Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Modē – līgavas personība

Kāzu tērpu piedāvājums ir plašs, izvēle atkarīga no individualitātes un gaumes.

Svinību laiks, vieta, viesu skaits, noformējums un scenārijs ir nozīmīgi kāzu elementi, taču viens no svarīgākajiem tūliņ pēc paša precību fakta un jaunā pāra ir līgavas tērps. Dažkārt sapnis par kleitu līgavai ir izsapņots jau kopš bērnības, un vīzija par nozīmīgās dienas estētiku ir pakārtota tieši tam. Kāzu tērpu klāsts ir plašs, un iespējas iepirkties internetā izvēli padara teju neierobežotu. Tomēr dažkārt ir tā – jo vairāk iespēju, jo grūtāk izvēlēties. Pirkt vai šūt? Izvēlēties slavena zīmola vai vietējā meistara darinātu? Princešu kleitu vai tādu, kas būs transformējama par tērpu, kura elementus varēs valkāt arī turpmāk? Glabāt savu kāzu tērpu vai pārdot? Varbūt vienai dienai nav vērts šķiesties ar naudu un kleitu prātīgāk ir iznomāt? Sekot modei vai ņemt kaut ko klasisku? Jautājumu var rasties daudz! 

 

Darbs sniedz dzīvesprieku

Līgavas tērpam ir sava specifiska pievilcība un nozīmīgums, kas piesaista skatienu, – ne velti pasaulslaveni modes mākslinieki savu jauno tērpu kolekciju skates mēdz noslēgt tieši ar līgavas kleitas iznācienu. 

Arī modes māksliniece Inta Grase, kuras darba nozīmīga sastāvdaļa ir tieši kāzu kleitu dizains un šūšana, atzīst – redzot, cik laimīga un skaista savā īpašajā tērpā jūtas līgava, arī viņa top iepriecināta. "Kleitu šūšana nav tikai darbs, es katru tērpu darinu kā mākslas darbu," atzīst dizainere. Savulaik Inta absolvējusi modes dizaina nodaļu lietišķās mākslas vidusskolā, bet tolaik Mākslas akadēmijā modes mākslas nodaļas nav bijis, tāpēc iestājusies glezniecības nodaļā un ieguvusi gleznotājas diplomu. Taču dzīves ceļš pagriezās citā virzienā, un pēc Mākslas akadēmijas absolvēšanas viņa 12 gadu nostrādāja mārketinga nozarē. "Es veiksmīgi veidoju karjeru un realizēju dažādus projektus, taču mana mākslinieces dvēsele ļoti ilgojās pēc radošas darbošanās, tādēļ nolēmu atgriezties pie savām saknēm – modes. Cik vien sevi atceros no bērnības, man vienmēr patika zīmēt princeses un kleitas, un jau tolaik meistaroju savām lellēm tērpus pati. Nu jau devīto gadu esmu atgriezusies modes nozarē, un tā ir bijusi ļoti pareiza izvēle. Jūtos līdzsvarota, enerģiska.

Joprojām katru kleitu darinu kā gleznu. Vispirms acu priekšā ir bilde, kurā redzu, kā mana kliente izskatīsies tērpā, tad top skice un darbs ar materiāliem.

Strādāju uz manekena, kas noregulējams pēc klientes izmēriem, tāpēc pietiek ar vienu uzlaikošanu. Varu atspēkot mītus, ka šūšana ir laikietilpīgs un sarežģīts process, bieži jāstaigā uz laikošanu. Tā nebūt nav!" skaidro māksliniece un stāsta, ka daudzas viņas klientes dzīvo ārpus Latvijas – ir pat līgavas, kas mēro ceļu no Brazīlijas, Jaunzēlandes, Austrālijas, lai tiktu pie oriģināli dizainēta kāzu tērpa, par Eiropu nemaz nerunājot. "Latviešu meitenes dzīvo visā plašajā pasaulē, bet bieži vien svinēt kāzas atgriežas mājās Latvijā. Vai arī manis šūtās kleitas dodas viņām līdzi," teic Inta. 

 

Primārais – noskaņa

No idejas līdz brīdim, kad kleita gatava, paiet aptuveni mēnesis, taču māksliniece iesaka neatlikt pasūtījuma veikšanu uz pēdējo brīdi. Inta strādā viena, nealgo ne šuvējas, ne palīdzes, un katra kleita no idejas skices līdz pat pēdējai piešūtajai pērlītei top pašas rokām. Viņa stāsta, ka strādā tikai ar vienu kleitu, kamēr tā gatava no A līdz Z, tāpēc tērpu tapšanas laiks sakārtots hronoloģiskā un prioritārā secībā. "Ja kāzas ir plānotas augustā, bet meitene jūnijā vēršas pie manis un vēlas, lai uzšuju kleitu tieši viņai, tas jau vairs nebūs iespējams, tad varu piedāvāt kādu no gatavajām kleitām. Aprīļa beigās, maijā tiek aizpildīts vasaras sezonas grafiks. Jau patlaban ir pasūtījumi uz augustu," skaidro Inta. Kleitas cena, ieskaitot ideju, materiālus un šūšanu, vidēji esot 600–800 eiro. Gatavie tērpi apskatāmi mākslinieces mājaslapā un salonā Imperial Lace.

Katram modes māksliniekam ir savs rokraksts, un, kaut arī ir modes tendences, kas nosaka valdošo stilu, katram esot savi knifiņi. "Ieraugot meiteni, pirmais jautājums, ko viņai uzdodu, ir – kā tu gribi justies savā svarīgajā dienā? Vai gribi būt princese, kas daudzām ir ļoti aktuāli, vai arī tuvāks ir bohēmiskais stils? Tieši šī tendence arī pasaules augstās modes līmenī kāzu tērpu jomā joprojām dominē. Gaisīgums, vieglums, kustību brīvība. Man pašai arī tas ir vistuvākais. Ja meitene grib stingru korseti un kleitu ar stīpām, viņai tā jāmeklē citur.

Nemainīga tendence ir līgavas personība!

Protams, ir kaut kādi pamatprincipi, kas kāzu kleitu jomā dominē, taču meitenei viņas kleita ir viena vienīgā, un svarīgi, lai tā būtu tāda, kādu viņa izsapņojusi, kādā jūtas ērti un skaisti. Arī kāzu scenārijs, norises vieta, sezona un tamlīdzīgas nianses ir jāņem vērā, lai līgavai kleitā būtu ērti, lai tā netraucētu, piemēram, dejas laikā, un lai netiktu sabojāta. To visu izrunājam, domājot par kleitas ideju," stāsta Inta Grase. Mēdz gadīties, ka līgava pie viņas atnāk jau ar gatavas kleitas attēlu, taču māksliniece saka, ka svešu tērpu kopijas gan viņa netaisa – var iedvesmoties no idejas, stila un noskaņas, pārradot to pēc savas izjūtas. Turklāt jāņem vērā, ka katrai sievietei ir atšķirīgas ķermeņa proporcijas, siluets, auguma garums – faktori, kas būtiski ietekmē to, kā tērps izskatīsies. Viena un tā pati kleita dažāda tipa sievietēm var izskatīties kā pilnīgi cits tērps.

 

Spēlējas ar dažādiem stiliem

Intas Grases kāzu kleitu īpašā iezīme ir estētika, kas apvienota ar funkcionalitāti, sniedzot iespēju tērpu transformēt – saīsināt svārku daļu, noņemt virsējo kārtu, sadalīt kleitu divos apģērba gabalos un tamlīdzīgi. "Baznīcā laulājoties, līgava grib kleitu ar garu šlepi, kas izskatās cēli un eleganti, bet ko ar to darīt pirmās dejas laikā? Tādā gadījumā es šlepi veidoju noņemamu. Arī fotografējoties vai piedaloties kādās atrakcijās, rodas vajadzība pēc īsāka vai ērtāka tērpa," stāsta modes māksliniece.

Viņa piebilst, ka patlaban Latvijā kāzu kleitu tirgus ir pārsātināts ar piedāvājumu, turklāt dažādās cenu kategorijās un izvēlēties savu īsto tērpu tiešām varētu nebūt viegli. Kāzu mediji, draugu un paziņu kāzu foto, slavenību piemēri, Pinterest, Instagram ir ideju krātuves, kas veido priekšstatus par aktuālo, un līgavas tur meklē iedvesmu. 

"Kāzu kleitu modes tendences ietekmē arī Anglijas karaliskā ģimene. Kad precējās Keita, modē izteikti ienāca mežģīnes, tagad, kopš savās kāzās Megana parādījās lakoniskā, gludā tērpā, vērojams pieprasījums pēc šāda stila kleitām.

Skatoties, ko piedāvā pasaules vadošie dizaineri, redzams, ka katrs pieturas pie sava rokraksta, vienlaikus meklējot kādu jaunu akcentu.

Līgavām kleitu vietā parādās bikškostīmi, bet es šaubos, vai kāzās tie iedzīvosies. Kad tad vēl uzvilkt to grezno, īpaši svinīgo kleitu, ja ne kāzās?" uzskata Inta.

Runājot par aktuālajām tendencēm, māksliniece stāsta, ka kāzu tērpu modē nemainīga vērtība ir mežģīnes, bet arī tās ir ļoti dažādas. Šobrīd modernas ir mežģīņu aplikācijas, mežģīņu raksts ir izteiksmīgāks, lielāks, dominē faktūras saspēle ar citu faktūru. Kaut arī līgavas kleitas klasika ir baltā krāsa, arī tai ir nianses. Inta stāsta, ka izteikti sniegbalts tonis piestāv reti kurai sievietei, tad jābūt tumšmatei ar ideālu ādu – kā no pasakas par Sniegbaltīti. Latvietēm vislabāk piestāvot pienbaltais jeb ivory, tas esot universāli visdemokrātiskākais. Pievilcīgs un aktuāls ir persiku tonis zem baltas mežģīnes. Taču esot arī līgavas, kuras nemaz nevēlas tērpties baltā, bet izvēlas krāsainu vai pat raibu tērpu. Arī plīvurs nav obligāta līgavas rota – tā vietā biežāk tiek izvēlēta diadēma, dabiskie vai mākslīgie ziedi matos vai kā vainadziņš. "Ar toņiem un stiliem var spēlēties. Žurnālam Precos nesen veidoju vāka dizainu par tēmu – modernais latviskais. Modele bija tērpusies manis darinātā kleitā, kopā ar floristi izveidojām stilizētu vainadziņu, apspēlējot puzuru tēmu, bet klasiskā pušķa vietā – labības kūlītis," stāsta māksliniece. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nav gardas kūkas – nav svētku!

Vērgales pagasta Kūku lādes īpašniece Kristīne Einase uzskata, ka ir jātiecas uz priekšu, "jo – kas apstājas, tas krīt atpakaļ".

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits