Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Erdogans: Ofensīva Sīrijā tiks atsākta, ja nenotiks kurdu spēku pilnīga atvilkšana

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans otrdien draudēja atsākt Turcijas ofensīvu Sīrijā "ar vēl lielāku apņēmību", ja pierobežā nebūs pabeigta kurdu spēku atvilkšana, kā to paredz ar ASV panāktā vienošanās.

"Ja solījumi, ko mūsu valstij deva Savienotās Valstis, netiks pildīti, mēs turpināsim mūsu operāciju no tās vietas, kur mēs apstājāmies, ar vēl lielāku apņēmību," pirms došanās uz sarunām ar Krievijas kolēģi Vladimiru Putinu žurnālistiem sacīja Erdogans.

"Mums būs izdevība runāt par soļiem, lai izbeigtu [kurdu kaujinieku] klātbūtni režīma kontrolētajos rajonos," par Krievijā Sočos otrdien gaidāmajām sarunām sacīja Erdogans.

Turcijas prezidents vēl pagājušajā nedēļā apgalvoja, ka viņu neuztrauc Sīrijas valdības karaspēka atrašanās vairākos reģionos līdzās robežai ar Turciju.

Erdogans apstiprināja, ka zināms skaits kurdu kaujinieku jau ir atvilkti no pierobežas teritorijas Sīrijā, kur Turcija iecerējusi izveidot "drošības zonu".

"Līdz šim ir atvilkti 700-800," sacīja Erdogans, piebilstot, ka atlikušie 1200-1300 atbilstoši ziņojumiem arī tiekot atvilkti.

"Mēs to turpinām. Šis process nebūs noslēdzies bez pilnīgas atvilkšanas," brīdināja Erdogans.

Turcija 9.oktobrī sāka plašu uzbrukumu kurdu kontrolētajām teritorijām Sīrijas ziemeļaustrumos, vispirms veicot intensīvu bombardēšanu, bet tad izvēršot sauszemes spēku ofensīvu.

Turcijas iebrukums kļuva iespējams pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps 6.oktobrī paziņoja, ka Sīrijā no robežas ar Turciju tiek atvilkti ASV karavīri, kas cita starpā bija arī garants tam, ka Turcija neuzbrūk Sīrijas kurdiem.

Sīrijas kurdiem bija izšķiroša loma ASV vadītajā militārajā operācijā Sīrijā, kuras rezultātā tika sakauts Islāma valsts kalifāts.

Kopš Turcijas uzbrukuma sākuma abās konflikta pusēs dzīvību zaudējuši vairāk nekā 500 cilvēku, arī teju 100 mierīgie iedzīvotāji. Sīrijā Turcijas ofensīvas dēļ savas mājas pametuši 300 000 cilvēku, liecina sīriešu aktīvistu aplēses.

Kurdu līderi pauž bažas, ka Turcijas ieņemtajos apvidos tiks veikta etniskā tīrīšana.

Pēc pagājušajā nedēļā panāktās vienošanās ar ASV viceprezidentu Maiku Pensu Turcija paziņoja, ka, sākot ar ceturtdienu, uz 120 stundām ofensīvu aptur, un šajā laikā kurdu spēki ir jāatvelk no "drošības zonas", ko Ankara vēlas izveidot Sīrijā.

Erdogans ar Putinu Sočos tiekas, tuvojoties 120 stundu termiņa beigām.

 

Top komentāri

interesanti
i
Kurdi ir ASV sabiedrotie, Turcija un ASV =NATO dalībvalstis...
Aurēlijs
A
Cerams, ka kurdiem ir raķešu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē