Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Saskaiti Dona matus

Runā, ka māksla, šajā gadījumā – mūzika, kas tiek uzskatīta par vienu no mākslinieciskās izpausmes veidiem, nav nekāds sports un sacensība tajā nav vajadzīga. Jo mākslas darbiem taču jālaužas laukā ar neapturamu spēku iekšējas nepieciešamības dēļ un centieniem būt labākam par pārējiem nav vietas.

Bet tik un tā sāp, ja kaut kādiem gudrīšiem kritiķiem, "kuri paši neko nevar", kāds cits paticis labāk nekā viņi. Tāpat ik gadu tiek gaidīta arī Latvijas mūzikas ierakstu balva Zelta mikrofons, lai žūriju nobērtu ar ierakstiem, kuru šogad bijis ļoti daudz. Galu galā – šoreiz bez ironijas – mūsdienās arī mājas apstākļos var veikt ļoti labu ierakstu, ja rokas un ausis, tāpat kā tās darbinošās smadzenes, ir savā vietā.

Brīvprātīgajai ekspertu jeb "gudrīšu" žūrijai, kurā darbojas cilvēki ar kaut kādu stāžu latviešu mūzikas izpētē, tad nu bija jāizvērtē, lai izzīlētu, kuri no ierakstu iesniedzējiem mūziku patiešām rada mākslas vārdā, kuri savu profesionālo varēšanu kaluši ilgā un grūtā darbā un kuri vienkārši vēlas būt zvaigznes, jo tas ir bezgala stilīgi. Ir, protams, arī gadījumi, kad vienkārši jāattaisno vecāku, iespējams, pašu nepiepildītās cerības un ieguldītie līdzekļi: vecāki savu atvasi sūta mūzikas skolā, kaut gan no tās varbūt varētu iznākt izcils pavārs, inženieris vai ekonomists.

Skaista sakritība, ka vēl iepriekšējā vakarā pirms pagājušajā nedēļā notikušās Zelta mikrofona nominantu izziņošanas krogā Aptieka brīnišķīgu klusu koncertu sniedza grupa Jūk, kuras divi dalībnieki – Edgars Šubrovskis un Sniedze Prauliņa – nu varēja roku rokā kāpt uz skatuves, kad Latvijas 1. rokkafejnīcā tika nosaukti Zelta mikrofonam nominēto vidū par albumiem Karaliene Anna un Inkrustācija. Tūlīt aiz viņiem – trio Spāre, kas noteikti ir viens no spilgtākajiem pērnā gada jaunienācējiem mūsu mūzikā līdzās divkārt nominēto Staņislava Judina un Asnates Rancānes duetam, kaut visi dalībnieki jau ir pazīstami mūziķi, kas nu uzplaukuši jaunā ampluā.

Pašmāju hiphopa klasiķis Ozols ir guvis jaunu elpu kopā ar grupu Tehnikums – arī viņiem pelnīta nominācija. Beidzot hiphopā mums ir meitene ar pseidonīmu Viņa, kas arī uzsver šo vienpatību, – divas godam nopelnītas nominācijas. Rādās, Latvija sāk spert soļus dzimumu līdztiesības virzienā – arī roka piecniekā līdzās Frailty, Oghre, Relicseed ir grupa Eschatos, kas izceļas ar daiļā dzimuma vokālu un tikai pērnā gada nogalē izdevusi episku divu garu dziesmu albumu Maere. Uzgavilēt pie mīdiju pilniem šķīvjiem ir iemesls arī mūzikas žanriem visplašāk atvērtā radio – Radio Naba – pārstāvjiem – nominētas viņu izdotās klasiķiem Janim Rozentālam un Eduardam Veidenbaumam veltītās oriģinālskaņdarbu un deju gabalu izlases. Ja tā turpināsies, taisnība reiz uzvarēs, bet cīņa patiesībā jau ir beigusies, tikai jāuztur intriga līdz 27. februārim, kad notiks uzvarētāju apbalvošana Dailes teātrī.

Visubeidzot, popmūzikas galā, protams, viss bez pārmaiņām – varētu pasūtīt tādu gleznu, kurā Linda Leen ar Māru Upmani mēģina saskaitīt matus uz Dona galvas, kamēr ūsas uzskrullē Intars Busulis, aicinot pārbaudīt prostatu, un viņu visu priekšā rotaļājas Carnival Youth jaunieši, kuriem vienmēr būs kas aizraujošs prātā, kamēr vien to nav aizmiglojusi vētra, un pagājušais gads šajā ziņā ir bijis visai mierīgs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja