Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vārām un marinējam

Septembrī galvenais darbs un vaļasprieks virtuvē ir konservēšana.

Kabači, ķirbji, tomāti, burkāni, brūklenes, āboli, dzērvenes – šķiet, nav dāsnāka un bagātāka gada mēneša par septembri. Šo augļu, ogu un dārzeņu uzskaitījumu varētu te turpināt visas slejas garumā. Galvenais izaicinājums ir atrast laiku paspēt to visu salikt burciņās un saldētavā, jo svaigā veidā apēst noteikti nav iespējams.

Šajā reizē piedāvāju trīs receptes, ko pati esmu izmēģinājusi pāris pēdējo nedēļu laikā un ko mana ģimene atzinusi par "ēdamām". Tad nu ceru, ka garšos arī jums!

 

Ķirbja ievārījums ar žāvētām aprikozēm

Sastāvdaļas: 200 g žāvētu aprikožu, 1 kg ķirbja mīkstuma, 300 ml apelsīnu sulas, 1 kg ievārījuma cukura, 2 ēd. k. vaniļas cukura, 50 ml ruma, brendija vai viskija (var nelikt)

1. Aprikozes uz nakti iemērc apelsīnu sulā. Izmirkušās aprikozes sagriež mazos gabaliņos. 2. Ķirbi sarīvē uz rupjās rīves. 3. Aprikozes sasmalcina un ar visu sulu ķirbja masu liek katliņā, nosedz ar vāku un vāra uz lēnas uguns 20 minūšu. 4. Pieber ievārījuma cukuru un vāra vēl 10 minūšu. 5. Noņem no uguns, iemaisa vaniļas cukuru un viskiju. Nosmeļ putas. Lej tīrās, izplaucētās burkās un aizvāko. Uzglabā vēsā vietā.

 

Brūklenes ar āboliem un bumbieriem

Sastāvdaļas: 1 kg brūkleņu, 600 g ābolu (tīrais svars), 400 g bumbieru (tīrais svars), 1 kg ievārījuma cukura, 2 kanēļa standziņas, pusglāze ūdens

1. Ābolus un bumbierus nomizo, izņem serdes un sagriež gabaliņos. 2. Cukuru samaisa ar ūdeni, pievieno kanēļa standziņas un savāra sīrupu. 3. Sīrupā ber brūklenes un uz lēnas uguns vāra, līdz ogas karamelizējušās 4. Pievieno sagrieztos ābolus un bumbierus un turpina vārīt 6–7 minūtes, līdz āboli mīksti. 5. Verdošu pilda izkarsētās burciņās, aizvāko un uzglabā vēsumā. 

 

Maigi marinēta paprika

Sastāvdaļas: 2 kg paprikas; marinādei: 1 l ūdens, 300 g cukura, 100 ml 9% etiķa, 100 ml olīveļļas, 1 strīķēta ēd. k. sāls

1. Papriku notīra, izņem sēklas, sagriež gabaliņos vai paplatās strēmelēs. 2. Visas marinādes sastāvdaļas liek katlā un uzvāra. Piecas minūtes pavāra. 3. Verdošajā marinādē liek iekšā sagriezto papriku. 4. Vāra 5–7 minūtes, līdz paprika zaudē košo krāsojumu. 5. Papriku pilda stikla burkās. Pasterizē puslitra burciņas 10–12 minūšu. 6. Aizvāko, atdzesē un uzglabā vēsā vietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko