Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Filmās redzamā smēķēšana rosina pusaudžus izmēģināt cigaretes

Lielbritānijā veikts pētījums liecina, ka pusaudžos, redzot uz ekrāniem smēķējošus aktierus, rodas vēlme izmēģināt cigareti, raksta BBC News. Zinātnieki, atsaucoties uz aptauju, kuras gaitā aptaujāti 5000 15 gadu veci pusaudži, uzskata, ka turpmāk filmās, kas paredzētas par 18 gadiem jaunākai auditorijai, nedrīkstētu būt kadru ar smēķējošiem aktieriem. Tajā pašā laikā smēķēšanas atbalstītāju kustību pārstāvji uzskata, ka šāda prasība ir nelikumīga un nesaprātīga.

Pētījums tika publicēts izdevumā Thorax, tajā analizēta ASV kino nomas 360 populārākās filmas laika posmā no 2001. līdz 2005. gadam potenciālā ietekme uz pusaudžu smēķēšanu. Apskatā tika iekļautas arī tādas filmas kā Zirnekļcilvēks, Bridžita Džonsa un Matrica, kurās netrūkst smēķēšanas ainu.

Pusaudži, kuri redzēja vairāk filmu ar smēķēšanas ainām, bija par 73% biežāk pamēģinājuši cigaretes, nekā pusaudži, kuri vēroja filmas ar nelielu smēķēšanas ainu skaitu. 50% no pirmajiem, visticamāk, ir pašreizējie smēķētāji, norāda pētnieki.


Zinot, ka attieksmi pret smēķēšanu ietekmē arī tādi faktori kā pusaudžu vecāku un vienaudžu attieksme pret smēķēšanu, pētnieki apkopoja arī datus par eksperimenta dalībnieku sociālo statusu. Pat pēc šo mainīgo kontrollielumu ieviešanas, pirmās grupas pusaudži joprojām bija par 32% biežāk pamēģinājuši cigaretes.

Doktore Andrea Veilena, kura vadīja pētījumu, sacīja: "Mēs redzam lineāru sakarību starp pusaudžu smēķēšanu un filmu, kurās viņi bija redzējuši smēķēšanu, skaitu."

"Vairāk nekā puse no filmām, kas tiek demonstrētas Apvienotajā Karalistē, un kurās redzama smēķēšana, ir novērtētas kā UK15 vai zemāk, tāpēc skaidri redzams, ka bērni un pusaudži ir pakļauti smēķēšanas vilinājumam."

Viņa piebilda, ka nepieciešams, lai Apvienotajā Karalistē līdz 18 gadiem tiktu palielināts vecums, no kura atļauts skatīties šādas filmas, jo šāds lēmums pazeminās smēķējošo jauniešu skaitu.

Arī Lielbritānijas Tabakas kontroles pētījumu centrs ir iesniedzis aicinājumu Britu Filmu klasifikācijas padomei rīkoties, lai pasargātu bērnus no "īpaši kaitīgiem attēliem".


Tajā pašā laikā smēķētāju grupas Forest direktors Simons Klārks paziņojis: "Doma, ka filmas ir jāpārklasificē, lai radītu utopisku, no tabakas dūmiem brīvu pasauli, tikai pusaudžu dēļ ir pilnīgi nevajadzīga."

Bez visa tā Jums šodien jūs būtu grūti atrast smēķējošu galveno varoni, kādā no desmit skatītākajām filmām," piebildis S. Klārks.

"Tāpat rodas jautājums, ko darīt tālāk? Vai pēc tam valdība pārsertificēs filmas, kuras redzami resni cilvēki, vai arī filmas, kurās aktieri slikti tēlo savas lomas?"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko