Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Valsts prezidents: Teikšu tieši - pasaulē ir haoss

Teikšu tieši - pasaulē ir haoss, uzsvēris Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, atklājot Rīgas konferenci.

Viņš atgādināja, ka pirmā "Rīgas konference" notika 2006.gadā NATO samita laikā. Toreiz darba kārtībā bija jautājumi, ko darīt ar Afganistānu un kāda būs NATO atbildība.

Rinkēvičs atzīmēja, ka NATO ir uzņēmusies daudz atbildības aizvadīto gadu laikā, tikpat daudz ir izaicinājumu, pret kuriem vērsties. Runājot par pašreizējo situāciju, Valsts prezidents uzsvēra, ka haoss ir Eiropā un Tuvajos Austrumos. Valda nekārtībās un juceklis.
"Nav viegli atrast veidu, kā no šīs situācijas izkļūt. Nākamais gads gan Izraēlai, gan Ukrainai būs sarežģīts. Tas būs sarežģīts arī Eiropai kopumā. Mums ir jādomā arī par vēlēšanām citās valstīs," sacīja Rinkēvičs.
Viņš uzsvēra, ka mums pašiem ir izdevies sevi pārsteigt, jo esam spējuši saglabāt vienotību, atbalstu Ukrainai, spējuši rast risinājumus dažādiem sarežģītiem izaicinājumiem, ar kuriem sastopas NATO un Eiropas Savienība (ES).
 
Rinkēvičs sacīja, ka būs grūti konkurēt ar ASV prezidenta Džo Baidena vakardienas uzrunu Ovālajā kabinetā,aicinot atbalstīt Ukrainu un Izraēlu. Latvijas prezidenta ieskatā, Baidens uzrunāja ne tikai amerikāņu tautu, bet visu pasauli.
 
"ASV ir uzņēmusies saistības un arī pienākumus gan attiecībā pret Ukrainu un Izraēlu, gan attiecībā uz Transatlantisko savienību un Baltijas valstīm. Tas tika ļoti konkrēti pieminēts. Tas parāda, ka pat tumšos laikos, vienmēr ir kāds cerības stars," pauda Rinkēvičs.
 
Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija uzticas saviem sabiedrotajiem - amerikāņiem, kanādiešiem, britiem. Tāpat Latvija uzticas saviem Eiropas sabiedrotajiem un partneriem. Rinkēviča ieskatā, ir svarīgi norādīt, ka mēs esam solidāri ar Izraēlu un tās cīņu pret terorismu, tās cīņu pret teroristisko organizāciju "Hamās".
 
"Mēs saprotam, ka "Hamās" nav palestīnieši. "Hamās" nepārstāv palestīniešus. Mēs gribam piedzīvot to, ka Palestīnas pašpārvalde nosodīs terorismu un atradīs risinājumus "šīs brutālās slimības izplatībai"," sacīja prezidents.
Rinkēvičs arīdzan uzsvēra, ka izaicinošos apstākļos jārespektē starptautiskās humanitārās tiesības. Tās ir jāievēro visiem. Prezidents pauda nostāju, ka mums visiem ir jācīnās ar diviem izaicinājumiem vienlaikus.
"Ukrainai ir jāuzvar Krievija un Izraēlai jāuzvar "Hamās" teroristi. Mēs redzam, ka pastāv saistība starp Krieviju un Izraēlu. Mēs redzam, ka Irāna sūta bezpilota lidaparātus un aprīkojumu Krievijai, lai palīdzētu cīnīties pret Ukrainu," teica Rinkēvičs.
 
Valsts prezidents pieminēja arī sociālos medijus, kuros daži pauž sajūsmu, piemēram, krievu propaganda priecājas par teroristu uzbrukumiem Izraēlai. Rinkēvičs akcentēja, ka tieši patlaban ir svarīgi būt vienotiem, jāliek kopā centieni, cīnoties pret sarežģīto situāciju.
 
Latvijas prezidents norādīja, ka NATO nostiprina savas pozīcijas. Valstis palielina izdevumus aizsardzībai, lai panāktu vēlamos 3% no iekšzemes kopprodukta. Rinkēvičs akcentēja, ka būs jārisina jautājumi, kas saistīti ar aizsardzības un industriālajām spējām.
 
"Patlaban mēs redzam sabiedroto spēku izvietošanu Baltijas valstīs. Pieaug uzmanība kibertelpas noturībai un tās stiprināšanai. Mums ir jāstājas pretim arī jauniem izaicinājumiem - mākslīgajam intelektam un tā izmantošanai politisko procesu ietekmēšanai," sacīja prezidents.
 
Prezidents centās dot ceļa karti nākamajiem darbiem, pirmkārt, pilnīgs un pastāvīgs atbalsts Ukrainai. Tam ir jābūt gan militāram, gan politiskam. Rinkēvičs pauda cerību, ka līdz gada beigām ES dos skaidru signālu Ukrainai un Moldovai par pievienošanās blokam sarunu uzsākšanu.
 
Otrkārt, pēc Rinkēviča paustā, jāizstrādā skaidrs stratēģisks ceļš, kā Ukraina kļūs par NATO dalībvalsti. Mēs varam runāt par garantijām, bet spēcīgāka pozīcija būs pilntiesīga Ukrainas dalība NATO.
"Ja mēs gribam panākt ilgstošu mieru Eiropā, mums ir jārunā par Ukrainas pievienošanos ES. Mums ir jācīnās arī ar hibrīdkara izaicinājumiem. Mēs gaidām rezultātus, kas noticis ar "Balticconnector"," sacīja prezidents.
Treškārt, Rinkēviča ieskatā, ir jāaizsargā kritiski svarīgā infrastruktūra. Ja tiek bojāta stratēģiski svarīga infrastruktūra, par to ir jāinformē NATO. Prezidents norādīja, ka jāskatās, vai tiks konstatēta Krievijas vaina Igaunijas un Somijas sakaru kabeļa bojājumos, atceroties Krievijas kuģu klātbūtni Baltijas jūrā attiecīgajā brīdī.
 
"Latvija, Lietuva, Igaunija un Polija saskaras ar migrāciju, ko izmanto kā hibrīdieroci. Mums jārisina ne tikai robežas fiziskā drošība, robežas ar Krieviju un Baltkrieviju. Mums jārisina robežu aizsardzības politiskā un juridiskā līmenī," pauda prezidents.
 
Valsts prezidents uzsvēra, ka izaicinājumu ir daudz, taču neviens nevarēja prognozēt brutālos uzbrukumus Izraēlā. Rinkēvičs vērsa uzmanību uz to, ka Eiropā ir tādi reģioni, kuriem nepievēršot uzmanību, tie radīs vēl papildus izaicinājumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē