Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Vīrietis kā bērns

KSunī skatāma piecpadsmit stundu gara filma – vācu klasikas pērle _Berlīne, Aleksandra laukums_Unikālo iespēju divās dienās noskatīties XX gadsimta (rietum)vācu televīzijas grandiozāko projektu – vācu jaunā kinoviļņa tēva Rainera Vernera Fasbindera ilgformāta spēlfilmu (kopējais ekrāna laiks – 15 stundu, 1980) Berlīne, Aleksandra laukums/Berlin, Alexanderplatz, kuru mūsdienās sauktu vienkāršā vārdā par seriālu, ievada divi citi notikumi.

Vīrieša sagrāve

Pirmkārt, Vācijas XX gadsimta literatūrā hrestomātiskais Alfrēda Dēblīna romāns (pabeigts 1929. gadā) beidzot ir pārtulkots arī latviešu valodā – Berlīne, Aleksandra laukums ir grandiozs Silvijas Brices veikums apgādā Zvaigzne. Tas stāsta par strādnieku Francu Bīberkopfu, kurš, pavadījis četrus gadus cietumā par mīļākās slepkavību un iznācis brīvībā, iepazīst fenomenālas straujas pārmaiņas, kādas divdesmito gadu vidū piedzīvo Veimāras republikas pērle Berlīne, Franca acu priekšā kļūdama par industriālu metropoli, Eiropas modernisma un dekadences radikālāko centru, pilsētu mašīnu, urbāno monstru, kas galu galā iznīcina un morāli sagrauj naivo, pat bērnišķīgo proletārieti. Fasbinders, protams, nevarēja atteikties no kārdinājuma ekranizēt šo Dēblīna darbu, jo tēma par "vīrieti – bērnu"  kurš nespēj un negrib/nevar pretoties civilizācijas baudām un izaicinājumiem, ir teju vai autobiogrāfiska. Būtībā Berlīne, Aleksandra laukums ir naivā Franca visu pirmatnējo šausmu fiksācija piecpadsmit stundu ilgumā – sekss, alkohols, narkotikas, korupcija, visaptveroša melu un falšuma gaisotne, morālā pērkamība, varas un politikas nežēlīgās spēlītes, miesiska un garīga izvirtība – visi šie pārbaudījumi ierauj Francu ar viņa draugiem un sievietēm kā atvarā, no kura nav izejas.

Skumjā jubileja

Otrkārt, šā gada 10. jūnijā apritēja trīsdesmit gadu, kopš Vācijas ievērojamākā pēckara kinorežisora nāves no narkotiku un miegazāļu pārdozēšanas. "Ģeniālais briesmonis" Fasbinders bija nesātīgs darbaholiķis – šķiet, viņam pieder pasaulē ražīgākā kinorežisora tituls: divdesmit gados četrdesmit deviņi pilnmetrāžas filmu nosaukumi, no kuriem viena filma – KSunī demonstrējamā Berlīne, Aleksandra laukums – ir četrpadsmit filmu garumā. Fasbinderam šetrpadsmit sērijas – tie ir dantiskie elles jeb šķīstītavas loki, un tikai jūsu, skatītāju, ziņā ir izlemt, vai Bīberkopfam pienākas pestīšana vai ne.

Trīs gadus pirms nāves Fasbinders aizpildīja kādas Berlīnes vidusskolas bērnu anketu, adresētu slavenajam režisoram. Tajā uz jautājumu "Kādu Jūs iedomājaties savu personīgo un profesionālo nākotni?" Rainers Verners Fasbinders atbild tieši un bez izlikšanās: "Man nav nekādas pagātnes, es neeksistēju tagadnē, tātad nav arī nekādas nākotnes. Viss patiesais ir mākslīgs, arī manās filmās."

Berlīne, Aleksandra laukums/Berlin Alexanderplatz *****

Vācija, 1978–1980, 930 min, digitāli restaurēta 2007. gadā

Režija un scenārijs Rainers Verners Fasbinders

Operators Ksavers Švarcenbergers

Mūzika Pērs Rābens

Lomās Ginters Lamprehts, Hanna Šigula, Barbara Sukova, Elizabete Trisenāra, Gotfrīds Džons

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja