Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tuvplānā

Jaungada apņemšanās © DIENA

Laimīgu jauno gadu! Ceru, ka aizgājušais 2022. gads tev sporta karjerā nesis jaunu pieredzi un mācības, ko ņemt kā pamatu 2023. gada plānošanā. Man pašam karjeras laikā katra vecā gada beigas un jaunā gada sākums bija kā sentimentāls brīdis caur kuru gan atskatīties un izvērtēt aizgājušo 12 mēnešu pieredzi, gan uzstādīt jaunus mērķus un iestatīt galveno virzienu. Tieši tāpēc esmu nolēmis šo gadu iesākt ar salīdzinoši vecu bet daudziem zināmu praksi - jaunā gada apņemšanos! Padalīšos ar ieteikumiem no sporta psiholoģiskās sagatavotības puses, ņemot vērā gan teoriju, gan savu personisko pieredzi, kādas apņemšanās palīdz nākamajā atskaites periodā mentālo stāvokli izveidot ilgtermiņa sasniegumiem. Ja esi iecerējis pilnveidot kādu apņemšanos, ļoti iespējams, aizvadīsi vienu no labākajiem gadiem.

Bērnu sporta tumšā puse © DIENA

Pagājušajā rudenī Augstākā tiesa lēma, ka Veselības ministrijai (VM), trenerim un sporta klubam solidāri jāmaksā kompensācija par negadījumu, kad nepilngadīgam jaunietim iestājās invaliditāte. Kā bijušais Ventspils bērnu un jauniešu hokeja dzīves organizētājs uzskatu, ka mūsu valstī turpina pastāvēt sporta sfēras, kas bērniem rada būtiskus veselības un turpmākās dzīves kvalitātes riskus. Lai situācija mainītos, visām bērnu sportu organizējošām pusēm būtu beidzot jāsāk strādāt vienoti.

Mesi svētceļojums © DIENA

Tik daudz simbolismu. Pozitīvu un negatīvu. Pasaules kauss Katarā kā korupcijas perēklis. Pasaules kauss Katarā kā Lionela Mesi karjeras skaistākais, treknākais, saldākais punkts. un Kilians Mbapē – jaunietis, kurš finālā pret Argentīnu sabēra cepures triku. Titula mačā žilbināja abi – 35 gadus vecais, nu jau veterāns Mesi un 23 gadus vecais Mbapē, kurš par pasaules čempionu, spēlējot pirmo vijoli, kļuva jau pirms četriem gadiem… Ikdienā viņi abi ir komandas biedri Parīzes komandā, ko sponsorē… Katara. Finālā 3:3 ar fantastiskiem pagrieziena punktiem un 11 metru sitienu sēriju. Šķiet, kāds tur augšā apzināti rakstīja neticamu scenāriju ar laimīgām beigām, bet tam bija grūti noticēt (Argentum taču ir sudrabs!) un nācās sev kniebt. Nevēlos zaimot Dievu, bet jāizsaka versija – varbūt šo eposu, aplaimojot "svētceļotāju" Mesi un visu Argentīnu, sacerēja Dieva rokas īpašnieks Djego Maradona?

Pasaules kausa festivāls © DIENA

iespējams, svarīgākais un vienlaicīgi vienkāršākais atgādinājums, ko šis Pasaules kauss futbolā sniedza planētai, ir nebeigt priecāties par dzīvi. No emocionālā aspekta Argentīnas triumfs ir ļoti simbolisks, jo par pašu laimīgāko kļuva valsts, kas necentās Katarai uzspiest savas vērtības.

Par brangu ziemu © DIENA

Lielākie ziemas orientēšanās svētki šajā sezonā notiks Latvijā, Smeceres sila trasē Madonā, no 30. janvāra līdz 5. februārim aizvadot Eiropas čempionātu un Pasaules kausa posmu elitei, kā arī pasaules čempionātu junioriem un Eiropas čempionātu jauniešiem. Par gaidāmajām sacensībām stāsta Latvijas Orientēšanās federācijas viceprezidente Ildze Straume.

Basketbola triumfs Sporta Avīzes ekspertu aptaujā © DIENA

Neskatoties uz medaļu Pekinas olimpiskajās spēlēs, sporta līdzjutējiem no 2022. gada visspilgtāk atmiņā palicis lieliskais Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības sniegums. Izlase, kas pirmoreiz vēsturē kvalificējusies Pasaules kausam, kļuvusi par 27. Sporta Avīzes 50 ekspertu aptaujas čempioni. Otro vietu izcīnīja kamaniņu izlases stafetes komanda, bet uz goda pjedestāla trešā pakāpiena nostājās basketbola superzvaigzne Kristaps Porziņģis. Savukārt par pagājušā gada labāko Latvijas jauno sportistu kļuvis pludmales volejbolists Kristians Fokerots, kurš sīvā cīņā apsteidza BMX riteņbraucēju Moniku Veroniku Stūrišku un gargabalnieci Agati Cauni.

Vizualizācija. Kā sevi uzvarēt vēl pirms starta © DIENA

Iedomājies, ka tu varētu savu sportisko sniegumu uzlabot par desmit procentiem vai vairāk, vienkārši sēžot krēslā vai guļot gultā ar aizvērtām acīm. Garīgie tēli, pagātnes pozitīvo atmiņu atsaukšana un vēlamās nākotnes vizualizācija sportā ir būtisks rīks jebkura sportista maksimālajam sniegumam. Izmantot iztēles spēku ir kā bremzes atlaišana. Tas ļauj prātam un ķermenim strādāt lielākā harmonijā. Neatkarīgi no tā, vai esat amatieris vai profesionāls sportists, sporta un dažādu darbību vizualizācija var ievērojami uzlabot rezultātus.

Ātrākais rakešu sporta veids © DIENA

Augstus mērķus izvirzījis valsts šī brīža labākais jaunais badmintonists Toms Sala (15), vēloties kļūt par pirmo latvieti, kurš šajā sporta veidā piedalījies olimpiskajās spēlēs. Badmintons ir ātrākā rakešu spēle, tomēr, kā pamanījis jaunais talants, daudzi nemaz nezina, ka tas ir īsts sporta veids, līdz ar to zemā popularitāte ietekmē, piemēram, treniņu zāļu pieejamību. Jaunietis ir apņēmības pilns badmintonu Latvijā padarīt daudz plašāk pazīstamu. Plašāk par sevi stāsta viņš pats!

Kurā pusē ir misters Bahs? © DIENA

Oktobra vidū Dienvidkorejā notika Nacionālo olimpisko komiteju asociācijas Ģenerālā asambleja. Vairākas valstis, tostarp Latvija, brīdināja – ja pasākumā piedalīsies agresorvalstu Krievijas un Baltkrievijas pārstāvji, tās to ignorēs. Krievi un baltkrievi Seulā bija, līdz ar to virkne Ziemeļeiropas un Centrāleiropas valstu asamblejā nepiedalījās.