Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Tuvplānā

Vēlme pēc piedzīvojuma © DIENA

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums atmiņā paliks uz visu mūžu, saka hokejisti, jūtoties arī kā vēstures rakstītāji, jo cer panākt, lai projekts nebūtu īslaicīgs un siltajā Portugālē arvien vairāk iepazītu šo mūsu valstī tik populāro sporta veidu.

Ko ēst, lai neaizietu ar sirdi © DIENA

"Lai ēdiens ir jūsu zāles, un jūsu zāles – jūsu ēdiens," esot teicis grieķu filosofs un medicīnas tēvs Hipokrāts. Vai to patiešām teica viņš, mēs nekad neuzzināsim, toties šajā vairākus gadus ilgušajā rubrikā esam jau daudz uzzinājuši par slimībām, ko var novērst, ja ēd pareizi. Te uzreiz jāpiebilst, ka viss nav tik vienkārši. Uzturs nav zāles, zāles ir zāles. Pārtika arī nav galvenais noteicējs tam, vai cilvēks dzīves laikā ar kaut ko saslimst – ģenētiku, vidi un citus faktorus neviens nav atcēlis. Bet tomēr ir tāds slimību klāsts, par kurām skaidrs – ja tu to bekonu savulaik būtu iemainījis pret tomātu, nevajadzētu ķerties pie sirds bailēs, ka tūlīt pienāks gals. Tātad pacelsim svaigi spiestas sulas glāzi par slimībām, kuras var aizkavēt vai pat novērst ar veselīgu uzturu!

Kaimiņu būšana © DIENA

Eiropas un pasaules futbolā klubu sacensībās īpaši tiek izcelti tā saucamie derbiji jeb spēles, kurās satiekas principiāli un nesamierināmi konkurenti ar gadiem vai pat gadsimtiem ilgu vēsturi. Tā nereti balstīta ne tikai uz sportiskiem un ģeogrāfiskiem principiem, bet var būt arī ar politisku, savstarpēju konfliktu un pat reliģisku fonu. Par šāda līmeņa cīņām pagaidām nevaram runāt Latvijas futbolā, kur daudz savstarpējo rēķinu zudis arī tādēļ, ka tradīcijām bagātie klubi gluži vienkārši beiguši pastāvēt, taču pamazām veidojas jauni konkurences un interešu sadursmju aizmetņi, kas laika gaitā var pāraugt arī aizraujošā un spraigā sāncensībā. Divas intriģējošas cīņas starp tuvu līdzās esošām komandām Latvijas futbolā būs iespēja vērot jau šomēnes.

Ko bronzas eiforija nesīs jaunatnes hokejam © DIENA

Bronzas iegūšana 2023. gada pasaules čempionātā bija eiforijas augstākais punkts. Latvijas valstsvienība 27 spēlētāju sastāvā atnesa godalgu un nolika to uz hokeja saimes galda. Uz tā valda haoss – iesākti un nepabeigti plāni, daudz ideju, laimes meklēšana citos turnīros. Blandīšanās savā, kā arī kaimiņu teritorijā, meklējot labāko iznākumu. Kā attīstīt jaunos spēlētājus?

Labākie dodas uz Kuldīgu © DIENA

Jaunu ambīciju līmeni šosezon izvirzījušas Latvijas vadošās telpu futbola komandas. Riga klubs palika tikai vienu gūto vārtu attālumā no UEFA Čempionu līgas pusfināla, bet pašu mājās tam ļoti nopietnu konkurenci sastāda RFS Futsal vienība. 20. un 21. aprīlī Kuldīgā notiks Latvijas kausa telpu futbolā finālčetrinieka turnīrs, kurā bez šīm divām ambiciozajām komandām sacentīsies arī vietējā vienība Nikers un Salaspils FA. Par gaidāmajām sacensībām stāsta Latvijas Futbola federācijas telpu futbola attīstības speciāliste Oļesja Maļikova.

Konsolidācija vai likvidācija © DIENA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) lēmusi vienīgo specializēto mūsu valsts sporta augstskolu Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju (LSPA) paātrinātā kārtībā ar šī gada 1. jūliju pievienot Rīgas Stradiņa universitātei (RSU). Jau pats lēmums akadēmijā tika uzņemts ar spurām gaisā, bet tagad papildu jautājumus izraisa arī lielā steiga. Vai tā ir ekonomiski pamatota un atbilst sporta nozares un valsts augstākās izglītības ilglaicīgām interesēm?

Klātesoši visos laikos © DIENA

FIA pasaules rallija čempionātā (WRC) turpinās piecdesmit otrā sezona, un vasarā rallija lielmeistari viesosies arī Latvijā. Lai gan sacensības pie mums notiks pirmoreiz, latviešu autosportisti gadu gaitā ar zināmu regularitāti jau piedalījušies tuvākos un tālākos WRC posmos. Pamatoti varam cerēt, ka šogad saraksts papildināsies ar jauniem vārdiem.

Vai pēdējā iespēja? © DIENA

Kopš debijas 2008. gadā Pekinā, kad olimpiskajā smilšu laukumā izgāja 23 gadus vecie Aleksandrs Samoilovs un Mārtiņš Pļaviņš, Latvijas vīru pludmales volejbolisti praktiski visu laiku atradušies pasaules elitē. Tomēr pēdējos pāris gados mūsējie savas pozīcijas zaudējuši, un pirms šīs sezonas veiktās izmaiņas pāru sastāvos liek vaicāt, vai tā ir Latvijas pēdējā iespēja ilgā periodā atgriezties augšgalā.

Zinātāji zina vislabāk © DIENA

Latvijas spožākajiem prātiem sportā reizi divās nedēļās ir svētku diena, jo notiek Sporta viktorīnas spēle, kurā viņiem tiek dota iespēja pārbaudīt savas spējas un uzzināt ko jaunu. Šī gada 2. februārī ar lielo finālu noslēdzās kārtējā sezona, par čempionu titulu sacenšoties 16 spēcīgākajām komandām ar sešiem lieliskiem sporta pārzinātājiem katrā.

Piedalīties nedrīkst atteikties © DIENA

2024. gadā olimpisko spēļu potenciālajiem dalībniekiem gluži vai ikkatrā sarunā tiek uzdoti neierasti jautājumi. Tauta vēlas dzirdēt skaidru nostāju, tomēr par potenciālo došanos uz spēlēm tik vienota viedokļa nav. Dažādām interešu grupām ir pat ļoti atšķirīgi viedokļi par sportistu vēlamo rīcību. Potenciālajiem olimpiešiem pašiem jāsaliek komati jautājumā par piedalīšanos vai pret to vasarā gaidāmajās Parīzes olimpiskajās spēlēs.