Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kino Bize atklāj klasikas kino programmu tiešsaistē

Kino Bize uzsāk jaunu programmu Klasikas kino vakari, ik mēnesi jaunatklājot un izgaismojot vizionāras un kino vēsturē būtiskas filmas. Kamēr kinoteātrī tikties vēl nav iespējams, kino vakari norisināsies Mājas kino, tiešsaistē piedāvājot īpaši kūrētas pasaules klasikas filmas, ko bagātinās tematiskas sarunas ar viesiem. Programma tiks atklāta piektdien, 27. novembrī, informēja kinoteātra pārstāvji.

Pārlaicīgs dumpinieciskums, novatoriska kino valoda un oriģināls vēstījums – šīs filmas veido plašu kino norišu un parādību karti, aizsniedzoties telpā no Brazīlijas līdz Honkongai un izlūkojot laika diapazonu starp piecdesmito gadu starpžanru kino un gadsimtu mijas autordarbiem.

Piektdien, 27. novembrī, programmu atklās Marsela Kamī krāšņā un muzikālā drāma Melnais Orfejs (1959) – patiesi kinosvētki cīņā pret pandēmijas pelēko rudeni, bosanovas ritmos aicinot skatītājus ļauties Riodežaneiro karstajai saulei un karnevāla dejām.

Savukārt decembra sākumā kinoteātra astotā gadadiena tiks atzīmēta Robēra Bresona zīmē, divās nedēļas nogalēs demonstrējot hrestomātiskā franču autora filmas Kabatzaglis un Uz nāvi notiesātais izbēdzis. Tam sekos janvāra seansi Sallijas Poteres kostīmdrāmai Orlando, bet februārī tiks rādīta Vona Karvaja 2000. gada drāma Noskaņojums mīlēt.

Atklāšanas filmas Melnais Orfejs stāsts aizsākas ar Eiridīki, kura ierodas Riodežaneiro, lai apciemotu māsīcu Serafinu. Pavisam nejauši viņa sastop Orfeju, kas tai palīdz atrast ceļu pie radinieces. Abi jaunieši vēl nespēj iedomāties, ka to liktenīgā tikšanās un mīlas prelūdija salsas pavadījumā ir lemta traģēdijai Brazīlijas karnevāla laikā.

Franču režisora Marsela Kamī audiovizuāli satriecošais šedevrs, kas savulaik apbalvots ar Zelta palmas zaru Kannu kinofestivālā un ASV Kinoakadēmijas balvu kā Labākā ārzemju filma. Tās pamatā ir brazīļu kultūras pieredzē radikāli dekonstruēts Orfeja un Eiridīkes mīts, kas arī mūsdienās raisa jautājumus par postkoloniālismu un melnādaino reprezentāciju kino, sevišķi šogad – uz globālās akcijas Black Lives Matter fona.

Pirms filmas būs pieejama līdzkuratores un kino teorētiķes Ievas Augstkalnas saruna ar vakara viesi antropologu un kinoteātra direktoru Māri Prombergu par tēmu Skats uz Brazīliju: karnevalizācija pret vardarbību ielās.

Filma Melnais Orfejs oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu valodā būs pieejama Kino Bize Mājas kino no 27. novembra līdz 3. decembrim. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja