Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kinoteātrī K.Suns atzīmēs Ingmara Bergmana simtgadi

Šogad vienam no visu laiku ievērojamākajiem filmu veidotājiem pasaulē, izcilajam zviedru kino un teātra režisoram Ingmaram Bergmanam aprit 100 gadi, tāpēc atzīmējot meistara jubileju, kinoteātrī K.Suns no 20. līdz 24. aprīlim notiks Bergmana filmu dienas, informēja kinoteātra pārstāvis Juris Zviedris.

Bergmana filmu dienas K.Sunī 20. aprīlī plkst. 18:30 ievadīs kino eksperta Viktora Freiberga vadīta diskusija Bergmana filmu uztvere mūsdienās. Diskusijā piedalīsies Elīna Gulbe, LU Sociālo zinātņu fakultātes doktorante, Māris Prombergs, kinoteātra Bize vadītājs, Daniela Zacmane, kinoklubs Rīgas laiks skatās, Kristīne Briede, režisore un kultūras projektu vadītāja.

Pēc diskusijas tiks demonstrēta I. Bergamana filma Zemeņu lauks/ Smultronstället (1957)Lomās: Victor Sjöström, Bibi Andersson, Ingrid Thulin, Gunnel Lindblom, Gunnar Björnstrand.

Novecojušais profesors Īsaks Borgs ceļo no Stokholmas uz Lundu, pārdomādams savu dzīvi.

Filma ir viens no pasaules kino klasikas dižākajiem meistardarbiem. Savulaik, pagājušā gadsimta 50.- 60. tajos gados, tā spēcīgi ietekmēja Eiropas kino un izmainīja cilvēku skatījumu uz kino kā mākslas formu.

21. aprīlī plkst. 18.30 tiks demonstrēta I. Bergmana filma Rudens sonāte/ Höstsonaten (1987). Lomās: Ingrid Bergman, Liv Ullmann, Gunnar Björnstrand, Erland Josephson.

Slavena koncertpianiste pēc septiņu gadu prombūtnes, apciemo savu neizloloto meitu, kas ārkārtīgi slāpst mātes mīlestības.

Pirmo un vienīgo reizi šajā dziļi personīgajā drāmā Bergmans strādā kopā ar Ingrīdu Bergmani - spožāko zviedru izcelsmes Holivudas zvaigzni. Otra zvaigzne - vēl pavisam jauniņā norvēģiete Līva Ulmane.

22. aprīlī plkst. 16 notiks filmas Fanija un Aleksandrs / Fanny och Alexander (1982) seanss. Režisors: Ingmars Bergmans. Lomās: Pernilla Allwina, Bertil Guve, Guns Valgrēns,  Börje Ahlstedt, Allan Edwall.

Stāsts par diviem zviedru bērniem - brālīti un māsiņu un daudzajām viņu ģimenes komēdijām un traģēdijām.

Pati autobiogrāfiskā un, iespējams, arī populārākā Bergmana filma, kas izgaismo režisora daiļradē vistuvākās un vairāk sastopamās tēmas: garīgo vardarbību un apmulsumu humānistiskā un dzīvi atbalstošā kontekstā. Filma nominēta sešām Akadēmijas balvām Oskars, tai skaitā par Labāko režisoru un Labāko oriģinālscenāriju.

22. aprīlī plkst. 19.30 izrādīs dokumentālo filmu Satikties ar Bergmanu/ Trespassing Bergman (2013). Režisori: Jane Magnuson, Hynek Pallas.

Daudzu kinematogrāfistu uztverē Ingmara Bergmana mājai Fores salā piemīt sava veida mistika. Daudzi to dēvē par Meku, citus garais, šaurais nams Hāmarā, kas atrodas netālu no pludmales, kur tika uzņemta filma Persona, biedē. Filmā vairāki pasaulslaveni režisori un aktieri stāsta par savām attiecībām ar režisoru, viņa filmām un viņa dēmoniem.

23. aprīlī plkst. 20.20 tiks demonstrēta I. Bergmana filma Sarbanda/ Saraband (2003)

Lomās: Liv Ullmann, Erland Josephson, Julija Dufvenius, Börje Ahlstedt.

Pēdējā Bergmana režisētā filma. Tā turpina filmas Laulības dzīves ainas sižetu: 30 gadus pēc šķiršanās Marianna nolemj apciemot savu bijušo vīru Johanu. Viņam ir dēls un jau pieaugusi mazmeita. Johana otrā sieva pirms dažiem gadiem ir mirusi. Drīz Mariannai kļūst skaidrs, ka ģimenes attiecības ir saspringtas. Viņa nokļūst sarežģītā un nepatīkamā konflikta atmosfērā.

Bergmana filmu dienas noslēgsies 24. aprīlī plkst. 18:30 ar dokumentālās filmas Līva un Ingmars/ Liv & Ingmar (2011) seansu. Režisors: Dheeraj Akolkar.

Šī filma ir mīlasstāsts, kas aptver 42 gadu un 12 filmu ilgas leģendārās aktrises Līvas Ulmanes un ģeniālā režisora Ingmara Bergmana attiecības. Tas ir sirsnīgs un patiess stāsts par divām savstarpēji saistītām dzīvēm, kas kopīgi izdzīvoja ārkārtīgi plašu un pat ekstrēmu emociju spektru, uzdzirksteļoja un atstāja skatītājiem mākslas darbus, kas liecināja par viņu kaisli gan uz ekrāna, gan ārpus tā.

Filmas būs zviedru valodā ar angļu subtitriem un sinhrono tulkojumu latviešu valodā austiņās.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja