Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Ceļojums pa Smaragda salu. Uz Latvijas kinoekrāniem nonāk animācijas filma Meitene Dzinējsuns

Uz Latvijas kinoekrāniem nonāk itāļu režisora Endzo D’Alo pilnmetrāžas animācijas filma Meitene Dzinējsuns par četru paaudžu dialogu starp pagātni un tagadni. Tās tapšanā ir piedalījušies latviešu animatori

Mums viss būs gaiši! – ar šādu devīzi rīt, 11. oktobrī, pie Latvijas skatītājiem nonāks itāļu režisora, scenārista un mūziķa Endzo D’Alo animācijas filma Meitene Dzinējsuns (2023), kas savu pasaules pirmizrādi piedzīvoja 73. Berlīnes Starptautiskajā kinofestivālā un ir tikusi nominēta Eiropas Kinoakadēmijas balvai kategorijā Labākā Eiropas pilnmetrāžas animācijas filma. Tas ir septiņu valstu kopražojums, kurā Latviju pārstāv filmu studija Rija un producents Vilnis Kalnaellis.

Šī darba centrā ir vienpadsmit gadu vecā Mērija, kurai ir īpašas attiecības ar vecmāmiņu. "Re, paņem šo!" reklāmas rullītī saka vecmāmiņa, nododot mazmeitai grāmatu ar saviem recepšu pierakstiem. Abām patīk gatavot ēdienu, un Mērija sapņo kādu dienu kļūt par šefpavāri. Taču vecmāmiņas mūža nogale tuvojas un bezrūpīgajai virtuves idillei drīz pienāks gals. Kādu dienu pie meitenes ierodas mistiska sieviete, kura aizved Mēriju, viņas mammu un vecmāmiņu ceļojumā ģimenes vēsturē, kas ļauj dzimtas sievietēm citai citu patiesi iepazīt.

 

Vecmāmiņas rokas

"Īrijas bagātīgās krāsas, skaņas, smaržas un garšas veido pastāvīgu fonu Endzo D’Alo animētajā Rodija Doila romāna ekranizācijā, kurā nāve nav dzīves pretstats, bet gan tās sastāvdaļa," animācijas filmu raksturo Berlīnes kinofestivāls. Sākotnēji ideja pievērsties zaudējuma tēmai itāļu režisoru ir nedaudz mulsinājusi, bet galveno varoņu spēks mudinājis ekranizēt šo ģimenes stāstu, kurā četru paaudžu sievietes risina dialogu starp pagātni un tagadni. Meitene Dzinējsuns ir veidota pēc jau pieminētā īru rakstnieka Bukera balvas ieguvēja Rodija Doila grāmatas A Greyhound of a Girl (2011) motīviem.

"Kad sāku rakstīt šo grāmatu, es iztēlojos meiteni savas meitas vecumā, kura satiek savu vecvecmāmiņu, manu vecmāmiņu, sievieti, kuru es nekad neesmu pazinis," atklāj rakstnieks. Rodija Doila vecmāmiņa nomira ar gripu 1928. gadā, kad viņa mammai bija trīs gadi. Rakstnieka māte neatcerējās savas mammas vārdu, izcelsmi un izskatu, viņai atmiņā bija palikušas tikai viņas rokas, kad viņa mizoja ābolu un grieza gramofona rokturi. Šajā kontekstā ir jāpiebilst, ka animācijas filmas mūzikas autors ir angļu ģitārists, dziedātājs, komponists un ilggadējs Pītera Geibriela skatuves partneris Deivids Rodss, kurš skaņu celiņā ir apvienojis tradicionālo ar mūsdienīgo. Tajā var dzirdēt dūdas, akordeonu, ķeltu arfu, svilpīti un citus instrumentus.

 

Draudzības sākums

Endzo D’Alo ir viens no visvairāk atzītajiem animācijas filmu radītājiem Eiropā. Viņa darbu vidū ir animācijas filmas Lucky and Zorba (1998), Pipi, Pupu & Rosemary (2009) un Pinocchio (2012). Filma Pinokio pasaules pirmizrādi piedzīvoja 70. Venēcijas Starptautiskajā kinofestivālā. Animācijas filmas Meitene Dzinējsuns galvenais producents ir Pols Tiltgess (viņš ir arī vairāku citu Endzo D’Alo darbu galvenais producents) no animācijas lielvalsts Luksemburgas.

"Ar Polu Tiltgesu iepazināmies 1997. gadā Berlīnes kinofestivālā. Toreiz viņš meklēja Eiropas studiju, kas varētu iesaistīties franču režisora Mišela Oslo animācijas filmas Kirikū un burve (1998) veidošanā. Pēc divām nedēļām mēs sākām darbu," atceras studijas Rija vadītājs Vilnis Kalnaellis. Stāsts par neparastā zēna cīņu pret burvi un viņa nākamo sievu 1999. gadā ieguva Ansī animācijas filmu festivāla Grand Prix.

Pēc tam studijas Rija un luksemburgiešu producenta sadarbība turpinājās ar režisora Askolda Saulīša animācijas īsfilmu Clara un Rubinšteins (1999) un režisora Reiņa Kalnaeļļa pilnmetrāžas animācijas filmām Zelta zirgs (2014) un Telmas ideālā dzimenīte (2024). "Mūs saista vairāk nekā divdesmit piecu gadu draudzība," saka Vilnis Kalnaellis, kurš tieši no Pola Tiltgesa ir saņēmis piedāvājumu piedalīties Endzo D’Alo jaunākā darba radīšanā un iesniedzis pieteikumu Nacionālā kino centra rīkotajā konkursā par atbalsta iegūšanu.

Studijā Rija ir veikta filmas Meitene Dzinējsuns fonu gleznošana, animācijas un ieskaņošanas darbi. Sākotnēji ir bijis grūti, jo šie darbi sakrita ar pandēmijas laiku un tās izraisītajiem ierobežojumiem. "Animatoriem pie datoriem ir līdzīgi kā aktieriem uz skatuves – viņiem ir svarīgi satikties ar režisoru klātienē un izrunāt nepieciešamās nianses par ainām un varoņiem, bet šoreiz viss notika attālināti. Tam bija arī savi plusi – pandēmija neparalizēja mūsu kustību," uzsver Vilnis Kalnaellis.

"Pandēmija neparalizēja mūsu kustību," filmas Meitene Dzinējsuns radīšanas procesu pandēmijas izraisīto ierobežojumu apstākļos raksturo studijas Rija vadītājs Vilnis Kalnaellis. Publicitātes foto 

 

Līnija smiltīs

Filmas Meitene Dzinējsuns darbība risinās Īrijā, kas ir pazīstama arī kā Smaragda sala savu zaļo plašumu dēļ. "Mērijas ģimene dzīvo mūsdienu Dublinā ar tās skaistajiem parkiem un tipiskajām mājām, kam raksturīgas krāsainas durvis. Tā ir pilsēta, kam piemīt šarms un dzīvesprieks," norāda darba veidotāji, kuri ir iedziļinājušies niansēs līdz pat vissīkākajai detaļai.

No Dublinas varones dodas uz vecmāmiņas vismīļākajām vietām, viņu ceļš vijas cauri elpu aizraujošām lauku un piekrastes ainavām Korkas un Veksfordas grāfistē. Mērijas interese par ēdienu gatavošanu ir aizvedusi filmas veidotājus pie īru šefpavāres Darinas Allenas, kuras dibinātā pavārmākslas skola Ballymaloe ir kļuvusi par iedvesmas avotu galvenās varones skolas interjeram.

Vilnis Kalnaellis vērš uzmanību uz to, ka Endzo D’Alo animācijas fonu veidošanu ir uzticējis Dānijā dzīvojošajai latviešu gleznotājai Laimai Puntulei, kura to ir paveikusi ar unikālu prasmi un svaigumu.  "Laima spēj atveidot animācijas kino poētisku, pat ja filmas animācija un tēli ir reālistiski," apgalvo producents. Gleznotāja ir bijusi iesaistīta arī režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas animācijas filmas Mans mīļākais karš (2020) radīšanā.

Līdz 13. oktobrim vēl var paspēt apmeklēt Laimas Puntules personālizstādi Novilkt līniju smiltīs Jūrmalas muzejā, kurā valda pavisam cita krāsu gamma nekā Īrijas piekrastē. Latviešu papildspēki ir iesaistījušies arī filmas Meitene Dzinējsuns latviešu versijas īstenošanā. Mērijas lomā ir iejutusies Mare Auškāpa, vecmāmiņas lomā – Olga Dreģe. Citas lomas ierunājuši Ieva Florence-Vīksne, Baiba Broka, Juris Lisners, Artis Robežnieks, Imants Strads, Eremijs Sējāns, Vestards Kalnaellis, Amēlija Barone, Tamāra Kabakova, Gita Rolmane un Anna Jansone.

 

Odiņš nemāk draudzēties 

Katrā seansā pirms filmas Meitene Dzinējsuns varēs noskatīties režisores Agneses Aizpurietes animācijas īsfilmu Dubnas preteklis par Dubnas upes krastā mītošo odiņu, kuru pļavas iemītnieki ir nodēvējuši par Pretekli, jo viņa izgājieni visiem šķiet nejauki – odiņš nemāk draudzēties. Viss mainās brīdī, kad odiņš pats nokļūst nelaimē, – viņš apjēdz savu aplamo rīcību un ir pārsteigts, ka pļavas kukaiņi tomēr nāk palīgā, lai cik daudz cietuši no viņa nejaucībām. Odiņa lomu ir ierunājusi Ieva Sutugova, kurmīša lomu – Gundars Āboliņš.

Šī gada nogalē uz Latvijas kinoekrāniem iznāks jau piesauktā režisora Reiņa Kalnaeļļa animācijas filma Telmas ideālā dzimenīte, kas tik tikko ir piedzīvojusi pasaules pirmizrādi Starptautiskajā bērnu un jauniešu filmu festivālā Schlingel Vācijā. Tas ir stāsts par Ledus zemes pingvīnmeiteni Telmu, kurai pēc dažām dienām apritēs pieci gadi, bet pingvīnmeitene ir noraizējusies, vai tikai dzimenītei vispār izdosies viņu atrast: ja nu viņas nesatiekas un Telma iestrēgst četru gadu vecumā?! "Tas ir stāsts par sevis pieņemšanu, drosmi, draudzību un patieso pieaugšanas jēgu," uzsver producents. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja