Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Austrālijas premjers: Valdības politika aborigēnu dzīves uzlabošanai ir cietusi neveiksmi

Austrālijas premjerministrs Skots Morisons trešdien paziņojis, ka valdības politika aborigēnu dzīves uzlabošanai ir cietusi neveiksmi un to nepieciešams mainīt.

2017.gadā Austrālija izvirzīja septiņus mērķus, lai uzlabotu aborigēnu pārticības, veselības un labklājības stāvokli. No 25 miljoniem Austrālijas iedzīvotāju 700 000 ir aborigēni, kas gandrīz visos ekonomikas un sociālajos rādītājos atrodas pašās sliktākajās pozīcijās.

No septiņiem mērķiem izdevies sasniegt tikai divus.

"Mēs iemūžinām iesakņojušos domāšanas veidu, kas nodots tālāk divus gadsimtus un vairāk, un tas bija uzskats, ka mēs zinām labāk nekā mūsu vietējās tautas. Mēs nezinām," Austrālijas parlamentā paziņoja Morisons.

"Mēs arī domājām, ka mēs izprotam viņu problēmas labāk nekā viņi paši. Mēs nesaprotam. Viņi dzīvo ar tām. Mums jāskata plaisa, ko vēlamies aizpildīt, nevis no mūsu skatupunkta, bet no iedzimto austrāliešu skatupunkta," norādīja Morisons.

Premjers paziņoja, ka pēc konsultācijām ar aborigēniem tiks izveidota jauna aborigēnu policija.

Aborigēni apmetās uz dzīvi Austrālijā vismaz 50 000 gadu pirms britu kolonistiem, bet viņi nav atzīti valsts konstitūcijā.

Saskaņā ar ikgadējo ziņojumu aborigēnu vidū prasme rakstīt ir par 20% zemāka par vidējo rādītāju, mirstība aborigēnu bērnu vidū ir gandrīz divreiz lielāka nekā pārējo austrāliešu vidū, bet bezdarbs aborigēnu vidū ir par vairāk nekā 25% lielāks nekā pārējo Austrālijas iedzīvotāju vidū.

"Tā nav tikai plaisa, tā iz aiza, tā ir atvērta brūce mūsu valsts dvēselē," sacīja Nacionālās aborigēnu kopienas kontrolētās veselības organizācijas pārstāvis Pats Tērners.

"Kolektīvi mums ir uz to jānorāda, jābūt patiesiem par valdību neveiksmēm un to, kā mēs līdz tam nonācām, lai mēs varam izstrādāt jaunu un godīgu veidu, kā virzīties uz priekšu," norādīja Tērners.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē