Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Par sniegu, ķepām un zābaciņiem

Kā kopt garspalvainu un īsspalvainu pilsētas suņu ķepiņas ziemā?

Atgriežoties no pastaigām, ķepas vēlams noskalot ar siltu ūdeni. Ļoti ieteicams lietot ķepu aizsargkrēmu pirms pastaigām. Ja saimnieks izvēlas lietot zābaciņus, tiem jābūt ar izteiktiem pretslīdes pārklājumiem, lai uz slidenā ceļa suns sevi nesavainotu. Ja ir izteikts garspalvains apmatojums starp pirkstu spilventiņiem, piemēram, kokerspanieliem, ieteicams apgriezt apmatojumu, lai samazinātu sniega bumbu veidošanos. Galvenais, sekot līdzi suņa uzvedībai, vai tas pastiprināti nelaiza ķepas, kas varētu liecināt par iekaisuma vai sāpēm.

Vai garspalvainajiem vēlams izcirpt spalvu starp ķepu spilventiņiem? Jā, tas noteikti atvieglos sunim staigāšanu, tomēr tas jāveic uzmanīgi, lietojot šķēres ar noapaļotiem galiem. Bet nevajadzētu apmatojumu pilnībā izskūt, jo apmatojums tomēr dabīgi aizsargā starppirkstu ādu. Noteikti pēc staigāšanas pa biezāku sniega kārtu, pārejot uz cietu pamatu, jānoņem visi sniega bumbuļi, lai tie nedurtos pēdā, neradītu diskomfortu. Ja staigā pa ietvēm, kur tiek kaisīta sāls, nedrīkst ļaut sunim pašam grauzt nost sniega bumbuļus.

Klēpja sunītis jau istabā neprot staigāt ar zābaciņiem – kā labāk pieradināt? Jebkurā gadījumā tas jāveic palēnām. Sākumā pa neilgiem laikiem, vēlāk laiku paildzināt, kad suns jau jūtas komfortabli. Tāpat ir nepieciešamas uzslavas vai kārumi, kas suni motivētu aprast ar jauno apģērbu. Noteikti jāpārliecinās, ka zābaciņš patiešām der. Pārāk lielā zābaciņā suņa ķepa slīd un sunim ir diskomforts katrā solī, tādā veidā būs grūtāk pierast. Ja zābaciņš ir par mazu, tas spiež uz nagiem vai spilventiņiem un atkal rada diskomfortu. Pierodot pie zābaciņiem, sunim nevajadzētu izmainīties gaitai, tad suns jūtas labi un brīvi zābaciņos, un visdrīzāk tie labi der. Jāatceras arī izvēlēties zābaciņus ar pretslīdes zoli, lai suns sevi nesavaino uz slideniem ceļiem. Tomēr, ja zābaciņi rada lielu diskomfortu, tad labāk būtu ķepas apstrādāt ar aizsarglīdzekļu ziedēm un smērēm.

Kādus ķepu apstrādes līdzekļus pēc pastaigām labāk izmantot, uz kādu sastāvu jāraugās? Veterinārajās klīnikās un aptiekās ir nopērkami speciāli ķepu vaski. Labāk izvēlēties aizsarglīdzekļus, kuru sastāvā ir lanolīns un parafīneļļa. Ja suns pastiprināti laiza ķepas, nepieciešams griezties pie veterinārārsta. 

Ir līdzekļi, kuri paredzēti gan ķepām, gan degunam – vai deguns ziemā arī būtu jāapstrādā? Degunu nav nepieciešams apstrādāt ar aizsarglīdzekļiem. Ja ir kādas problēmas ar degunu, sākumā nepieciešams vērsties pie veterinārārsta.

Vai ir pareizi vilkt silto kombinezonu ārā pastaigās, ja suns ir ļoti kustīgs un sasvīst? Viss atkarīgs no tā, kā suns ir pieradis. Ja sunim iepriekš nav vilkts kombinezons un tam izveidojusies ziemas pavilna, tad, ejot pastaigā, kur viņš ir ļoti aktīvs, nav nepieciešams kaut ko vilkt. Ja suns jau pieradis visu laiku būt kombinezonā, tad atkarībā no āra temperatūras to var novilkt pirms palaišanas skriet pa parku vai citu vietu un pirms iešanas mājās uzvilkt. Garspalvainiem, zemiem suņiem kombinezonu izmanto, lai nesasmērētu vēderu un nesaliptu apmatojums.

Kā saprast, ka sunim tiešām salst? Vai trīcēšana ir rādītājs? Ja sunim ir auksti, tas bieži vien, stāvot uz vietas, sāk cilāt kājas un it kā mīņāties. Trīcēšanu varētu novērot suņiem ar īsu apmatojumu. Tomēr, sunim esot aktīvam, tam nebūs auksti. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko