Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vēl ir laiks. Septiņi miljardi gadu pirms pasaules gala

Par pārdomātu redzējumu, izcilu izpildījumu un niansētu stāstījumu Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) pilnmetrāžas filmu konkursā ir uzvarējis krievu režisores Natālijas Meščaņinovas kinodarbs Pasaules sirds (Serdce mira), turpinot savu veiksmīgo festivālu dzīvi, kura iesākās ar Grand Prix Krievijas kino festivālā Kinotavrs.

Par astoņdaļīgo Rīgas gaiļa skulptūru sacentās arī divas spēlfilmas, kas saistītas ar Latvijas vārdu. Viena no tām ir režisora Jāņa Ābeles kinodarbs 7 miljardi gadu pirms pasaules gala (Ego Media), kas saņēma kinoteātra Splendid Palace balvu. Jaunā viļņa iedvesmotā filma vēsta par diviem Latvijas jauniešiem, kuri satiekas Francijas dienvidos. Viņu mīlasstāts tiek izspēlēts abu varoņu iecienītās grupas Baložu pilni pagalmi dziesmu pavadījumā. "Šī mūzika ir bijusi kopā ar filmu jau no pirmajiem scenārija burtiem," atklāj Jānis Ābele.

Kinodarbā piedalās arī franču aktieris, scenārists un režisors Emanuels Murē, kuram bijusi nozīmīga loma jaunā režisora liktenī. Pirms trim gadiem viņš bija žūrijas loceklis 33. starptautiskajā īsfilmu festivālā Tous Courts Ēksanprovansā, kur Jāņa Ābeles Latvijas Kultūras akadēmijas maģistra studiju diplomdarbs Augstāk par zemi ieguva Grand Prix. "Brauciet uz šejieni veidot savu nākamo filmu," teicis Emanuels Murē, kura uzaicinājums ir realizējies dzīvē. Tās budžets ir 30 000 eiro. "Šādi mikrobudžeta projekti piesaista sev cilvēkus, kuri ir jauni, talantīgi, darīt griboši un vēlas sevi pierādīt," norāda producente Inga Jerzjukova. Jau pavasarī tiks pabeigta Jāņa Ābeles otrā pilnmetrāžas spēlfilma Jelgava 94 pēc rakstnieka Jāņa Joņeva romāna motīviem.

Pilnmetrāžas filmu konkursā tika izrādīts arī režisores Giedres Beinoriūtes kinodarbs Elpa marmorā, kas tapis kā Lietuvas (Just a Moment), Latvijas (Mistrus Media) un Horvātijas (Aning Film) kopražojums. Filmas pamatā ir lietuviešu rakstnieces Lauras Sintijas Čeņauskaites darbs Elpa marmorā, kurā režisore ir izlasījusi sev interesējošo tēmu izvērsumu. Vienu no lomām atveido Guna Zariņa, kura speciāli filmēšanai mācījusies lietuviešu valodu. "Es dievinu viņu," atzīst Giedre Beinoriūte. Vēl pirms Latvijas puses atbalsta saņemšanas režisore ierakstījusi Google meklētājā pieprasījumu "Labākā Latvijas aktrise" un ieraudzījusi Gunas Zariņas fotogrāfiju. Pēc tikšanās ar aktrisi režisore sapratusi, ka tieši viņu vēlas redzēt savā topošajā filmā.

Mūzikas autors ir komponists un pianists Vestards Šimkus, kurš par šo darbu ieguvis Latvijas kino balvas Lielais Kristaps nomināciju kategorijā Labākais komponists

Savukārt Rīgas Starptautiskā kino festivāla īsfilmu, eksperimentālā kino un mūzikas video programmas Short Riga starptautiskā konkursa skates galveno balvu saņēma režisora Herviga Veizera īsfilma Valdības māja (Haus der Regierung), Baltijas mūzikas video konkursa skates balvu – grupas Kodek kompozīcijas Space Hammer klips, kuru veidojusi režisore Zane Zelmene.

Ar visu uzvarētāju sarakstu var iepazīties interneta vietnē Rigaiff.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja