Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Rūgtie kokteiļi

Vasara šogad turpinās arī septembrī, un laika prognoze sola, ka tā Latviju vēl tik drīz nepametīs, tāpēc turpinās arī kokteiļu laiks. Šoreiz stāstīšu par rūgtajiem kokteiļiem, kas tiek gatavoti, izmantojot zālīšu balzamus, uzlējumus un liķierus.

Karstajās septembra pēcpusdienās pat vienkāršs Campari ar apelsīnu sulu der kā labs aperitīvs vai pirmais dzēriens vakara gaitā. 

Daudzi rūgto liķieru zīmoli kopš to ieviešanas XIX gadsimta beigās un XX gadsimta sākumā kļuvuši leģendāri. Fernet Branca, Suze vai Becherovka, Campari, Cynar un angostūra ir pazīstami visā pasaulē.

Angostūra no Angostūras pilsētas

Sākotnēji vairums zālīšu, sakņu, ogu un miziņu izvilkumu radās kā ārstnieciski līdzekļi. 

Piemēram, kuģu ārsti mēģināja ar hinīna palīdzību panākt, lai ar tropiskajām infekcijām saslimušie jūrnieki pēc iespējas ātrāk nonāktu atpakaļ ierindā.

1824. gadā Johans Gotlībs Zīgerts, Venecuēlas brīvības cīnītāja Simona Bolivara armijas ārsts, pirmoreiz izmēģināja savu balzamu no 40 zāļu ekstraktiem. Ar to viņš ārstēja karavīrus, kuriem bija drudzis un kuņģa saslimšanas. Šīs zāles ar nosaukumu "angostūra" kļuva slavenas kā kokteiļu sastāvdaļa. Taču savu nosaukumu tās ieguva, nevis pateicoties angostūras mizai, bet no pilsētas Angostūras, kurā atradās Zīgerta stacionārs. Angostūras mizu oriģinālā recepte nemaz neparedz.

Matroži drīz vien ievēroja, ka rūgtais medikaments daudz vieglāk ir iedzerams ar cukurūdeni, it īpaši, ja pa rokai papildus vēl ir kāda pudele stiprā alkoholiskā dzēriena. 

Sākotnēji vairums rūgto kokteiļu bija ļoti stipri alkoholiski. Piemēram, Britu jūras kara flotē oficiālu atzinību ieguva dzēriens Pink Gin – tas bija džins glāzē, kurā iepriekš iepilināti daži pilieni angostūras.

Šis rūgtais aperitīvs ar sauso garšu ir nonācis arī līdz mūsdienām – tas ir klasisks dzēriens pirms maltītes un apetītes ierosinātājs, kas neiziet no modes, periodiski atgriežas tajā ar jaunu tēlu.

Jägermeister un smagais metāls

Cits piemērs – vācu zīmols Jägermeister, pateicoties tā romantiskajām asociācijām ar mežzinību un vīrišķīgajiem medniekiem, 2000. gadu sākumā piedzīvoja atdzimšanu smagā metāla subkultūrā. Amerikāņu smagā metāla zvaigznes Metallica un Slayer pirmie atklāja šī zālīšu liķiera stimulējošo vērtību izklaides pasākumos.

Vācu ģimenes uzņēmumam Lejassaksijā piederošais zīmols sākotnēji tika radīts kā kuņģa balzams – recepte tika izstrādāta medicīniskiem nolūkiem. Taču Metallica gādāja par to, lai ledusauksto Jägermeister liķieri arvien biežāk pasūtītu Amerikas bāros.

Tomēr parasti šāda tipa balzami tiek iekļauti kokteiļu sastāvdaļās. To spēcīgā, rūgtā garša ir kā radīta kombinācijām ar saldām sastāvdaļām, garšvielām un citrusaugļu aromātiem.

Rūgto receptes

Mūsdienās populārākie rūgtie kokteiļi vairs nav smagi alkoholiski, drīzāk viegli, atsvaidzinoši. Piemēram, džins receptēs tiek aizstāts ar dzirkstošo vīnu.

Minēšu dažas populārākās receptes. Viens no tādiem ir kokteilis Negroni. To gatavo, ņemot 30 ml vermuta rosso, 30 ml Campari, 20–30 ml džina (vai dzirkstoša vīna). Šīs sastāvdaļas sajauc aperitīva glāzē ar ledus gabaliņiem. Ja džina vietā izmanto dzirkstošu vīnu, tad to pielej, kad sajaukts vermuts un kampari. Dzērienam pievieno strēmeli citrona mizas un rotā ar apelsīna mizas strēmeli. Kokteili var "pagarināt", pievienojot gāzētu ūdeni, citrona sulu.

Cits populārs rūgtais kokteilis ir Columbo. Ņem 10 ml Campari, 20 ml laima sīrupa, 20 ml citronu sulas, 5 ml apelsīnu sulas. Visas šīs sastāvdaļas pilda aukstā šeikerā un sakrata. Kokteiļa glāzē liek ledus gabaliņus, caur sietiņu izkāš dzērienu. Pārlej ar toniku.

Trešais slavenais rūgtais kokteilis ir American Beauty. Amerikāņu skaistumu gatavo šādi – ņem 20 ml sausā vermuta, 20 ml vermuta rosso, 40 ml brendija, 1–3 pilienus grenadīna, 40 ml apelsīnu sulas. Visas šīs sastāvdaļas sajauc mērglāzē un pilda atdzesētā kokteiļu glāzē. Pārlej ar nelielu daudzumu portvīna. Ja vēlaties dzērienu pēc iespējas ilgāk saglabāt aukstu, to lej platākā glāzē, kurā iebērts sasmalcināts ledus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko