traucējumus, kas var negatīvi ietekmēt veselības aprūpes kvalitāti, bērna vai ārstniecības personu drošību.

Lai līdzīgas situācijas vairs nerastos, plānots precizēt manipulāciju nosaukumus. Proti, NVD manipulācijai "Pavadošās personas atrašanās pie pacienta diennakts rehabilitācijas iestādē vai pie bērna diennakts stacionārā (par vienu gultasdienu)" tuvākajā laikā plāno mainīt nosaukumu uz "Pavadošās personas atrašanās pie pacienta diennakts stacionārā (par vienu gultasdienu)", lai turpmāk novērstu nepilnības starp manipulācijas nosaukumu un manipulācijas apmaksas nosacījumiem.

Turpmāk neskaidros gadījumos VM aicina sazināties ar NVD, lai precizētu valsts apmaksāto pakalpojumu apmaksas nosacījumus.

Tāpat VM aicina Veselības inspekciju uzraudzīt pacientu un pavadošo personu tiesību ievērošanu ārstniecības iestādēs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē