Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Laiks dejot sākas augusta nogalē. Starptautiskajā laikmetīgās dejas festivālā – stāsti par aktuālo

No 27. līdz 31. augustam Rīgā risināsies Starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls Laiks dejot. Būs gan vairākas pirmizrādes, gan Latvijas laikmetīgās dejas vēsturē nozīmīga projekta atjaunojums.

Līdz šim Dmitrijs Gaitjukevičs deju festivālos piedalījies gan kā dejotājs, jo dejo viņš jau gandrīz 30 gadu, gan kā horeogrāfs. "Šajā festivālā startēju kā scenogrāfs. Zīmīgs ir izrādes nosaukums Otrā pusē, jo es vienmēr esmu gribējis atrasties izrādes otrā pusē, kur top ne mazāk svarīgas izrādes sastāvdaļas – scenogrāfija, gaisma, mūzika. Šogad absolvēju Scenogrāfijas nodaļu Latvijas Mākslas akadēmijā, un izrāde ir mans maģistra darbs scenogrāfijā," stāsta D. Gaitjukevičs. "Jau stājoties akadēmijā, bija jāuzraksta maģistra darba vīzija. Es piedāvāju versiju, ka scenogrāfija kalpo par izrādes sākumpunktu un no tās iedvesmojas horeogrāfs un mūziķis." Tā nu, absolvējot akadēmiju, tiek realizēta ideja, kurai impulss ņemts no Alberta Bela grāmatas Būris. "Bet tas nebija zināms projekta līdzautorēm – ne horeogrāfei Elīnai Gaitjukevičai, ne komponistei Annai Ķirsei. Viņas redzēja skices, maketu. Horeogrāfe ieraudzīja ieslodzījumu, šķiršanos, un radās doma par bēgļiem, viņu smago situāciju, kad cilvēki spiesti bēgt no savām mājām un šķirties no savām ģimenēm," par sadarbību stāsta Dmitrijs. Izrādes tapšanas gaitā viņš, pats būdams horeogrāfs, mēģinājis netraucēt sievas darbam. "Bet, protams, konsultēju un palīdzu atrisināt tehniskas dabas jautājumus."

Izrādes Otrā pusē, kas būs skatāma 30. un 31. augustā LKA teātra mājā Zirgu pasts, izpildītāji ir topošie laikmetīgās dejas profesionāļi – Kultūras akadēmijas Dejas mākslas otrā kursa studenti, kuriem šī izrāde reizē ir arī kursa darbs. "Atceros sevi kā studentu. Un priecājos, ka ir tik liela interese par laikmetīgo deju. Tā ir jauna kustība, jauna elpa, jauns skatījums. Kad es sāku dejot, un tas bija pagājušā gadsimta beigās, tad Olga Žitluhina, kas ir laikmetīgās dejas pamatlicēja Latvijā, tikai sāka meklējumus šajā dejas žanrā," komentē Dmitrijs.

Festivāla Laiks dejot ietvaros jau šodien, 27. augustā, Eduarda Smiļģa Teātra muzejā notiks horeogrāfes un izpildītājas Alises Putniņas dejas izrāde Naktene. 29. augustā Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā būs skatāma Olgas Žitluhinas izrāde Es biju šeit. Bet 31. augustā Digital Art House notiks Zūdības dejas – 2008. gadā tapis Olgas Žitluhinas dejas kompānijas projekts, kas tagad piedzīvojis atjaunojumu. Tikmēr oktobrī un novembrī festivālā plānots izrādīt Norvēģijas, Somijas un Islandes mākslinieku izrādes, atklājot šīgada Laiks dejot centrālo tēmu – Ziemeļi. Iecerēts, ka rudenī festivālā viesosies arī Slovēnijas mākslinieku izrāde, kas iezīmēs pāreju jau uz nākamā gada Laiks dejot tēmu – Balkāni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja