Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +23 °C
Pērkona negaiss
Otrdiena, 18. jūnijs
Madis, Alberts

Portālā filmas.lv skatāma režisores Ilonas Brūveres jubilejas kolekcija

Režisores Ilonas Brūveres jubilejā Nacionālā Kino centra portāls filmas.lv sadarbībā ar Latvijas Nacionālā arhīva Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvu izveidojis dokumentālo īsfilmu kolekciju, kas fokusē uzmanību uz īpašu periodu gan režisores filmogrāfijā, gan Latvijas vēsturē; kolekcija pieejama no 10. jūnija tiešsaistē bez maksas visā Latvijā.

Režisore Ilona Brūvere jau labu laiku rūpējas, lai viņas radošajā mūžā paveiktie darbi būtu sabiedrībai pieejami; gan NKC portālā filmas.lv, gan LNA VKFFDA vietnē redzidzirdilatviju.lv ir ievietotas viņas radītās pilnmetrāžas dokumentālās un inscenētās filmas, arī Vācijas perioda darbi, TV raidījumu cikli (kultūras personību portretu sērija Dominante) un teatralizētie uzvedumi (Dāmu paradīze – desmit stāsti kustīgās bildēs par Eiropas modes vēsturi).

NKC portāls filmas.lv režisores jubilejas atzīmēšanai izvēlējies izcelt kinoskatītāju uzmanībai mazāk zināmus Ilonas Brūveres darbus – 20. gadsimta nogales kinožurnālus Latvijas hronika un Māksla, kas veidoti kā dokumentālas īsfilmas un tapuši svarīgā režisores dzīves periodā, kad viņa atgriežas Latvijā pēc desmit gadu prombūtnes Vācijā. Vienlaikus tas ir arī zīmīgs periods Latvijas atjaunotās neatkarības vēsturē, pārmaiņu laiks ar kontrastiem sabiedrībā un cilvēku attiecībās.

Jubilejas kolekcija sākas ar pašu pirmo kinožurnālu, kuru Ilona Brūvere kā režisore veidojusi vēl 1978. gadā kopā ar citiem Rīgas kinostudijas Jauno kinematogrāfistu kluba dalībniekiem, un arī žurnāla Jaunie varoņi ir no viņas paaudzes – 70. gadu nogales jaunie zinātnieki, mākslinieki, aktieri, kinoveidotāji, laucinieki.

Rīgas kinostudijā Ilona Brūvere atgriežas 1989. gadā un uzņem kinožurnālu Tirgus diena (Latvijas hronika 29/1989), kura centrā ir viņas vectēvs, Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris, latviešu strēlnieks Antons Brūveris. Līdzīgā atturīga vērojuma manierē veidots arī 1991. gada kinožurnāls Latvijas hronika 16/1991 ar nosaukumu 6. tramvajs – viena diena tramvajā no rīta brokastīm dispečeru punktā līdz nakts tumsai Rīgas ielās, pa ceļam ieskatoties pasažieru sejās un pilsētas skatos aiz tramvaja loga.

Tajā pašā 1991. gadā Ilona Brūvere veido arī kinožurnālus Māksla, kuros jau parādās vēlāk pazīstamais režisores rokraksts – interese par inscenējumiem un krāšņiem tērpiem, senlaicīgiem aksesuāriem un noslēpumainu izgaismojumu, cirka mākslu un teatralizētām darbībām. Šādu rokrakstu demonstrē kinožurnāls Māksla 1/1991 ar nosaukumu Atmiņas par cirku (atraktīvā gaisotnē pulcināti cirka veterāni, kas sākuši uzstāties jau 30. gadu ceļojošajos cirkos) un kinožurnāls Māksla 3/1991 ar nosaukumu Duo (sirmā baletdejotāja Arvīda Ozoliņa atmiņu zibšņi, ko pavada komponistes Ilonas Breģes klavierspēle).

Humoristiski ievirzītu skatu uz dzīvi demonstrē nākamajā gadā uzņemtais kinožurnāls Latvijas hronika 19/1992 – Dānijas karaliene Latvijā –, kurā Dānijas karalienes Margrētas II vizīte vērota ar īpašu uzmanību pret detaļām un amizantām otrā plāna norisēm, pievienojot tām rūpīgi veidotu skaņu celiņu un kontrastējošus skatus ar ubagiem Rīgas ielās un jaunbagātnieku izpriecām popmūzikas festivālā Jūrmala-92.

Atsevišķa stīga Ilonas Brūveres turpmākajā radošajā darbībā ir interese par dvēselē radniecīgām kultūras personībām, un jau pirmo kinožurnālu izlase piedāvā šīs intereses apliecinājumus – 1992. gada kinožurnāls Māksla 2/3 ar nosaukumu Lūgšana stāsta par dzejnieku un tulkotāju Uldi Bērziņu (pie kura Ilona Brūvere pēc 30 gadiem atgriežas dokumentālajā filmā Konstrukcijas, 2019), bet kinožurnāls Māksla 1/1993 ar nosaukumu Trakonams ar Dāvi portretē izcilo kinooperatoru Dāvi Sīmani (1942–2007), ar kuru kopā Ilona Brūvere veidojusi lielu daļu no savām pirmajām filmām, arī vairākus šajā izlasē iekļautos kinožurnālus.

Ilonas Brūveres dokumentālo īsfilmu kolekcija portālā filmas.lv skatāma no 10. jūnija, tādējādi papildinot pastāvīgi pieejamo Latvijas kinovēstures krājumu portālā filmas.lv. Paldies par atsaucību un sadarbību Latvijas Nacionālā arhīva Valsts Kinofotofonodokumentu arhīva vadītājai Dacei Bušantei; filmu kolekciju veidošanu atbalsta arī Kultūras informācijas sistēmu centrs (KISC), kas nodrošina portāla tehnisko darbību. Portālu filmas.lv, kas vienlaikus ir arī plaša filmu nozares datubāze, veido un uztur Nacionālais Kino centrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja