Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tuvplānā

Šūmahera neraža Verstapena impērijā © DIENA

Vai mēs varam sākt pieskaitīt Maksu Verstapenu pie Formulas 1 visu laiku varenajiem? Jūnija vidū viņš Kanādas GP izcīnīja savu 41. uzvaru karjerā, atkārtojot leģendārā Airtona Sennas sasniegumu. tādā ritmā turpinot, vēl šogad Nīderlandes braucējam ir iespēja panākt Alēnu Prostu (51 uzvara) un Sebastianu Fetelu (53), taču, lai pietuvotos Mihaelam Šūmaheram (91) un Lūisam Hamiltonam (103), būs nepieciešami vairāki gadi un tikpat dominējoša Red Bull komanda. Uz šo vēsturisko uzvaru Monreālā no Mercedes boksiem noskatījās Mihaela dēls Miks Šūmahers, kura F1 pilota karjera ir uzlikta uz pauzes un kura izredzes pilnvērtīgi atgriezties apritē šobrīd vairāk atkarīgas no kolēģu neveiksmes.

Gan konkūrs, gan iejāde © DIENA

Latvijas konkūra jātnieki šajā sezonā gūst plašus panākumus, ar patīkamu satraukumu gaidot tradicionālo Pasaules kausa posmu savās mājās, kas no 21. līdz 23. jūlijam notiks sporta centrā Kleisti. Turklāt nedēļu vēlāk no 28. līdz 30. jūlijam turpat risināsies Latvijā vēl nebijuša līmeņa sacensības jāšanas sporta iejādē. Ar gaidāmajiem jāšanas sporta svētkiem iepazīstina Latvijas Jātnieku federācijas preses dienesta vadītāja Kate Ansone.

Iegravētais hokeja gads © DIENA

Brīžos, kad laiks šķietami apstājas, rodas jautājums, vai apkārtējā pasaule ir īsta vai tā ir tikai ilūzija. Sapņu puzles kauliņam nav vietas realitātes bildē. vārds "kosmoss" pēdējā laikā dzirdēts ļoti bieži un tieši no cilvēkiem, kuriem ar hokeju nav nekāda sakara. Un tiešām kosmosā pagāja maija mēneša beigu un jūnija sākuma emociju peldējums. Latvijas izlase ar savu saliedēšanas piemēru visai valstij parādīja, ka kopā iespējams paveikt lielus darbus.

"Svešķermenis" solim tālāk © DIENA

Vērojot Latvijas dāmu basketbola valstsvienības šīs vasaras liktenīgo Eiropas čempionāta spēli pret Melnkalni, pieķēru sevi pie domas - kāda gan izskatītos šī Balkānu pussalas komanda bez augumā raženās amerikānietes Natašas Makas sastāvā? Iespējams, ilggadējā līdere Jeļena Dubļeviča 36 gadu vecumā arī būtu ievilkusi melnkalnietes finālturnīrā, taču bez viņas un amerikānietes tā diezin vai uzskatāma par Eiropas čempionāta līmeņa vienību, kur nu vēl komandu, kas šovasar spēja izcīnīt tajā septīto vietu. Domas pavediens aizveda paralēlā realitātē, kur Latvijas basketbols atrastos, ja ietu nu jau daudzu valstu dziļi iestaigāto spēlētāju naturalizācijas taciņu vai vismaz nebūtu apdedzinājies ar Troju Ostleru "tagad vai nekad" vasarā.

Pozitīvu pārmaiņu priekšā © DIENA

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) ārkārtas Ģenerālajā asamblejā 11. jūlijā ievēlēs jaunu prezidentu, un prestižās sporta organizācijas darbībā pēc šī notikuma, visticamāk, gaidāmas pozitīvas pārmaiņas.

Kā nenoslīkt © DIENA

Jau daudzus gadus statistika ir nemainīga – Latvijā noslīkst par daudz, un teju visos gadījumos nāvi varēja novērst. Ja būsim precīzi, mūsu valsts noslīkšanas dēļ ik gadu zaudē aptuveni 100 cilvēkus, tostarp bērnus. Atpūtnieki pārvērtē savas peldētprasmes, turklāt ļoti uzmanīgam jābūt arī ar slīkstošo glābšanu, jo šis process bieži vien noslēdzas ar diviem noslīkušajiem.

Vai iespējams paātrināt vielmaiņu © DIENA

Kas ziemā cītīgi ēduši, vasarā steigā meklē risinājumus, kā no iegūtā smaguma tikt vaļā. Gan no tā, ko rāda svari, gan purkšķiem, burkšķiem, vēdera izejas problēmām, miegainības un nespēka. Tos parasti pamana tieši tad, kad pienāk laiks novilkt T kreklu un ar čomiem doties pie ezera uzgrilēt jaunas liekās kalorijas. Palīgā nāk ātrās idejas, kas sola mītisku vielmaiņas paātrināšanu. Izklausās vilinoši – iekustināt vielmaiņu ātrāku, lai beidzot svars ripo nost. Bet vai zinātniski tas ir iespējams?

Latvijas sporta ministrs © DIENA

1934. gada 15. maija Kārļa Ulmaņa apvērsums korekcijas ienesa ne tikai sabiedriski politiskajā, bet arī sporta dzīvē. Jau mēneša beigās ministru prezidenta biedrs Marģers Skujenieks (1886–1941), kurš pats pirms tam divos termiņos bija ieņēmis premjera amatu un otro reizi to atstājis vien pirms nedaudz vairāk kā gada, deva savu "jā" vārdu pārņemt Latvijas Sporta organizāciju apvienības (LSOA) un Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidenta amatus. Sporta ministra vadībā, kā viņu sauca populārais laikraksts Sporta pasaule, mūsu valsts lēnām pārvarēja provinciālismu un sāka ieņemt stabilu vietu uz Eiropas sporta skatuves.

Valodu kaujas sportā © DIENA

Jau kopš 1988. gada vienīgā valsts valoda Latvijā ir latviešu valoda. tomēr, kā mēs visi zinām, praksē bieži viss ir citādāk. Droši vien liela daļa latviešu un citu Latvijas iedzīvotāju pie daudzām valodas lietošanas īpatnībām ir pieradusi, tomēr tik un tā objektīvi jāatzīst, ka sporta jomā valsts valoda zaudē savas pozīcijas. To lielā mērā var izskaidrot ar vispārējo globalizācijas procesu un angļu valodas dominanci starptautiskajā apritē, bet otrs nozīmīgs faktors Latvijā joprojām ir būtiskā krievu valodas ietekme. Paskatīsimies, kā tas izskatās praksē.

Futbola rata cīņa ar sprunguli © DIENA

Jūnijs būs ļoti nozīmīgs Latvijas futbolam! Svarīgākais notikums Latvijas sportā būs mūsu valstsvienības spēle Skonto stadionā pret Turcijas izlasi un izbraukums uz Armēniju. savukārt mēneša beigās notiks arī UEFA eirokausu kvalifikācijas pirmās kārtas izloze, klubiem uzzinot savus pirmos pretiniekus šīs vasaras kontinentālo spēļu kampaņā. Pēc RFS sarūpētajiem svētkiem Latvijas futbola līdzjutējiem pagājušajā vasarā un rudenī mēs visi jauno eirokausu sezonu gaidām jo sevišķi. un, cerams, tā tas paliks vēl ilgi…