Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Zvirgzdiņa darbos nav nekāda falšuma

Dzejnieka, daudzu bērnu grāmatu autora, ornitologa un Zīlītes redaktora Jāņa Baltvilka (1944-2003) 69. dzimšanas diena 24. jūlijā nosvinēta. Ar nepublicēto darbu Tumšās lietas, gaišās lietas lasījumiem Jaunajā Rīgas teātrī, piemiņas brīdi Pirmajos Meža kapos un visbeidzot - laureātu sumināšanu.

Latvijā iznākušās bērnu grāmatas no 2012. gada maija līdz 2013. gada maijam vērtēja žūrija: Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes prezidente, Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne (žūrijas vadītāja), žurnāla Latvju Teksti galvenais redaktors Jānis Ozoliņš, portāla satori.lv sadaļas Ar bērniem redaktore Dace Jaunupe-Bargā, vizuālo mākslu žurnāla Studija galvenā redaktore Līga Marcinkēviča, mākslas zinātniece, LU docente Austra Avotiņa un žurnālists Gundars Rēders. Žūrija par labāko bērnu grāmatas autoru atzinusi rakstnieku Juri Zvirgzdiņu. Par trim grāmatām: Rīgas runča Maurīcija piedzīvojumi (Jāņa Rozes apgāds, 2012), Kad muzejā iespīd mēness jeb Tobiass un draugi sargā Rīgas vēsturi (Liels un mazs, 2012) un Seši stāsti par ASV vēsturi (Pētergailis, 2013).

"Šogad ļoti spilgta bija tieši bērnu, nevis pusaudžu literatūra. Tā ir tendence, kas pēdējos gados stipri attīstās," kopējo ainu iezīmē literatūras kritiķis Jānis Ozoliņš. Viņš atklāj, ka žūrija vienojusies par laureātu lielā vienprātībā: "Visās trīs brīnišķīgajās Jura Zvirgzdiņa grāmatās ir gan piedzīvojums, gan izdoma, gan liela smalkjūtība un ētika." Vaicāts, vai bērnu literatūru viņš lasa tikai darba pienākumos kā žūrijas pārstāvis vai tā ir arī viņa profesionālajā redzeslokā ikdienā, literatūrkritiķis atzīst, ka "gadiem ejot uz otru pusi, bērnu literatūra spēj sniegt arvien lielāku estētisku prieku". Portāla satori.lv redaktore par Zvirgzdiņa rokraksta īpašo vērtību uzskata spēju "atrast vidusceļu, lai būtu saistoši gan pieaugušajiem, gan bērniem, jo vecāki nereti lasa bērniem priekšā". Visi viņa darbi ir divos līmeņos. Redaktoresprāt, īpaši izceļams arī tas, ka Zvirgzdiņa darbi ir tiešām literāri augstvērtīgi, ko ne vienmēr varot teikt par Latvijas rakstnieku darbiem bērniem. "To bieži uzskata par atvieglinātu žanru. Parādās falšums. Zvirgzdiņa darbos tādas lietas vienkārši nav. Viņš ir ļoti atklāts un godīgs rakstnieks."

Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā šā gada starptautiskie laureāti ir igauņu rakstnieks Andruss Kivirehks un tulkotājs Guntars Godiņš. Literātu tandēms balvu saņem jau otro reizi. Pirmoreiz - 2011. gadā par grāmatu Lote no Izgudrotāju ciema (Zvaigzne ABC, 2011). Šogad tā piešķirta par apgādā Liels un mazs izdoto Kivirehka stāstu krājumu Kaka un pavasaris. "Kivirehka absurdie un sirreālie elementi ļauj uz daudz ko paskatīties citādi un ieviest arī ko jaunu bērnu literatūrā," uzskata Jānis Ozoliņš.

Bērnu grāmatu ilustrāciju jomā konkurence šogad bijusi īpaši spēcīga. "Tas bija tik pārliecinoši. Nebija pašiem sevi jāpārliecina," par laureāta Edmunda Jansona ilustrācijām A. Kivirehka stāstiem Kaka un pavasaris saka vizuālo mākslu žurnāla Studija galvenā redaktore Līga Marcinkēviča. Viņa augstu vērtē mākslinieka oriģinālo rokrakstu - precīzo formu, kas "palīdz atklāties literārajam tekstam".

Žūrijas īpašās balvas saņēma Indra Sproģe par Māci mani, Degunlāci un Rūta Briede un Artis Briedis par ideju un dizaina izveidi dzejas bilžu grāmatiņu sērijai Bikibuks, kuriem tikusi arī lasītāju mīlestība portāla Delfi simpātiju balsojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja