Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Eiropas kino rudens laika prognoze

Gaidot nozīmīgo Eiropas kino dzīves notikumu - Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremoniju Rīgā -, piektdienu vakaros LTV7 piedāvās Eiropas kinovakarus, kuru laikā varēs noskatīties augsti novērtētu Eiropas filmu izlasi.

Tie tiks atklāti 17. oktobrī ar dāņu režisora Tomasa Vinterberga psiholoģisko drāmu Medības, kuras galvenās lomas atveidotājs Mads Mikelsens saņēmis labākā aktiera balvu Kannu kinofestivālā. Skatītāji varēs noskatīties Maika Lī komēdiju Laimīgajiem veicas, Serdžo Kastellito filmu Dzimis divreiz ar Penelopi Krusu galvenajā lomā, Larsa fon Trīra Melanholiju u. c.

Minimāls soda mērs

Filmu vidū ir arī Eiropas Kinoakadēmijas balvas valdes priekšsēdētājas, poļu režisores Agņeškas Holandas sešas stundas garais Degošais krūms, kas ir radīts kā miniseriāls, atceroties 1968. gada augusta notikumus Prāgā. "Viņa ir viena no būtiskākajām Eiropas kinoindustrijas pārstāvēm," Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu aktualitātēm veltītajā preses konferencē uzsvēra kinokritiķe Daira Āboliņa. "Es varu zvērēt, ka no klātesošajiem gandrīz neviens nezina, par ko es runāju, un mums ir kaut kā jāglābjas no šīs situācijas, tāpēc sešas stundas ir pats mazākais, ar ko es varētu jūs visus sodīt."

LTV7 ēterā varēs noskatīties zviedru režisora Ingmara Bergmaņa šedevru Rudens sonāte ar norvēģu leģendu Līvu Ulmani galvenajā lomā. "Šī ir viena no viņas izcilākajām filmām," akcentēja kinokritiķe, kura pērn novembrī ierakstījusi viņas komentāru par šo darbu. Līva Ulmane šogad viesosies Latvijā - aktrise un režisore būs pirmā Rīgas Starptautiskā kinofestivāla īpašā viese. Tā programmā ir iekļauta viņas jaunākā filma Jūlijas jaunkundze, kas uzņemta pēc zviedru rakstnieka Augusta Strindberga tāda paša nosaukuma lugas motīviem. 12. decembrī kino Splendid Palace viņa sniegs meistarklasi.

No 8. līdz 12. decembrim Latvijas Televīzija saviem skatītājiem piedāvās Kino ziņas, kas ļaus ielūkoties Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas pasākuma tapšanas aizkulisēs. Tieši pirms ceremonijas - 13. decembrī - būs stundu un 15 minūšu ilgs sarkanā paklāja dzīvais ēters. Parasti LTV atrodas visai tālu no notikumu epicentra, tagad tā būs pašā viducī. "Šoreiz viss būs pilnīgi savādāk - pirmā kamera, kura trāpīs Vimam Vendersam, būs Latvijas Televīzijas kamera," par gaidāmo tikšanos ar vācu kinorežisoru un Eiropas Kinoakadēmijas prezidentu sacīja Daira Āboliņa. "Es ceru, ka mēs esam tam gatavi."

Skatītājs ar pašcieņu

Šim notikumam gatavojas arī kino Splendid Palace un piedāvā vairākas pirmizrādes: Azias Ardžento filmu Saproti mani, ja spēj, Jura Kursieša darbu Modris, kas nesen saņēmis Īpašo atzinību Sansebastjanas filmu festivālā, Bertrāna Bonello stāstu par modes dizaineru Īvu Senlorānu, ko Francija izvirzījusi ASV Kinoakadēmijas balvai Oskars labākās ārzemju filmas nominācijā. No 31. oktobra līdz 6. novembrim šeit norisināsies vācu kinofestivāls Berlināle, no 28. līdz 30. novembrim - Autorkino festivāls ar Vima Vendersa filmām, no 2. līdz 12. decembrim notiks Rīgas Starptautiskais kinofestivāls.

"Ar Latviju es vienmēr riskēju," atbildēja Baltijā lielākā Eiropas filmu izplatītāja A-One Films Baltic direktore Giedre Krikščiūnaite, raksturojot pašreizējo situāciju. Viņa norādīja, ka vislabāk ar Eiropas filmu skatīšanos klājas Igaunijā. "Ne tikai kā profesionālis, bet arī kā cilvēks ar pašcieņu es uzskatu, ka būtu ļoti pareizi, ja mēs būtu lietas kursā, nekļūdītos uzvārdos un filmu nosaukumos un neteiktu, ka mēs pēdējo reizi uz Eiropas kino bijām pirms 10 gadiem," piebilda Daira Āboliņa, mudinot skatīties filmas.

Kino Splendid Palace rīko akciju, kurā aicina noskatīties trīs Eiropas filmas, ar sakrātajām biļetēm piedalīties loterijā un kļūt par vienu no trim laimīgajiem, kuri 12. decembrī klātienē varēs apmeklēt Eiropas Kinoakadēmijas īpašo kinoseansu ar goda viesa - Eiropas Kinoakadēmijas balvas par mūža ieguldījumu saņēmēja - piedalīšanos. Savukārt 13. decembrī uz lielā ekrāna šeit būs iespējams vērot Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonijas tiešraidi, kas vienlaikus tiks translēta vairāk nekā 30 valstu televīzijās (sekot līdzi jaunumiem var interneta vietnēs www.splendidpalace.lv un www.ltv.lv).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja