Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Kino Bize tiešsaistē piedāvā noskatīties Ivara Zviedra filmas

Oktobrī Kino Bize Mājas kino skatāmi Ivara Zviedra kino darbi. Izlasē iekļautas trīs pilnmetrāžas filmas (Valkātājs, Zāģeri, Bēgums), īsformāta darbi par Latvijas pierobežu (Štābs Ipiķi, Ērik, atnāc!, Mazpilsēta), kā arī stāsti par Rīgu un tās iedzīvotājiem (Rezidenti, Rīga, Es). Līdzās filmām pieejama saruna ar Ivaru Zviedri par "dokumentālista lāstu" – par attiecību veidošana ar varoņiem, atbildību par tiem pēc filmas nonākšanas uz ekrāniem un nemitīgo vēlmi dokumentēt notiekošo.

Ivars Zviedris ir latviešu dokumentālā kino režisors, operators un producents, kura izpētes centrā vienmēr ir bijis cilvēks, ļaujot ielūkoties vienkāršo cilvēku dzīvēs jeb tajās, kuru ikdienas ir paslēptas no apkārtējo acīm vai neievērotas, tomēr visu laiku klātesošas. Ivars Zviedris ļauj ne tikai pamanīt, bet arī ieskatīties ciešāk. Filmu varoņi ir patiesi un nesamāksloti. Viņi "(..) dzīvo pēc meža likumiem, neizliekas par to, kas nav, un tieši tāpēc ir dzīvi un interesanti dokumentālo filmu varoņi", portālā Kino Raksti stāsta Ildze Terēze Felsberga.

Filmu izlasē tiek piedāvātas deviņas filmas. Režisora jaunākajā pilnmetrāžas filmā Valkātājs tiek sekots līdzi pierobežas iedzimtā Pepiņa gaitām, kurš ir cieši saistīts ar nelegālo imigrāciju Latvijā. Zāģeri stāsta par Romānu, kurš par spīti visam cenšas būt veiksmīgs mežizstrādes uzņēmējs, savukārt filmā Bēgums Valda un viņa gliemežotāju ikdienas ritms Īrijā ir atkarīgs no bēguma – jūrai atkāpjoties, gliemežus var salasīt.

Īsformāta darbos par Latvijas pierobežu iekļauta Štābs Ipiķi, kurā dokumentēti bērni Latvijas tālākajā apdzīvotajā punktā pie Igaunijas robežas. Filmā Ērik, atnāc! sekojam izbijušas jūrnieka Ērika dienas gaitām. Viņš dzīvo skārda būdiņā bez elektrības pie pašas Latvijas un Igaunijas robežas. Mazpilsēta ļauj uzzināt vairāk par tālāko Latvijas ziemeļu pilsētu un arī paša režisora dzimto vietu – Rūjienu.

Izlasē par Rīgu filmā Rezidenti skatītāji tiek iepazīstināti ar Lauru un Kārli, kuri vēlas strādāt savā ārsta profesijā, lai gan apzinās, ka Makdonaldā varētu nopelnīt vairāk. Novele par Rīgu, kurā sastopas gan dzeju deklamējoši dzejnieki, gan tramvaja vadītāji, vērojama filmā Rīga. ES ir 12 režisoru kopdarbs, kopā radot filmu par tautas noskaņojumu un referenduma norisi 2003. gada 20. septembrī, kurā cilvēkiem bija iespēja nobalsot “par” vai “pret” iestāšanos Eiropas Savienībā.

Papildus kinodarbiem skatītājiem tiek piedāvāta sarunu ar Ivaru Zviedri par dokumentālā kino veidošanu, attiecībām ar varoņiem un atbildību pret iesaistītajiem personāžiem.

Maksa par vienu pilnmetrāžas filmu – 3 eiro, īsmetrāžas – 2 eiro. Visas izlases filmas: 18 eiro. Pēc iegādes brīža filmas iespējams noskatīties 30 dienu laikā.

Filmu programma un sarunas ieraksts pieejams Kino Bize Mājas kino: www.kinobize.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja