Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Leģendārā Vija Vētra 99 gadu vecumā turpina dejot

"Esmu beidzot atkal atvētrojusi. Jau piecus mēnešus dzīvoju simtajā gadskārtā un gatavojos dejas izrādei, kas 16. jūnijā (plkst. 19) notiks Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē," tik vienkārši savā arvien mundrajā balsī pa telefonu ziņo unikālā dejotāja un horeogrāfe Vija Vētra.

Vijas Vētras radošais mūžs pārsteidz ar neparasto ilgtspēju, turpinot dejot 99 gadu vecumā un arvien saistot deju ar dziļu domu un īpašu filozofiju. Dzīvodama ASV, Ņujorkā, un ik vasaru viesojoties dzimtenē, Vija Vētra ir indiešu sakrālās dejas aizsācēja Latvijā. Tagad viņa atgriezusies pēc divu gadu pārtraukuma, ko radījusi kovidpandēmija un ar to saistītie ierobežojumi.

"Izrāde šoreiz notiks nevis uz skatuves, bet uz grīdas, un visas dejas, izņemot pašu pirmo – indiešu tradicionālo slavinājumu dejas dievam Šivam, būs manā horeogrāfijā. Piedalīsies mana dejotāju grupa un, protams, dejošu pati. Sākšu izrādi ar austrumiem un pēc tam došos uz rietumiem. Dažās dejās pavadījumu spēlēs un improvizēs pianists Vestards Šimkus," stāsta Vija Vētra.

Viņas izdejotajam indiešu dejas dieva Šivas tradicionālajam slavinājumam sekos grieķu mitoloģiskā svīta, kurā Vija Vētra atveidos orākulu priesterieni Pitiju, kas Apollona templī Delfos pareģo kara briesmas. Senāk Vija Vētra dejojot pati spēlējusi dažādus gongus, zvaniņus un metalofonus, bet šoreiz muzikālo pusi uzticējusi Vestardam Šimkum.

Koncerta programmā iekļauta arī Persefones deja, jo Persefone ik gadu atgriežoties uz zemes, atnesot pavasari. Sekos Agra Daņiļeviča Dzirnu izdejots austrāliešu aborigēnu lietus piesaukšanas rituāls ar austrāliešu komponista Džona Antilla mūziku. Savukārt deja Saulespuķu dienas rituāls, ko parādīs Vijas Vētras deju grupa, norisināsies absolūtā klusumā. Koncertu vainagos Likteņa deja, kuru Vija Vētra veidojusi ar Artura Maskata simfoniskā Tango mūziku. Viņa atklāj, ka šo deju radījusi 2019. gadā, kad Arturs Maskats viņai uzdāvinājis Andra Nelsona diriģēto Tango ierakstu. Šī mūzika Viju Vētru dziļi saviļņojusi: "Maskata Tango ir tik aizgrābjošs, dramatisks un traģisks, ka iestudēju Likteņa deju. To izdejojot visi būs tērpušies melnā," izstāsta Vija Vētra. Kā īpašu viešņu leģendāro horeogrāfi izceļ arī starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls Laiks dejot. Tikšanās ar Viju Vētru noslēgs festivāla Rīgas programmu sestdien, 18. jūnijā, Eduarda Smiļģa Teātra muzejā (pasākuma norises laiks tiks precizēts).

Vijas Vētras mūža likteņdeja savulaik no studijām Otrā pasaules kara laikā Vīnes Mūzikas un tēlotājmākslas akadēmijā un Vīnes konservatorijā vedusi uz dzīvi Austrālijā (1948. gadā), kur viņa 1951. gadā Sidnejā atvēra deju studiju. Pēc tam ceļš vedis arī uz Rietumvāciju, bet, pārcēlusies uz dzīvi ASV, Vija Vētra 1967. gadā atvēra deju studiju Ņujorkā, dejoja baleta izrādēs un nodarbojās ar indiešu dejām. Dzimtajā Latvijā viņa viesojas kopš 1990. gada katru gadu ar deju meistarklasēm un koncertiem. 1993. gadā viņa nodibināja Unitāriešu Universālistu draudzi Rīgā. Par Viju Vētru ir uz ņemtas vairākas dokumentālās filmas, grāmatā Vija Vētra. Deja un dvēsele viņu portretējusi Nora Ikstena. Leģendārās dejotājas un horeogrāfes mūžs tverts arī Lijas Brīdakas veidotajā albumā Vija Vētra. Deja – mans mūžs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja