Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kā nodzīvot līdz 100 gadiem

Negaidīti Ārčijam kaimiņos kāds ievācas uz dzīvi. Tā ir Nellija! – 27., 28. un 29. decembrī plkst. 19.25 LTV1 un Replay.lv būs skatāma īsmetrāžas daudzsēriju filma Ārčijs un Nellija jeb Kā uzlabot dzīves kvalitāti un nodzīvot līdz 100 gadiem par diviem vientuļiem senioriem, kuri mudina viens otru atrast jaunus izaicinājumus rimtajā ikdienā. Tās autore ir Madara Dišlere, kura kino pasaulē kā režisore ir debitējusi ar savu pilnmetrāžas spēlfilmu Paradīze 89 par četru meiteņu piedzīvojumiem uz 1989. gada vēsturisko notikumu fona.

"Ideja atnāca ļoti negaidīti – kādā pagājušās ziemas rītā, tuvāk pavasarim, kad mūs bija skāris kārtējais Covid-19 vilnis un visi galvenokārt sēdēja mājās, tāpēc man šķita, ka vajadzētu izdomāt stāstu, kas varētu raisīt prieku un iedvesmot," atminas režisore un galarezultātā ir radījusi sešas īsmetrāžas sērijas, kas vienlaicīgi izklaidē un izglīto par to, ko mēs katrs varam darīt, lai sajustos labāk fiziski un emocionāli un dzīvotu savu dzīvi gan interesantāk, gan arī veselīgāk. 

Piecpadsmit minūšu sēriju uzmanības centrā ir enerģiskais, veselīga dzīvesveida piekritējs Ārčijs (70) un skumjā rezignācijā ieslīgusī Nellija (65), kuru meitas pārved uz jaunu māju ar dārzu cerībā, ka jaunie apstākļi palīdzēs viņai atgūt dzīvesprieku. Savu bērnu priekšā Nellija cenšas izskatīties stipra un apmierināta, taču patiesībā nespēj atgūties pēc vīra nāves. Viņa vēl arvien jūtas vāja, un nekas Nellijai nesagādā prieku, tāpēc vienīgais ko patiesi vēlas – gulēt dīvānā un skatīties televizoru. Līdz brīdim, kad nākas rēķināties ar jauniegūto kaimiņu.

Viņu abu attiecību veidošanās piedzīvo gan komiskus, gan arī dramatiskus pavērsienus, bet sižeta pamatievirzi atklāj filmas paplašinātais nosaukums – kā uzlabot dzīves kvalitāti un nodzīvot līdz 100 gadiem. "Katra no šīm sērijām sastāv no spēlfilmas daļas, kurā mēs varam sekot līdzi abu varoņu attiecību attīstībai, kā arī no animācijas daļas, kas palīdz ilustrēt un parādīt skatītājiem, kas notiek Ārčija un Nellijas ķermenī vai galvā konkrētajos brīžos un ko viņi (gan varoņi, gan arī skatītāji) varētu mainīt savā dzīvē," stāsta Madara Dišlere. 

Jāatzīmē, ka pirms diviem gadiem režisore ir sākusi studijas Starptautiskās Kosmetoloģijas koledžas Ārstnieciskās masāžas programmā. Tajā viņa arvien vairāk ir pārliecinājusies par to, ka cilvēka organisms ir kas unikāls, bet mūsu zināšanas par to ir gaužām niecīgas, tāpēc šķitis būtiski ar kino palīdzību skatītājiem nodot (šajā koledžā iegūtas, jaunākajos medicīniskajos pētījumos balstītas) zināšanas, kā funkcionējam un ko darīt, lai justos labāk. Šīs animācijas daļas autors ir Aigars Gercāns, kuram aiz muguras ir bijusi visa filmu studijas Tritone Studio komanda. 

Savukārt īsmetrāžas daudzsēriju filmas Āčijs un Nellija galvenos varoņus atveido Jaunā Rīgas teātra aktrise Regīna Razuma un viņas igauņu kolēģis Tenu Oja, kuri, kā izrādījās, pirms divdesmit gadiem jau ir spēlējuši kopā. "Līdzīgi kā stāsta galvenie varoņi, arī abi aktieri mazpamazām nonāca viens līdz otram, radot brīnišķīgu duetu," raksturo Madara Dišlere, kuras radītie varoņi šajā īsmetrāžas daudzsēriju filmā neizrunā ne vārda. Kā viņiem tas izdodas? Atbildi meklējiet jau šodien! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja