Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Tuvplānā

Airētprieks acīs mirdz © DIENA

Kad astoņdesmito gadu sākumā Latvija guva spilgtus panākumus uz akadēmiskās airēšanas skatuves, vadošais dāmu treneris mūsu valstī bija Uģis Strazdiņš, kura audzēknes trīs gadus pēc kārtas kļuva par pasaules čempionēm. Viņš bija, iespējams, pirmais mūsu sportā ar zinātnisko komandu, kas nepārtraukti uzrauga audzēkņu veselības stāvokli, bet pāri visam airētājas allaž atminas trenera cilvēciskās īpašības un veiksmīgo ievešanu lielajā dzīvē.

Zaudēta cieņa un cīņa © DIENA

Maira Brieža cenšanās nostāties neitralitātes špagatā Krievijas un Ukrainas kara ēnā neko labu neliecina par boksera vispārējo domāšanu un pasaules uztveri. Tādu kā viņš civilizētā pasaulē nav daudz un vairākums šādus cilvēkus nemīl, jo situācija saistībā ar Krievijas agresiju ir tik vienkārša un saprotama, ka neprasa nekādu padziļinātu analīzi, lai uzreiz saprastu, kas ir kas. Vēl nesenais Lāčplēsis nodemonstrēja apbrīnojamu neitralitāti, lielākajā daļā latviešu izraisot pamatotas aizdomas par piesliešanos Krievijas pusei.

Jubilejas triatlons Mežaparkā © DIENA

13. augustā Mežaparkā notiks jau desmitais Rīgas triatlons, kā ietvaros tiks aizvadīts Eiropas kausa posms junioriem, pulcējot spēcīgu dalībnieku sastāvu. Par Baltijas nozīmīgākajām un ilglaicīgākajām triatlona sacensībām, kurās sportisti peldēs Ķīšezerā, ar velosipēdu brauks pa Mežaparka ieliņām un skries Lielajā estrādē, stāsta Latvijas Triatlona federācijas prezidents Aigars Strauss.

Asinsnauda © DIENA

Diemžēl piepildījušās pesimistiskākās prognozes un vairāki Latvijas hokejisti izvēlējušies savu karjeru turpināt valstī, kas cenšas okupēt svešu teritoriju un tā dēļ ir pilnībā izslēgta no civilizētās pasaules sabiedrības.

Tiesnesis ierakstās rekordu grāmatā © DIENA

10. jūnijā mājīgajās Vecrīgas alus kroga Beer House No.1 telpās noslēdzās sporta erudīcijas spēles Sporta viktorīna desmitā - jubilejas - sezona. Covid-19 pandēmija beidzot bija nedaudz atkāpusies, un komandas šo sezonu varēja izbaudīt pilnā apmērā, finālu sagaidot kā īstus svētkus. Kausa izcīņā jeb finālā satikās 15 spēcīgākās regulārā čempionāta vienības, lai 11 kārtās noskaidrotu pašu, pašu labāko šīs sezonas komandu.

Tautas kustība, kas piesaista miljonus © DIENA

Erudīcijas spēlē varētu uzdot jautājumu - kas ir viens no modernākajiem un visstraujāk progresējošiem tautas sporta veidiem pasaulē, ko daudzi ļoti pamatoti nemaz neuzskata par sporta veidu? Pareizā atbilde būtu - nūjošana. Distanču slēpotājiem vasaras mēnešiem radītā treniņu metode pēdējo 25 gadu laikā kļuvusi par brīvā laika pavadīšanas rituālu svaigā gaisā vairākiem desmitiem miljonu cilvēku visā pasaulē. Šī fenomena galvenais iemesls ir pavisam vienkāršs - veselības ieguvumu pārpilnība.

Latvietis spilgtākā zvaigzne e-sporta transfēru tirgū © DIENA

Sports, esports, nesports, bezsports... Precīzas klasifikācijas aprises ievilkt grūti, un diskusijas par to, cik ļoti e-sports jeb elektroniskais sports, jeb kibersports iederas klasiskā sporta pasaulē, šobrīd jau varam mierīgi noslēgt ar konkrētu secinājumu, ka e-sports ir sacensības ar vērā ņemamu auditoriju. Šajās sacensībās viena no lielākajām zvaigznēm ir Latvijas pārstāvis Mareks YEKINDAR Gaļinskis. Jaunais latviešu čalis droši saucams par šobrīd kārdinošāko brīvo aģentu pasaulē, taču vēl nesen viņam bija problemātiska situācija - joprojām spēkā esošs līgums ar Krievijas komandu. Latvijā šogad pirmoreiz izveidota profesionāla komanda, kurai izvirzīts mērķis pāris gadu laikā pietuvoties elitei.

Sešu zvaigžņu medaļa © DIENA

Šī gada aprīlī, finišējot Bostonas maratonā, kļuvu par pirmo Latvijā, kurš nopelnījis prestižo sešu zvaigžņu medaļu – to kopš 2016. gada piešķir skrējējiem par visu sešu Major sērijas maratonu pievarēšanu. Bostonā medaļu ieguva arī Mārtiņš Dukāts, bet viņš distanci noslēdza pusstundu pēc manis.

Sagatavot savu "mentālo muskuli" © DIENA

Starpsezonā sportisti ķermeni attīsta ar dažādu treniņu palīdzību – skrienot, lecot, darbojoties ar svariem utt. Tas viss mums palīdz kļūt stiprākiem, ātrākiem un sasniegt labākus rezultātus sacensībās. Tomēr fiziskās sagatavotības treniņi palīdz sagatavoties arī psiholoģiski, attīstot īpašības, kas noder sacensību sezonas laikā. Turklāt īpaši pat nevajag mainīt ierasto treniņu ritmu.

Vasaras nometnes © DIENA

Plaši reklamēta sporta nometne ar skaļiem bijušo vai esošo sportistu vārdiem skan ļoti vilinoši. Tomēr, ja to nevar ieraudzīt Valsts izglītības satura centra (VISC) reģistrēto, likumīgo nometņu sarakstā, jākļūst uzmanīgam. Šogad vien Latvijā oficiāli reģistrēts vairāk nekā tūkstoš nometņu. Gandrīz katra trešā ir sporta nometne, un 90% no tām notiek vasaras mēnešos.