Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pagātne iekrāso visu

Kinofestivāls Baltijas pērle pievēršas leģendām un britiem

Ar Kannu Starptautiskā kinofestivāla direktora Tjerī Fremo ievadvārdiem un viņa veidoto dokumentālo filmu Limjēri! Un sākas piedzīvojums (Lumière!) 21. septembrī plkst. 18.30 kinoteātrī Splendid Palace tiks atklāts šī gada kinofestivāls Baltijas pērle. Šajā darbā ir apkopots vairāk nekā simt kino pionieru brāļu Limjēru radīto filmu, kuras ir tapušas laika periodā no 1895. līdz 1905. gadam.

"Tas ir tāpat kā skatīties bērnības fotogrāfijas, kurās jūs atpazīstat jau pieaugušos režisorus – Žanu Liku Godāru, Luisu Bunjuelu, Akiru Kurosavu, Larsu fon Trīru, Kventinu Tarantīno," par šo filmu un pagātnes atbalsi citu paaudžu režisoru daiļradē piebilst Baltijas pērles ģenerāldirektore Marina Ļipčenko, kuras organizētais kinofestivāls vienmēr ir ļāvis iepazīt kino klasiku.

 

Trakais dumpinieks

Šī gada Baltijas pērles programmas devīze jeb atslēgvārds ir "leģenda". Viena no kinofestivālam izvēlētajām filmām ir režisora Mišela Hazanaviča kinodarbs Baisais (Le Redoutable) par franču jaunā viļņa pārstāvi Žanu Liku Godāru, kas piedāvā negaidītu skatījumu uz režisoru viņa jaunības gados. "Tas ir mīlas stāsts par trako dumpinieku un viņa mūzu," par šo filmu saka kinokritiķe Daira Āboliņa.

Baltijas pērlē tiks demonstrēta arī vairāku autoru veidotā dokumentālā filma Deivids Linčs. Mākslas dzīve (David Lynch: The Art Life) par pazīstamo režisoru, kurš aizsmēķē cigareti un ir gatavs atcerēties savu dzīvi: "Katru reizi, kad jūs darāt kaut ko – gleznojat vai kaut ko citu –, jūs sekojat idejām, un dažreiz pagātne var pateikt priekšā šīs idejas un iekrāsot tās; pat ja tās ir jaunas idejas, pagātne iekrāso tās."

Kinofestivālā varēs noskatīties režisora Denija Stronga kinodarbu Aiz kraujas rudzu laukā (Rebel in the Rye) par rakstnieku Džeromu Deividu Selindžeru, režisores Lizas Azuelosas drāmu Dalida (Dalida) par slaveno dziedātāju, kura vientulības tēmu ne tikai izdzied savā daiļradē, bet arī izdzīvo savā personīgajā dzīvē, un vairākas citas filmas par leģendāriem māksliniekiem.

 

Kannu klātbūtne

Baltijas pērles programmā ir iekļauts režisora Rūbena Estlunda kinodarbs Kvadrāts (The Square), kas šī gada Kannu kinofestivālā ir ieguvis galveno balvu – Zelta palmas zaru. "Gudrs, ironisks, smalks un inteliģents kino, kas ietver daudz provokāciju un intriģējošu jautājumu par civilizētās sabiedrības robežām. Kur beidzas politkorektums un sākas gļēvulība?" tiek pieteikta filma par mūsdienu mākslas galerijas kuratoru Kristianu.

No Kannu kinofestivāla uz Rīgu ir atceļojis arī ilgi gaidītais režisora Andreja Zvjaginceva kinostāsts Nemīlestība (Ņeļubovj) par kādu ģimeni, kas Kannu kinofestivālā ir izpelnījies žūrijas balvu. Vienu no galvenajām lomām tajā atveido Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs, kuru režisors ir nolūkojis sava latviešu kolēģa Jura Poškus filmā Kolka Cool.

23. un 24. septembrī kinoteātrī Splendid Palace pēc filmas seansiem ir ieplānota saruna ar Andreju Zvjagincevu. Savukārt iepriekšējā dienā Rīgas Kongresu namā notiks aktrises, scenāristes un režisores Renātas Ļitvinovas radošais vakars, kurā viņa iepazīstinās ar izcilajam dzejniekam Josifam Brodskim veltītās filmas Josifa sapņi pilno versiju un citiem saviem darbiem.

Šī gada Kannu kinofestivālā pasaules pirmizrādi ir piedzīvojusi vēl viena Baltijas pērles filma – divkārtējā Zelta palmas zara ieguvēja režisora Mihaela Hanekes kinodarbs Laimīgas beigas (Happy End) ar tādu aktieru kā Izabella Ipēra un Žans Luijs Trentiņāns piedalīšanos. "Jāteic, šī filma uzlūkojama kā ģēnija joks…" ieintriģē Baltijas pērles rīkotāji.

 

Kaķi lielpilsētā

Īpaša vieta šī gada kinofestivāla programmā ir atvēlēta britu kino. Baltijas pērles sadaļā Miglainās Albionas lepnums bez aizspriedumiem ir ietverti seši kinodarbi. To vidū ir režisora Riteša Batras filma Beigu priekšnojauta (The Sense of an Ending) pēc prestižās literārās Bukera prēmijas laureāta Džūliana Bārnsa romāna motīviem ar aktrisi Šarloti Remplingu galvenajā lomā.

Visai ģimenei ir paredzēta režisores Filipas Lautorpas filma Bezdelīgas un amazones (Swallows and Amazons) par četru bērnu piedzīvojumiem un režisores Džeidas Torunas dokumentālā filma Kaķi lielpilsētā (Kedi) par septiņu četrkājaino varoņu – sākot no gādīgas mātes un beidzot ar vietējo huligānu – dzīvi Stambulas ielās, kas sola aizraut visus kaķmīļus.

Šī gada Baltijas pērle norisināsies no 21. līdz 28. septembrim. Biļetes iepriekšpārdošanā uz visiem kinofestivāla notikumiem ir iegādājamas Biļešu servisa tīklā un kinoteātra Splendid Palace kasē. Vairāki (uz raksta nodošanas laiku – astoņi) seansi jau ir pārdoti! Ar visu kinofestivāla programmu var iepazīties interneta vietnē www.balticpearl.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja