Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kā ērti un parocīgi iekārtot mazu virtuvi?

Ne visiem laimējies saimniekot plašā un ērtā virtuvē. Kā pareizi iekārtot mazu virtuvi?

Lai panāktu plašuma un sakārtotības iespaidu, labāk visu nosegt aiz fasādēm, jo redzamas sadzīviskās lietas telpu tikai sadrumstalos.

Interjera dizaineri iesaka virtuves iekārtu izvietot gar vienu sienu. Vienkāršas ģeometriskas formas, vienots funkcionāls mēbeļu izkārtojums radīs sakārtotības un plašuma iespaidu.

Izvēloties darba virsmu, lētākā būs no lamināta. To ieteicams izvēlēties ne plānāku par 38 milimetriem. Malai jābūt noapaļotai. Ja tā nolietota vai bojāta, virsmu viegli nomainīt.

Arī skapīšu fasādēm viens no lētākajiem un izturīgākajiem apdares materiāliem ir lamināts. Ieteicams pievērst uzmanību tam, cik precīzi ir apstrādātas maliņas un stūrīši. Plākšņu malas, kas apstrādātas kvalitatīvi ar tā saucamo biezo malu, ir nedaudz ieapaļas. Tās ir izturīgākas. Šis apstrādes veids, salīdzinot ar vienkārši aplīmētām lamināta malām, ir pilnvērtīgāks, taču jāatceras, ka sarežģītāka tehnoloģija paaugstina cenu. Mūsdienās aktuāli virtuves fasādi veidot bez rokturiem, noslēgtu, bez liekiem elementiem. Taču jāņem vērā, ka tas sadārdzinās izmaksas.

Virtuves aktīvajā zonā virs plīts ierasto flīžu vietā var izmantot arī plānu viengabala lamināta plāksni. Laminātu viegli kopt, jo tam nav šuvju, un izmaksu ziņā tas salīdzinoši lēts materiāls. Stikls izmaksu ziņā ir dārgāks risinājums. Panelis var būt arī no darba virsmas vai cita vizuāli pieskaņota materiāla. Tā veidosies vienota, vizuāli saskaņota horizontāla un vertikāla virsma. Vienkārši krāsota siena būs nepraktiska, būs grūti notīrīt traipus, pat ja tā krāsota ar mazgājamo krāsu.

Ja tomēr ir vēlme izmantot flīzes, viens no variantiem – izmantot lielās 60×60 cm flīzes. 60 centimetri ir tieši nepieciešamais augstums starp darba virsmu un augšējiem virtuves skapīšiem. Kvalitatīvām flīzēm malas ir apstrādātas – kalibrētas, tādējādi flīzējumu var veikt gandrīz bez šuvēm.

Ļoti daudzas mājsaimniecības izmanto elektriskās vai indukcijas plītis, taču daļai vēl joprojām ir glāzes plītis. Remonta laikā, lai veiktu jebkādas izmaiņas saistībā ar gāzi, parasti ir nepieciešams projekts un saskaņošana. Tomēr, ja notiek pārbūve, gāzes skaitītāju, lai tas neeksponētos redzamā vietā, ieteicams novietot virtuves skapītī. Ja virtuvē netiek intensīvi gatavots, var izmantot divriņķu plīti. Tāpat var apsvērt, vai ir nepieciešams lielais ledusskapis, ja zem darba virsmas var iebūvēt zemo. Ja tomēr nepieciešams brīvstāvošs augstais ledusskapis, to var novietot pie sienas virtuves ieejas daļā. 

Lai saglabātu vienotu iespaidu, brīvstāvoša tvaika nosūcēja vietā var izmantot iebūvējamo. Tā papildus var iegūt arī seklus plauktus, piemēram, garšvielām.

Izvēloties galdu, ērtāks būs taisnstūra formas galds, jo pie tā var apsēsties vairāk cilvēku. Pieaugušam cilvēkam nepieciešama zona vismaz 70 centimetru platumā. Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā izgatavot galdu – pasūtīt vajadzīgajā izmērā lamināta virsmu. Galda kājas var iegādāties mēbeļu furnitūras veikalos. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits