Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ķīpsalā notiek grāmatu fanu svētki triju dienu garumā

"Mums ir liels prieks, ka ir diezgan liela interese no izdevniecībām, kuras darbojas ārpus Rīgas un kuras nopietni domā par to, ka tām būtu jāiet plašāk sabiedrībā un jādara sevi zināmu," pirms nedēļas nogalē gaidāmās Latvijas Grāmatu izstādes 2016 saka Latvijas Grāmatnieku ģildes valdes locekle un atbildīgā par ekspozīcijas kultūras programmas stendu Renāte Punka, ieskicējot vienu no šī gada izstādes tendencēm.

Vēsturiskā atskaņas

No 26. līdz 28. februārim izstāžu zālē Ķīpsalā notiekošajā ekspozīcijā apmeklētājus sagaida jaunu grāmatu atvēršanas svētki un tikšanās ar iemīļotiem autoriem - Noru Ikstenu, Arno Jundzi, Valdi Rūmnieku, Andreju Miglu, Dzintaru Tilaku, Silviju Radzobi un daudziem citiem. Šajā dienās būs arī diskusijas par sabiedrības rezonansi izraisījušiem notikumiem un darbosies grāmatu apmaiņas punkts (ar pilnu programmu var iepazīties www.bt1.lv).

Latvijas Grāmatnieku ģildes pārstāve vērš uzmanību uz to, ka šogad izstādē ir plaši pārstāvēta sabiedriski politiskā un vēsturiskā literatūra. 26. februārī plkst. 16 ir ieplānots izdevniecības Dienas grāmata pasākums 21.11. Zolitūdes Maxima: traģēdijas sociālekonomiskās cēloņsakarības un sekas, kurā notiks rakstnieka un žurnālista Imanta Liepiņa jaunās grāmatas Nāvējošie gaisa dārzi atvēršana un diskusija.

Renāte Punka atzīst, ka ar lielu nepacietību gaida Ogres žurnālistes un rakstnieces Natālijas Ketneres dokumentālā romāna Atzeles mūzika atvēršanu (27.II plkst. 17). Šis krievu valodā tapušais darbs stāsta par kādu Gaujienas novada dzimtas vēsturi - unikāli dokumenti, fotogrāfijas, leģendas un aculiecinieku atmiņas. "Tas ir absolūti lojāls pret mūsu valsti un sabiedrību," uzsver izstādes kultūras programmas veidotāja.

Atrasts tulkojumā

27. februārī plkst. 15 Jāņa Rozes apgāds piedāvās diskusiju XX gadsimta izcilie stila meistari un izaicinājumi viņu tekstu tulkošanā, kuru vadīs literatūrkritiķis un rakstnieks Guntis Berelis. Uz šo sarunu viņš uzaicinājis trīs ievērojamus latviešu tulkotājus Denu Dimiņu, Gitu Grīnbergu un Daci Meieri, lai apspriestu Luija Ferdinanda Selīna, Luisa Martina Santosa, Roberto Bolanjo un Marsela Prusta darbu tulkošanas īpatnības.

Renāte Punka atklāj, ka savu pienesumu 2016. gada grāmatu izstādes norisē ir nolēmusi dot arī Izraēlas vēstniecība Latvijā, kas paplašinās šī pasākuma fiziskās robežas, - 26. februārī plkst. 19 Žaņa Lipkes memoriālā ir paredzēta vēl viena tulkotāju tikšanās. Jau iepriekš pieminētajiem Denam Dimiņam un Dacei Meierei pievienosies Uldis Bērziņš, Ingmāra Balode un vēl divi viņu kolēģi no Izraēlas.

Ekspozīcijas kultūras programmas organizētāja stāsta, ka izstādē piedalīsies arī vairāki ārvalstu autori. 26. februārī plkst. 14 apgāds Zvaigzne ABC visus interesentus ielūdz uz pasākumu Romantiskā romāna nozīme mūsdienu sieviešu dzīvē jeb sarunu ar pazīstamo īru rakstnieci Lūsindu Railiju. Vairāki viņas darbi tulkoti latviešu valodā, un piektdien tiks svinēti viņas jaunā romānu cikla pirmās grāmatas Septiņas māsas atvēršanas svētki.

Kurš taisa sniegu?

Sveicināti! Viņa atkal ir klāt! - 27. februārī plkst. 15 Ķīpsalā būs iespējams satikt iecienīto igauņu rakstnieci Piretu Raudu, kurai Tomass Hendriks Ilvess piešķīris Baltās Zvaigznes Ceturtās šķiras ordeni. Kad televīzijas žurnālists jautājis, kuru savu grāmatu viņa revanšējoties vēlētos uzdāvināt Igaunijas prezidentam, rakstniece atbildējusi: "Princešu stāstus latviski!" Tagad viņai ir ko dāvināt (Liels un mazs).

Savukārt 28. februārī plkst. 13 izstāžu zālē viesosies ukraiņu rakstnieks Tarass Prohasko no Ļvovas. Latviešu valodā ir izdota viņa un viņa dzīvesbiedres Marjanas Prohasko grāmata visa vecuma lasītājiem Kas taisa sniegu? (Jāņa Rozes apgāds) par kurmīšu ģimeni un viņu trīspadsmit mazuļiem. "Mēs esam iecerējuši, ka saruna notiks ne tikai par bērnu literatūru, bet arī par rakstīšanu pieaugušajiem un situāciju Ukrainā," akcentē Renāte Punka.

Bērnu izklaides istabā Millili rosīsies arī citi apgādi - Jumava, Pētergailis un Mansards. "Pēdējā laikā ļoti populāras ir kļuvušas krāsojamās grāmatas," stāsta Latvijas Grāmatnieku ģildes pārstāve. 28. februārī plkst. 12 ikviens apmeklētājs tiek aicināts uz mākslinieces Agijas Stakas meistardarbnīcu visai ģimenei. Mazākajiem - zīmēšana, pieaugušajiem... "Meditatīvā krāsošana," ieintriģē Latvijas Grāmatu izstādes 2016 organizatore.

Kur, kad: Latvijas Grāmatu izstāde 2016. No 26. līdz 28. februārim izstāžu centrā Ķīpsalā. www.bt1.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja