Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 21. jūnijs
Monvīds, Egita, Emīls

UNICEF: Vairāk nekā ceturtdaļa bērnu līdz 5 gadu vecumam dzīvo "smagā" pārtikas nabadzībā

Vairāk nekā ceturtdaļa bērnu līdz piecu gadu vecumam visā pasaulē dzīvo "smagā" pārtikas nabadzībā, paziņoja ANO Bērnu fonds (UNICEF).

"Smaga pārtikas nabadzība raksturo bērnus, kuri izdzīvo ar ļoti trūcīgu uzturu, patērējot tikai divas vai vienu pārtikas grupu," trešdienas vakarā publicētā jaunā UNICEF ziņojumā pavēstīja tā vadošā autore Harieta Torlesa.

"Tas ir šokējoši šajā dienā un laikmetā, kad mēs zinām, kas ir jādara."

UNICEF iesaka, lai gados jaunu bērnu katru dienu ēstā pārtikā būtu pārstāvētas piecas no astoņām galvenajām pārtikas grupām. Šīs grupas ir - krūts piens; graudi, saknes, gumi un plantāni; pākšaugi, rieksti un sēklas; piena produkti; gaļa; olas; ar A vitamīnu bagāti augļi un dārzeņi; citi augļi un dārzeņi.

440 miljoni bērnu līdz piecu gadu vecumam apmēram 100 zemu un vidēju ienākumu valstīs dzīvo pārtikas nabadzībā, kas nozīmē, ka viņiem nav pieejamas piecas pārtikas grupas katru dienu.

No viņiem 181 miljons dzīvo smagā pārtikas nabadzībā, kas nozīmē, ka viņiem katru dienu pieejamas ne vairāk kā divas pārtikas grupas.  

"Bērni, kas dienā patērē tikai divas pārtikas grupas - piemēram, rīsus un pienu - ar līdz 50% lielāku varbūtību piedzīvo nepietiekamu uzturu smagā formā," teikts UNICEF vadītājas Ketrīnas Raselas paziņojumā pie šī ziņojuma.

Nepietiekams uzturs var novest līdz pārmērīgai novājēšanai, kas var kļūt nāvējoša.

Smaga bērnu pārtikas nabadzība ir koncentrēta apmēram 20 valstīs, tostarp Somālijā, kur tā skar 63% jaunu bērnu, Gvinejā, Gvinejā-Bisavā un Afganistānā, kur tā skar attiecīgi 54%, 53% un 49% jaunu bērnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēriens politiķiem

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs vakar Saeimas pavasara sesijas noslēguma sēdē sacīja salīdzinoši īsu, tomēr, manuprāt, ar skaidriem vēstījumiem piepildītu uzrunu.

Maskavas un Phenjanas pakts

Krievijas līdera Vladimira Putina pompozās vizītes divās Maskavai tradicionāli pašās draudzīgākajās Āzijas valstīs – Ziemeļkorejā un Vjetnamā –, un šo vizīšu laikā it īpaši ar Phenjanu parakstītās v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē