Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Slavenie baltie

Ar šo sleju pabeigšu savu seriālu par Eiropas slavenākajām baltvīna vīnogu šķirnēm, no kurām lielu daļu tagad audzē arī Jaunajā Pasaulē.

Auxerrois

Šai klasiskajai franču vīnogu šķirnei, ko audzē galvenokārt Ziemeļaustrumfrancijā, Luāras ielejā, Luksemburgā un Elzasā, ir daudz kopīga ar Pinot Blanc, par kuru stāstīju pagājušajā nedēļā. Vācijā Auxerrois vīnogas audzē tikai Bādenē.

Auxerrois un Pinot Blanc arī bieži, gatavojot baltvīnus, jauc kopā vienā vīnā. Ja normē vīnogu ražu, tad no Auxerrois šķirnes var iegūt piesātinātus un, galvenais, ilgi uzglabājamus vīnus, kuru buķetē, vīnam nobriestot, parādās smalka medus nots. Tā atgādina pat izturētu Chablis.

Grüner Veltliner

Šī ir Austrijas visnozīmīgākā vīnogu šķirne. Kādu laiku nebija populāra, bet pēdējās desmitgadēs tiek atkal celta godā. Lejasaustrijā no šīs ražīgās un īpaši izturīgās vīnogu šķirnes saražo vairāk nekā pusi no visas vīna produkcijas.

Grüner Veltliner kvalitātes spektrs sniedzas no vienkārša galda vīna līdz starptautiski atzītiem augstākā ranga vīniem. To bagātīgā buķete un pilnasinīgums apvienojas elegantā stilā, kas atgādina izcilos Elzasas vīnus.

Tipisks Grüner Veltliner ir klasiski sauss vīns ar viegli piparotu garšas niansi. Vislabākās garšas īpašības tas saglabā pirmos 2–3 gadus pēc saražošanas.

Macabeo

Šī šķirne visizplatītākā ir Ziemeļspānijā, taču to audzē arī Rusijonā un Langdokā Francijā, bet tur to pārsvarā jauc kopā ar citām šķirnēm un izmanto AC (Agricultural Cooperative – lauksaimniecības kooperatīvu) baltvīnu ražošanā. Riohas vīnkopības reģionā Spānijā šīs vīnogas pazīst ar nosaukumu Viura, no tām iegūst apmēram 90 procentus no šajā apgabalā darīto baltvīnu kopapjoma.

Macabeo šķirne ir cēlusies Tuvajos Austrumos, tā ir ļoti ražīga un samērā izturīga pret sausumu un karstumu.

No Macabeo šķirnes vīnogām darītajiem vīniem raksturīga lielākoties ziedu buķete, bet tiem ir samērā zems skābes saturs.

Marsanne

Pēdējās desmitgadēs šī balto vīnogu šķirne piedzīvojusi ievērojamu popularitātes kāpumu gan Eiropā, gan Jaunajā Pasaulē. To veicināja arī augstā ražība diezgan daudzos ražas gados. Vieni no senākajiem Marsanne vīnogu stādījumiem pasaulē ir Viktorijas štatā Austrālijā.

Marsanne vīnogas audzē arī Francijas vidienes vīna kalnos, kur no tām iegūst pilnmiesīgu, raksturīgu tīršķirnes vīnu, kam ir izteikti sulīga krāsa un kas izceļas ar piesātinātu aromātu, kurā skaidri jaušamas mandeļu notis.

Müller-Thurgau

Šī dažkārt noniecinātā vīnogu šķirne, kas ir Riesling un Gutedel krustojums, vēl joprojām ir visbiežāk audzētā balto vīnogu šķirne Vācijā. Šī agrīnā šķirne nav pārāk piemērota audzēšanai Jaunajā Pasaulē, tikai Jaunzēlandē ir vērā ņemami Müller-Thurgau stādījumi.

Müller-Thurgau nogatavojas samērā agri, tāpēc to uzskata par sevišķi ražīgu un viegli audzējamu vīnogu šķirni. Tomēr parasti no tās iegūst tikai vienkāršus vīnus.

Müller-Thurgau vīniem piemīt ziedu smarža un patīkama garša ar vieglu muskata piesitienu. Samērā maigās skābes dēļ šos vīnus uzskata par neuzbāzīgiem. To aromāts atgādina zaļus ābolus, citronus, upenes, ģerānijas, muskatriekstu un zaļo papriku.

Riesling

Mazās, apaļās Riesling vīnogas Vācijā uzskata par balto vīnogu karalienēm. Šo godu tās izpelnījušās sava plašā pielietojuma dēļ – gandrīz nevienai citai vīnogu šķirnei kvalitātes spektrs nav tik plašs kā Riesling vīnogai.

Samērā augstā skābes satura dēļ šīs šķirnes vīnus var glabāt gandrīz neierobežotu laiku. Tas attiecas galvenokārt uz dižciltīgajiem saldajiem Beerenauslese, Trockenbeerenauslese vai Eiswein, kas ir šīs vīnogu šķirnes specialitātes. Īpaši vēsākajos vīnkopības apgabalos no Riesling šķirnes iegūst izsmalcinātus, elegantus vīnus, kas saglabā savu pārsteidzošo svaigumu gadu desmitiem ilgi.

Riesling buķetē sagaršojami vīna kalnos auguši persiki, āboli, greipfrūti, rožlapiņas, medus un svaiga zāle.

Izņemot Vāciju, Austriju un Elzasu, citur pasaulē Riesling vīnogām ir tikai otrā plāna loma salīdzinājumā ar citām šķirnēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko