Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Mākslinieks ar diviem vārdiem

Šim vīnam ir divi vārdi, divi likteņi un divi atšķirīgi stili. Klasiskais Francijas Ziemeļronas Syrah jeb sirā ir garšvielām un tanīniem bagāts, tomēr plānāks un ar augstāku skābes līmeni nekā piesātinātais, pikantais Austrālijas un Dienvidāfrikas Shiraz jeb širazs.

Nāk no Ziemeļronas Vēsturiski Syrah (izrunā – Sirā) vīnoga radusies Francijā. Klasiskais Syrah vīns nāk no Ziemeļronas ielejas. Šī reģiona vīnogām raksturīgs viegli dūmakains kazeņu aromāts, piparaina garšvielu nots un, protams, muti savelkošie tanīni. Parasti sirā garšā ir bagātīgas un koncentrētas sarkano augļu garšas, piemēram, plūmes, ķirši un zemenes.

Jauno sirā var novērtēt pēc garšas svaiguma, taču šis ir vīns ar novecošanas potenciālu. Vecāki, nogatavināti sirā laika gaitā var attīstīt sarežģītākas garšas un aromātus. 

Jaunās pasaules garša

Ārpus Francijas šī vīnoga un vīns pazīstams ar nosaukumu Shiraz. Šī ir viena no pasaulē elegantākajām vīnogām, kas pēdējās desmitgadēs pasaulei devusi daudzus brīnišķīgus vīnus. Jaunajā pasaule tas ir viens no tanīniem jeb miecvielām bagātākajiem vīniem, ko papildina bagātīgā garša ar lakricas, trifeļu un tabakas aromātiem.

Atsevišķi reģioni un ražotāji piedāvā dažādu stilu un garšu variācijas atkarībā no klimata, augsnes un vīna ražošanas tehnikām.

Austrālijas vizītkarte

1831. gadā Syrah vīnoga pirmoreiz nokļuva ārpus Eiropas – tā tika aizvesta uz Austrāliju, kur karstajā klimatā labi iedzīvojās un tālāk jau ar piesātinātāku garšu un nosaukumu Shiraz aizceļoja pa visu plašo pasauli.

Taču par Austrālijas vizītkarti širazs kļuva gadsimtu vēlāk. 1951. gadā, iedvesmojies pēc Francijas apmeklējuma, Austrālijas vīndaris Makss Šūberts radīja Grange Hermitage vīnu, kura pamatā ir Shiraz vīnogas. Kritiķi gan sākumā to noniecināja, un Šūberts pat saņēma ieteikumu pārtraukt tā ražošanu, taču, par laimi viņa darba devējam – kompānijai Penfolds – un visai Austrālijai, Šūberts nepaklausīja priekšniecību un turpināja izgatavot šo vīnu.

Tas nesa rezultātus ar 1955. gada ražas vīnu. 1962. gadā Royal Sydney Show vīns tika pie zelta medaļas, pēc tam dažādās izstādēs vēl ieguva 51 zelta medaļu un citas trofejas, kļūstot par visatpazīstamāko Austrālijas sarkanvīnu.

Jau desmitiem gadu Shiraz ir visvairāk audzētā šķirne šajā reģionā. Austrālijā šie vīni izceļas ar bagātīgāku un krēmīgāku garšu.

Bagātīgas nianses

Mūsdienās garšas ziņā vislīdzīgākie ir Austrālijas un Dienvidāfrikas širazi, reizēm arī karstajā Sicīlijā tapušais līdzinās tiem. Galvenās aromāta un garšas nianses šo reģionu širazam ir svaigi malti melnie pipari, kazenes, rozmarīns, eikalipts, plūmes, lakrica, melnās olīvas, upeņu ievārījums, šokolāde, kafija, žāvējumi un tumšie ķirši. Savukārt vēsākās ielejās Argentīnā un Čīlē tapušais širazs ir jau "ar vienu kāju Eiropā" – ne tik piesātināts, plānāks, mazāk pikants, lai gan joprojām pikants un garšā bagāts. 

Stāvot pie plaukta

Pircējiem, veikalā izvēloties šo vīnu, vienmēr der ņemt vērā iepriekš rakstīto, ka šim vīnam ir ne tikai divi nosaukumi, bet arī divi stili garšā un aromātos. Šīs atšķirības nezinot, cilvēkiem, kuri pieraduši pie piesātinātajiem Jaunās pasaules širaziem, nopērkot klasisku Ziemeļronas paraugu, būs liela vilšanās. Vēl vīnziņi ieteic Eiropas vēsā klimata širazus neizdzert par agru – tie dzīvo un nogatavojas ļoti lēni. Patlaban ieteicams baudīt 3–4 gadus vecus Francijas vīnus. Savukārt Jaunās pasaules širazi kā vairums Jaunās pasaules vīnu jādzer jauni – patlaban jāmet acis uz 2022. gada vīniem.

Saderība ar ēdienu

Spēcīgas struktūras vīns pieprasa spēcīgas struktūras ēdienu. Ņemot vērā Syrah šķirnes spēku, arī ēdienus vēlams piemeklēt līdzvērtīgus. Širaza labākie partneri ir grilēti, cepti, sutināti gaļas ēdieni, gaļas burgeri, sautētas aknas, medījumi, cietie sieri, lazanja. Ja ēdiens papildināts ar aromātiskām garšvielām, baudījums saderībā ar vīnu būs .

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko