Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ditas Rietumas kino izlase. 22.IX-29.IX

Kinokritiķe Dita Rietuma vērtē kinoteātros skatāmās filmas

Lieliskais septiņnieks***

Režisors Antuāns Fukuā. Lomās Denzels Vašingtons, Kriss Prats, Itans Houks, Vinsents D’onofrio, Bjunhuns Lī.

Vesterns – tāpat kā mūzikls – ir tas klasiskais kino­ žanrs, kura ziedulaiki, šķiet, sen jau pagājuši. Ļoti reti top filmas, kas atgādina par šo abu žanru kvalitāti un tradīciju. Lieliskajam septiņniekam ir visas iespējas par tādu kļūt – cienījams re­žisors (Antuāns Fukuā), nopietna aktieru izlase (D. Vašingtons, Ī. Houks, K. Prats u. c.) un tradīciju buķete, ko šīs filmas autori gan respektē, gan gaumes robežās pie­ lāgo mūsdienu skatītāju uztverei. Filma būtībā ir dubultri­meiks – japāņa Akiras Kurosavas Septiņu samuraju (1954) un amerikāņu Lieliskā septiņnieka (1960) – versija.

Patiesības brīdis****

Režisors Džeimss Venderbilts. Lomās Keita Blānšeta, Roberts Redfords, Brūss Grīnvuds, Dermots Malrūnijs, Elizabete Mosa

Viena no Baltijas pērles pro­grammas filmām, ku­ra pārstāv festivālā pē­dējo divu gadu laikā tapušās ASV filmas, kas tomēr dažādu ie­meslu dēļ līdz Latvijai nav nonākušas. Ie­mesls gan parasti ir viens – bažas par filmas limitēto komercpotenciālu. Filma, kuras darbība risinās ASV prezi­denta priekšvēlēšanu histērijas laikā, ir dramaturģiski spēcīga, sociāli nopietna, tematiski aktuāla drāma ar Keitu Blānšetu un Robertu Redfordu galvenajās lomās. Blānše­ tas varone ir žurnāliste; tas filmu ar oriģinālnosaukumu Truth padara īpaši interesantu mediju pārstāvjiem.

Bruklina****

Džons Kroulijs. Lomās Sīrša Ronana, Emorijs Koens, Džims Broudbents, Domnals Glīsons, Džūlija VolteRsa

Teju viss iepriekšminētais at­tiecas arī uz filmu Bruklina, kura bija viena no kandidātēm uz Oskaru (arī labākās filmas kategorijā), bet LV kinoteātros nepa­rādījās. Šī ir ideāla fil­ma, lai uz kino aizvestu mammu vai vecmāmiņu, – rimta, lēnīga melodrāma, kuras darbība risinās XX gs. 50. gados – īru imigrantu vidē ASV, kā arī Īrijā. Galvenajā lomā starp divām pasaulēm (Eiropu un ASV) un diviem vīriešiem ir Sīrša Ronana – aktrise, kura par šo lomu arīdzan bija no­ minēta Oskaram. Filma no BP repertuāra.

Florensa Fostere Dženkinsa****

Režisors Stīvens Frīrss. Lomās Merila Strīpa, Hjū Grānts, Rebeka Fērgusone, Saimons Helbergs, Džošs O’Konors u.c. Iespēja Merilai Strīpai virpu­ļot un demonstrēt virtuozitātes paraug­stundas neprātīgās ekscentriķes Floren­sas Fosteres Džen­kinsas lomā. Sieviete ar ļo­o­oti limitētām vokālajām iespējām realizē savu sapni kļūt par operdziedātāju! Filmu ekscentriskās komēdijas žanrā veido­jis britu režijas meistars Stīvens Frīrss, un nenoliedzami tā ir viena no gada spožākajām komēdijām (līdzās Bridžitas Džounsas mazulim). Ejiet un priecājieties – vis­pirms Baltijas pērlē, pēcāk jau arī kinoteātru repertuārā. Merilai Strīpai noteikti būs kārtējā Oskara nominācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja