Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Grāmatas, kuras nēsās uz rokām

"Grāmatas tiek atputekļotas un ievalcētas polietilēna maisiņos, lai pa ceļam ar tām nekas nenotiktu," atklāj Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktora vietniece Anda Lamaša, kad mēs ar viņu satiekamies Krišjāņa Barona ielas ēkā. Tajā pilnā sparā rit sagatavošanās darbi akcijai Grāmatu draugu ķēde - jau nākamajā sestdienā, 18. janvārī, no plkst. 12 uz jauno ēku jeb Gaismas pili no rokas rokā tiks nodotas grāmatas, kas vienlaicīgi kļūs par vienu no Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas centrālajiem pasākumiem.

"Šī ir atputekļošanas mašīna," Anda Lamaša norāda uz neparastu ierīci, pie kuras viņi tikuši, pateicoties nodibinājuma Rīga 2014 piešķirtajam finansējumam. Tā ir vienīgā, tik jaudīgā iekārta Baltijā - vienā minūtē caur to var izlaist 16 grāmatu. Līdzko tā būs atputekļojusi Grāmatu draugu ķēdei domātos eksemplārus, tā ceļos lejā uz krātuvi, kur to priekšā gaida vēl ļoti liels darbs. Savukārt ievalcēšanas ierīce noderēs arī pēc tam, kad polietilēnā tiks ietērptas 350 000 brīvpieejas grāmatu - tie būs Gaismas pilī ikvienam lasītājam bez bibliotekāru starpniecības pieejami iespieddarbi.

Ietilpīgais plaukts

Grāmatu draugu ķēdei tiek gatavotas divu veidu grāmatas. "Tās pamatā būs akcijā Tautas grāmatu plaukts saņemtās grāmatas, kā arī uzticēsim cilvēkiem vēsturiski nozīmīgas grāmatas vācu, angļu un franču valodā," atklāj Anda Lamaša. Viņa atgādina, ka vēl joprojām ikvienam ir iespēja dāvināt bibliotēkai sev nozīmīgu un īpašu grāmatu, titullapā ierakstot veltījumu vai personisku stāstu, kas ar to saistīts. "Interesanti, ka cilvēki daudz dāvina viena nosaukuma grāmatas," piebilst Nacionālās bibliotēkas pārstāve, "mēs centīsimies tās likt plauktā vienkopus, lai var redzēt, ko cilvēki lasa". Divi no tādiem hitiem ir Ēriha Marijas Remarka romāns Trīs draugi un latviešu tautas pasakas.

Visas šīs cilvēku dāvinātās grāmatas tiks glabātas Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas ātrijā izvietotajā stikla sienā, kas slienas piecu stāvu augstumā. Kopumā milzīgajā grāmatu plauktā var uzturēties vairāk nekā divdesmit tūkstoši vienību. "Iespējams, ka pēc desmit gadiem tas viss būs aizpildīts ar šīm īpašajām grāmatām," domā direktora vietniece. Patlaban virtuālajos plauktos ir ievietotas ap 3400 vienību, - lasāms interneta vietnē tautasgramatuplaukts.lv, kurā var iepazīties ar visiem Latvijas Nacionālajai bibliotēkai uzticētajiem eksemplāriem.

Anda Lamaša zina stāstīt, ka šajās grāmatās veikto ierakstu emocionālais vēstījums svārstās ļoti plašā amplitūdā. "Cilvēki raksta gan priecīgas, gan bēdīgas ziņas," atklāj direktora vietniece. Savukārt viņa pati vēl nav izšķīrusies, kuru no sev tuvajām grāmatām dāvināt bibliotēkai. Anda Lamaša prognozē, ka savā neizlēmībā viņa nav viena un ka līdz 18. janvārim cilvēku dāvināto grāmatu skaits varētu pieaugt līdz pat četriem tūkstošiem, turklāt šo skaitu palielināt būs iespējams arī akcijas Grāmatu draugu ķēde laikā, kad gan jaunajā, gan vecajā bibliotēkas ēkā darbosies to pieņemšanas punkti. Atgādinām, ka akcijā Tautas grāmatu plaukts grāmatas tiek pieņemtas tikai ar veltījuma ierakstiem un aizpildītām anketām, kas atrodamas www.tautasgramatuplaukts.lv.

Ceļš uz Gaismas pili

"Maršruta sākums būs diagonāli pāri Vērmanes dārzam, nedaudz pa Merķeļa ielu un tad nogriežoties uz Brīvības bulvāri, garām Brīvības piemineklim un taisni pa Kaļķu ielu cauri Vecrīgai, pāri Rātslaukumam, pāri Akmens tiltam (pa tilta kreiso pusi) un līdz Gaismas pils galvenajai ieejai," Grāmatu draugu ķēdes pēdējās dienās nedaudz izmainīto maršrutu atklāj nodibinājuma Rīga 2014 pārstāve Linda Pastare. Tas būs sadalīts astoņos posmos - katram no tiem būs noteikta pulcēšanās vieta, kurā katrs dalībnieks saņems dalībnieka atšķirības zīmi un, sekojot koordinatoru norādēm, ieņems vietu Grāmatu draugu ķēdē. Dalībnieki ir lūgti savā posmā ierasties vismaz 30 minūtes pirms laika.

Tā kā šis jaunais maršruts izmetīs nelielu loku cauri tūristu iecienītākajām vietām Rīgā, tad Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktora vietniece uzskata, ka šī simboliskā akcija varētu piesaistīt arī lielāku pilsētas ārvalstu viesu uzmanību. "Iespējams, ka kāds no viņiem tai pievienosies, redzot, ka notiek kaut kas aizraujošs," saka Anda Lamaša. Pirmā grāmata, kura dosies šajā ceļā uz Gaismas pili, būs 1825. gadā Sanktpēterburgā latviešu valodā izdotā Bībele, kuru 2013. nogalē bibliotēkai ir uzdāvinājis grāfs Lambsdorfs. Šo grāmatu pirmais no plaukta izņems bibliotēkas darbinieks ar vislielāko stāžu, bet Gaismas pilī pirmais to saņems gados visjaunākais. Visas grāmatas ir numurētas, lai varētu pārliecināties par to, ka tās visas veiksmīgi nokļuvušas to jaunajā dzīvesvietā.

Tajā pašā dienā no plkst. 13 līdz 17 Gaismas pils vestibils būs atvērts apskatei, bet tās oficiālā atklāšana ir ieplānota 29. augustā - Latvijas Nacionālās bibliotēkas dzimšanas dienā. Līdz tam laikam no šobrīd dažādās vietās izkaisītām ēkām ir jāpārvieto vairāk nekā četri miljoni krājuma vienību.

Pieteikties Grāmatu draugu ķēdei vēl var interneta vietnē www.riga2014.org

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja