Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Projekts Deja domā. Kā deju uztvert, saprast un aprakstīt tiešsaistē iepazīstina ar dažādiem dejas žanriem

Tiešsaistes projekts Deja domā. Kā deju uztvert, saprast un aprakstīt ar astoņiem dažādu žanru dejas jaundarbiem video formātā, horeogrāfu radošā procesa piezīmēm un sešpadsmit recenzijām, aicina iepazīt dažādu žanru Latvijas deju un reflektē par dejas uztveres un aprakstīšanas iespējām. Projekts nominēts Dejas balvai 2019–2020 kategorijā Pārsteigums dejas mākslā, informēja Latvijas Dejas informācijas centr a pārstāve Maija Treile.

Projekts 2020. gadā norisinājās divos posmos – pavasarī un vēlā rudenī, meklējot risinājumus jauniem dejas formātiem Covid-19 pandēmijas ierobežošanai noteiktās ārkārtējās situācijas laikā. Katrā projekta kārtā tika radīti baleta, laikmetīgās dejas, skatuviskās tautas dejas un mūsdienu dejas darbi. Projekta mērķis bija, iesaistoties horeogrāfiem, rakstu autoriem un skatītājiem/lasītājiem, kopīgi meklēt veidus, kā deju uztvert, saprast un aprakstīt.

Deja domā. Kā deju uztvert, saprast un aprakstīt pirmajā posmā piedalījās horeogrāfi Agate Bankava (laikmetīgā deja), Juris Gogulis (skatuviskā tautas deja), Milana Komarova (balets) un Edmunds Veizāns (hiphops). Visi horeogrāfi veidoja trīs minūšu garus jauniestudējumus par vienu kopīgu lielo tēmu Līdzvērtīgas tiesības visiem. Par uzfilmētajiem darbiem īsformāta recenzijas rakstīja astoņi autori: Raimonds Ķirķis, Laura Jasmane, Modris Opelts, Anete Enikova, Jūlija Dibovska, Lāsma Goba, Juta Ance Romberga un Beāte Svarinska. Projekta pirmajā posmā tapušie darbi pieejami šeit

Projekta otrajā posmā veidot darbus par tēmu Brīvība tika uzaicināti horeogrāfi – Agnese Bordjukova (laikmetīgā deja), Diāna Gavare (skatuviskā tautas deja), Arturs Sokolovs (balets) un Linda Lejiņa-Grebina (street jazz). Par uzfilmētajiem darbiem recenzijas rakstīja astoņas autores: Juta Ance Romberga, Saiva Kuple, Alise Putniņa, Ilva Lorence, Sanita Duka, Eva Krūmiņa, Ieva Nagliņa un Anna Kvelde. Projekta otrajā posmā tapušie darbi pieejami šeit

Projekta veidotāji, aicinot skatītājus/lasītājus vērot deju tās dažādībā, iepazīties ar vairāku recenzentu domām un pašu horeogrāfu radošā procesa piezīmēm, vēlas radīt gan izzinošu saturu par dejas žanriem Latvijā, gan dot iespēju Latvijas horeogrāfiem un autoriem ar atšķirīgu pieredzi dejas aprakstīšanā radoši strādāt šajā mainīgajā laikā.

Projekta idejas autore un kuratore: Rūta Pūce. Projektu rīko Latvijas Dejas informācijas centrs ar Kultūras Ministrijas un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja