Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rīgā rādīs Raiņa un Aspazijas mīlestības vēstulēs balstītu laikmetīgās dejas izrādi

Horeogrāfe Olga Žitluhina un dejotāji līdzautori aicina uz poētiskās dejas traģēdiju Viens un Divi, kas 1. martā plkst. 19 pēc ilgāka pārtraukuma būs skatāma Rīgā, Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā (E. Smiļģa ielā 37), informēja projekta sabiedrisko attiecību konsultante Maija Uzula-Petrovska.

Izrāde Viens un divi tapusi, iedvesmojoties no Raiņa un Aspazijas mīlestības vēstulēm, un uzdod jautājumus par mīlestības eksplozīvo dabu, tās spēju vienlaikus satuvināt cilvēkus un radīt dziļu vientulību.

Kopš poētiskās dejas traģēdijas Viens un Divi pirmizrādes pagājuši jau gandrīz pieci gadi. Izrāde viesojusies daudzās vietās gan Latvijā, gan ārzemēs – Jasmuižā un Somijā, Indrā un Liepājā, Dunavā un Ķīnā, Carnikavā un Maķedonijā. Pagājušā gada oktobrī tā pārstāvēja Latviju Baltijas dejai veltītā festivālā IndepenDANCE, Zviedrijā, Gēteborgā. Neraugoties uz salīdzinoši ilgo izrādīšanas vēsturi, izrāde joprojām saglabājusi svaigumu, tā mainās līdzi jaunajiem, bet šo gadu laikā jau atpazīstamību ieguvušajiem dejotājiem un horeogrāfiem Annai Novikovai, Agatei Bankavai, Evai Kronbergai, Jānim Putniņam, Ivaram Broničam un Rūdolfam Gediņam. Līdz ar to izrāde būs interesanta ne tikai skatītājiem, kas to apmeklēs pirmo reizi, bet arī tiem, kas nāks atkārtoti.

Laikmetīgās dejas izrāde ar apakšvirsrakstu Aspazijas un Raiņa mīlestības vēstules – profesors Gunārs Bībers – horeogrāfi tapusi, izmantojot daudzveidīgu kultūrvēsturisko materiālu bāzi. Pirmkārt, iedvesma smelta Raiņa un Aspazijas sarakstē, kuru par unikālu atzinusi UNESCO programma Pasaules atmiņa, iekļaujot to Latvijas nacionālajā reģistrā. Otrkārt, izrādes iedvesmas avots ir Gunārs Bībers – Latvijas Kultūras akadēmijas profesors, goda doktors un izcila personība, kuras interešu lokā būtisku vietu ieņem arī Aspazijas un Raiņa darbi un personības. Izrādē citēta Olgas Žitluhinas Dejas kompānijas izrāde Velosipēds (2007). Tajā tika izmantota Raiņa pirmā lugā Pusideālists un pētīta ideālisma tēma, kurai ir būtiska nozīme arī turpmākajā horeogrāfes daiļradē.

Izrādes radošās komandas sastāvā ir horeogrāfe Olga Žitluhina, mūziķi Juris Kaukulis un Kaspars Tobis, dejotāji: Anna Novikova, Agate Bankava, Eva Kronberga, Jānis Putniņš, Ivars Broničs, Rūdolfs Gediņš, dramaturgs Jānis Siliņš, gaismotājs Oskars Pauliņš.

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja