Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

LNB direktors Andris Vilks izrāda Gaismas pili

Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks iepazīstina ar Gaismas pili

Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks ir laipni piekritis izrādīt jauno ēku jeb Gaismas pili, kurā jau pēc nedēļas tiks ienestas pirmās grāmatas. "Jāuzbrauc augšā," viņš iesaka šo nelielo ekskursiju sākt ar devīto stāvu.

Lifta iekšpuse ir kārtīgi "iepakota", lai nesabojātu sienas, kad tiks vestas mēbeles. Iepriekš tam esot bijusi koka apdare, kuru celtnieki aprakstījuši ar Raiņa dzeju. "Es gribēju šos dēļus paņemt sev par piemiņu, bet diemžēl tie jau bija noņemti no lifta sienām," ar nelielu nožēlu atzīst direktors. Bibliotēkas spicē ir ieplānota ekspozīcija par šīs ēkas tapšanas vēsturi. "Arhitekts Gunārs Birkerts atdod mums visu savu arhīvu," atklāj Andris Vilks. Šeit tiks rīkoti dažādi pasākumi, un ikdienā tā varētu kļūt par vietu, kur lasītājs var apēst savu līdzpaņemto sviestmaizi, raugoties uz iespaidīgo Rīgas panorāmu. "Skaidrs, ka cilvēki vēlēsies redzēt Rīgu no līdz šim neierasta leņķa!" ir pārliecināts direktors.

No augšas līdz pat pašai Gaismas pils apakšai vijas kāpnes. Kāpjot pa tām lejā, Andris Vilks rāda uz jaunuzcelto infrastruktūras palīgēku un pie tās noasfaltēto nelielo laukumiņu ielas otrajā pusē. "Tur bija paredzēta autostāvvieta trīs līmeņos," viņš saka, bet krīzes laikā šai iecerei tikuši nogriezti līdzekļi. Vienā no Latvijas Nacionālās bibliotēkas labirintu posmiem neliela pie sienas piestiprināta elektroniska ierīce informē, ka gaisa temperatūra telpā ir 23,5 grādi pēc Celsija. "Pa nakti, kad šeit neviena nebūs, to varēs samazināt," paskaidro Andris Vilks; tiek skaitļots, ka šādā veidā varētu ietaupīt trīsdesmit procentu elektrības.

Direktors vērš uzmanību uz Gaismas pils ātrijā izvietoto stikla sienu, aiz kuras plauktos cita pie citas tiks liktas akcijā Tautas grāmatu plaukts dāvinātās grāmatas – pirmās no tām uz šejieni atceļos jau 18. janvārī, kad tās no Latvijas Nacionālās bibliotēkas vecās ēkas Krišjāņa Barona ielā 14 tiks nodotas Grāmatu draugu ķēdē – no rokas rokā. Pilnīga pārcelšanās uz jauno ēku notiks līdz 29. augustam, kad ir ieplānota oficiālā Gaismas pils atklāšana. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja