Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Labais un sliktais stress

Neatkarīgi no tā, kādā vārdā šo problēmu dēvējam, aplūkosim pāris vispār zināmas lietas, kas, ja ne gluži palīdz novērst spriedzi, tad vismaz sadzīvot ar to un pārvarēt tās radītās sekas. Šī raksta mērķis nav mācīt dzīvot, bet atgādināt pāris vienkāršu patiesību.
  Ja kāds šodien izveidotu latviešu valodā  visbiežāk lietoto svešvārdu sarakstu, viennozīmīgi tā  sākumā atrastos vārds "stress". Medicīnas zinātņu doktors, profesors Ilmārs Lazovskis savos publicistiskajos rakstos problēmas nosaukšanai gan labprātāk izvēlējies latviskos vārdus "sasprindzinājums" vai "spriedze". 

Dvīņubrāļi – labais stress un sliktais stress

Lielu savas dzīves daļu spriedzes pētīšanai veltījis ievērojamais ungāru izcelsmes ārsts, zinātnieks un medicīnas zinātņu doktors Hanss Selje, kura populārā grāmata "Mana mūža stress" 1983. gadā tika izdota arī latviešu valodā. Viena no būtiskām atziņām, ka ne viss stress viennozīmīgi dēvējams par sliktu un kaitīgu un ka ir divi atšķirīgi stresa paveidi. Tie ir eistress un distress, kas savureiz piemeklē ikvienu cilvēku un, kā izrādās, ir pat nepieciešami, jo dod stimulu darboties, pārvarēt pašam sevi, arī savu slinkumu un galu galā gūt uzvaru. Nosaukumi ir cēlušies no sengrieķu valodas vārdiem; distress ir tā sauktais "sliktais" stress, kas rada iekšēju diskomfortu, bailes, lielu nedrošību, dažkārt pat izmisumu un apziņu, ka neko vairs neesi spējīgs izdarīt. Distresa laikā organismā pastiprināti izdalās t.s. "ātrās palīdzības" jeb spriedzes hormoni adrenalīns un noradrenalīns. To, ka cilvēku pārņēmis "sliktais" stress, viegli var pamanīt pēc viņa ārējā izskata. Savukārt eistress ir "labais" stress, kas arī rada nedrošību, bailes, satraukumu (dažkārt patīkamu), taču mudina saņemties, koncentrēties, sasniegt izvirzītos mērķus, bet nenodara pāri organismam.

Kaitīgs un bīstams ir tikai pārmērīgs distress. Kā viena, tā  arī otra stresa veida pamatā ir nedrošības izjūta, neziņa, bailes, dažkārt neapzinātas, kas vēlāk bieži izrādās neadekvātas, piemēram, pirms eksāmeniem vai kāda grūtāka pienākuma veikšanas darbā. Nereti eistress var rasties arī pirms kāda ievērojama notikuma, piemēram, stāšanās jaunā darbā vai izlaiduma, kad nemitīgi jādomā, ko vēl nepieciešams sarūpēt vai izdarīt.

Ko darīt?

Jautājums, kā tikt galā ar spriedzi ir sens kā pasaule, bet tas nenozīmē, ka neaktuāls. Vienas universālas receptes, kas palīdzēs visiem, protams, nav. Brīnišķīga lieta, ko iespējams apgūt jebkurā brīdī un kas lieti noderēs turpmākajā dzīvē, ir laika menedžments jeb kā plānot un lietderīgi izmantot savu laiku, lai tā pietiktu visam – gan kārtīgam darbam, gan patīkamai atpūtai. Daudziem jo daudziem cilvēkiem stress sākas tad, ja rodas bažas, ka kaut kam būtiskam (bakalaura vai maģistra darba uzrakstīšanai, kāda pienākuma veikšanai) varētu pietrūkt laika.

Laika menedžments ir joma, kuras apguve palīdzēs proporcionāli sadalīt laiku darbam, mācībām, atslodzei, kā arī cīnīties ar "laika zagļiem". Nav noslēpums, ka tieši tie cilvēki, kuriem visvairāk pienākumu, tos arī spēj optimāli paveikt, jo ir spiesti ievērot dienas režīmu, lai laika atliktu visam – ne tikai darbam un studijām, bet arī atpūtai, bez kuras cilvēks vienkārši nevar dzīvot. Par šo jautājumu sarakstīta kaudze psiholoģijas grāmatu, kā arī iespējams apmeklēt speciālus kursus. Piemēram, Rīgā "Nordic Training International" ik gadu jaunajiem uzņēmējiem un citiem interesentiem piedāvā atklātos seminārus "Time Mentor® (Efektīva darbu, mērķu un laika plānošana)". To mērķis ir iemācīt cilvēkam lietderīgi izmantot laiku, kas viņam dots, jo tā ir atslēga uz panākumiem. Turklāt šī prasme ļoti mazina stresa situāciju skaitu sadzīvē.

Daži citi knifiņi

Lai izvairītos no distresa, ir tik daudz lietu, ko varam paveikt. Viena no tām, atrast "savus" cilvēkus, ar kuriem ir viegli un patīkami komunicēt. Tas šoreiz attiecas uz dakteriem, īpaši ģimenes ārstu un zobārstu, ar kuriem sadarbība jāveido ilgstoši, kā arī frizieri, kosmetologu un citiem speciālistiem. Protams, "savus" dakterus atrast neizdodas viegli, bet tas ir to vērts.

Lai pasargātu sevi no slimībām un stiprinātu imūno sistēmu, ieteicams padomāt par iespējami veselīgu uzturu – augļi, dārzeņi, piena produkti, liela gaļa un zivis. Īpaši ieteicamas ir Omega-3 taukskābes, kas atrodas tuncī, lasī un citās dziļūdens zivīs. Ja zivis neēdat, aptiekā var iegādāties īpašas zivjeļļas kapsulas, piesātinātas ar Omega-3 tauksābēm.

Ja esat emocionāls cilvēks un pārlieku bieži satraucaties, iespējams, jums palīdzēs šāds paņēmiens. Ikvienam cilvēkam ir lietas, ko viņš veic ar prieku, piemēram, krustvārdu mīklu risināšana, braukšana ar riteni, nesteidzīgas pastaigas vai plunčāšanās siltā vannā. Lai kādas būtu tās nodarbes, kas jums sagādā kaut nelielu prieku, atvēliet tām nedaudz laika katru dienu! Tas būs brītiņš atelpas, kad stress un uztraukumi jūsu domās tiks atstāti novārtā. Stresa kontrolē un ierobežošanā ļoti svarīga loma ir pozitīvai domāšanai. Cilvēks nespēs justies mierīgs un nosvērts, ja ik brīdi koncentrēsies tikai uz nepatikšanām un raizēm.

Raksturīgākās distresa pazīmes

  • uzbudināmība, aizkaitinātība, jo spēcīgi tiek ierosinātas vidussmadzenes
  • ierobežota spēja koncentrēties
  • strauja emociju maiņa, dažkārt it kā bez redzama iemesla
  • apetītes zudums, vai tieši pretēji – vilka apetīte
  • izmainīts asinsspiediens
  • galvas reiboņi
  • gremošanas sistēmas traucējumi
  • miega traucējumi
  • astmas vai citas hroniskas slimības saasināšanās
Pāris ieteikumu
  • Katra uzdevuma, it īpaši nepatīkama, atlikšana uz vēlāku laiku tikai pastiprina distresu.
  • Risināmo problēmu adekvāts vērtējums. Nereti atklājas, ka problēma, kas izraisījusi lielu stresu, nemaz nav bijusi tā vērta.
  • Savu spēju apzināšanās un mēģinājumi paaugstināt pašapziņu lieliski palīdz cīņā pret stresu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu trestera reģioni

Gandrīz visos Vācijas vīnkopības apgabalos vīnkopji destilē arī savu vīnogu spiedpaliekas, ja vien viņiem ir oficiāla atļauja to darīt.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko