Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Vasaras patukšie ekrāni

Vasaras TV piedāvājums – viegli ļodzīga pēdējās sezonas laikā redzētu TV produktu grēda

Vieglprātīgs, mazprasīgs un sentimentāls – tāds, vasaru sagaidot, TV kanālu programmu veidotājiem šķiet viņu skatītājs. Vai tā ir?

Īstenībā vasarā skatītāji daudz nemainās – viņi tikai ieslēdz televizoru vēlākos vakaros, joprojām interesējas par ziņām un vēlas labi izklaidēties, skatoties vērtīgas un aizraujošas filmas. Gaišie rīti liek enerģiskāk ieslēgt arī rīta "modināšanas" programmas. Par laimi, televīzijas nelaidīs garām Jāņu svinēšanu pie TV kastes, reitingus gaisā raus visām TV skatītāju etniskajām grupām svarīgais Jaunais vilnis Jūrmalā, būs droši vien kādi pilsētas svētki ar koncertiem... Bet daudz iespēju pamatoti sajūsmināties par TV kanālu piedāvājumu tipiskajam skatītājam šovasar gan nebūs. Un tad vasara galā!

Atkārtojumu festivāls

Vasara TV kanālu skatījumā ir veltīta tiem skatītājiem, kuri ziemā griezuši TV ekrānam muguru, jo bija iegrimuši datoru vai mobilo telefonu ekrānos, varbūt pat lielāko ziemas daļu vadīja, pavisam aizmiguši pie televizora. Nu viņiem dota otrā un trešā iespēja. Pēc tūlīt gaidāmās atkārtojumu gūzmas TV programmās ir skaidri redzams, kā izskatītos kanāli, kuru saturu veido nesakārtoti arhīvi. Raibā rindā salikts vecs kino, dažādu sezonu šovi, labas dokumentālās filmas... Tas viss atgādina bīstamu rotaļu ar tiem skatītājiem, kuri vēlētos, lai viņus uztvertu nopietni.

Arhīvi – tas nav slikti, tas ir pat ļoti labi. Jau sen vajadzīgas gudri veidotas programmas, kas izvelk no raidījumu, filmu un šovu krājumiem to labāko, sakārto un izceļ lielākās vērtības, no arhīva materiāliem vien radot veselas programmas. Diemžēl tas nav šīs vasaras variants. Vispārējā atkārtojumu haosā iederas LTV nakts programma – arī tajā vienīgais jauninājums ir valsts himna sešos no rīta, pārējais – viegli ļodzīga pēdējā sezonā redzētu TV produktu grēda. Uz šī fona LNT skaidri saplānotie Latviešu filmu vakari pirmdienās atgādina lielu šīs vasaras sākuma sasniegumu.

Raudulīgie seriāli

Tomēr priecāties var zemākās un vidējās klases seriālu cienītāji! Viņu dzīvē nekas nemainīsies. Visi, kam tuva kvēla Latīņamerikas stila mīla, ko pārstāv perfekti grimēti un samāksloti ciešanas vai mīlas trauksmi tēlojoši aktieri, varēs turpināt sekot Meksikas telenovelei Mīlestības uzvara LNT. Vēl vairāk baisi samudžinātu emociju, pārpratumu, ilgu runu un garas iepriekš teikto frāžu apspriešanas ietver seriāls Asaru kronis. LNT skatītājs bez tā nepaliks. Savukārt LTV1 skatītāji varēs turpināt baudīt tiklu, tāpēc laikam nebeidzamu vācu attiecību seriālu Mīlas viesulis. Tas nozīmē, ka tieši šādu produktu patērētāji tiek uzskatīti par stabilākajiem un uzticamākajiem skatītājiem. Ar pārējiem var mierīgi nerēķināties. Nav brīnums, ka 100 g kultūras tiek mētāts pa programmu kā rezerves ritenis, bet jebkādas saprāta spējas neatgriezeniski iemidzinoši seriāli sabiedriskās TV programmā ir stabili kā TV veikala plaukti.

Ziņas nepazūd

Nule teiktais ir daudzu desmitu gadu sekas tradīcijai, ka TV projektu komandas noteikti dodas garos vasaras atvaļinājumos. Izņēmums ir ziņu raidījumi. Vismaz to veidotāji nepārspīlē vasaras svinēšanas ietekmi uz skatītājiem. Lai gan vēl jau nezinām, kurā brīdī ziņas negaidot pazudīs, līdz Jāņiem tās visos kanālos turpinās. Jācer, ka TV vadības vienlaikus nesūtīs atpūtā arī TV kanālu portālu informācijas sakārtotājus un radītājus. Tad vismaz tie, kuri lepni deklarē vienaldzību pret savā tuvumā neesošajiem TV, varēs izvēlēties citos ekrānos baudāmu oriģinālu un arī aktuālu informāciju.

LTV neapšaubāmi atgūs un iegūs milzu skatītāju uzmanību Dziesmu svētku laikā. Biļetes nenopirkušie koncertu translācijas redzēs ekrānos uz ielām un tiešraidēs savos datoros vai citās ierīcēs. Nav nekāds brīnums, ka TV3 Play mobilā aplikācija kļuvusi tik populāra. Tā ir iespēja pašam veidot savu skatīšanās ritmu un saturu, ko neietekmē silto mēnešu piedāvājuma vienveidība un TV kanālu kārtotāju uzspiestā atpakaļgaita. Vasarā mūsu rokās un acu priekšā ekrāni nepazudīs, bet TV vasaras piedāvājums atgādina programmu saturiskā tukšuma lielo koncentrāciju.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja