Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Aiz trejdeviņām jūrām un kalniem

"Tas ir intelektuāls piedāvājums pilsētai," par mecenātu Borisa un Ināras Teterevu fonda programmas Māksla publiskajā telpā šī gada konkursa projektiem saka tās kuratore Helēna Demakova, kura pirms kāda laika ir uzrunājusi 18 latviešu mākslinieku piedāvāt savas idejas maketu formā par viņas izvēlēto tēmu Piezīmes par pašsaprotamām lietām.

Līdz 23. oktobrim visi iesniegtie projekti ir skatāmi Latvijas Nacionālā muzeja galvenās ēkas ceturtajā stāvā. "Tā ir pašpietiekama izstāde, kurā var baudīt konceptuālus mākslas darbus par konkrēto tēmu," sarunā ar Dienu uzsver kuratore.

Borisa un Ināras Teterevu fonda programmas praktiskā iecere ir radīt paliekošus laikmetīgās mākslas darbus pilsētvidē, lai Rīga kļūtu par izcilu kultūras metropoli, raksta www.artinpublicspace.lv. "Viens no ideāliem, uz kuru vajadzētu tiekties, ir Berlīne," uzskata Helēna Demakova. Tur ir redzami Roberta Raušenberga, Nama Džun Paika, Džefa Kūnsa un citu mākslinieku daiļrade. Tie ir izcili darbi, kuri nav radīti konkrētai vietai. Tie ir eksistējoši objekti, kuri ir ievietoti jaunā kontekstā. Arī šajā konkursā mākslinieki tika aicināti nedomāt par kādu noteiktu vietu, bet koncentrēties tikai uz ideju.

Izstādē Piezīmes par pašsaprotamām lietām, kuras nosaukums ir aizgūts no Armanda Zelča mākslas darba, ir pārstāvēti gan jauni, gan arī pieredzējuši gan Latvijā, gan arī citur dzīvojoši latviešu autori. Viņu vidū ir Vents Āboltiņš un Anete Dambrova, Reinis un Krista Dzudzilo, Atis Jākobsons, Ernests Kļaviņš, Kate Krolle, Sarmīte Māliņa un Kristaps Kalns, Laura Prikule, Līga Spunde, Reinis Suhanovs, Evita Vasiļjeva, mākslinieku grupa 3/8 un Kristaps Epners. "Viņa personālizstāde Vingrinājumi peldošajā mākslas centrā Noass bija vienkārši fantastiska!" piebilst Helēna Demakova.

Iepriekšējos gados ir notikuši trīs konkursi - Rīga smaida, Uz soliņu! un Rīga smaida atkal. Līdz šim Rīgas pilsētvidē ir tikuši realizēti seši mākslinieku projekti: Brigitas Zelčas-Aispures un Sanda Aispura Klusā daba, Ojāra Pētersona Lielā vāze, Ērika Boža Soliņi, Ievas Rubezes Rēgs, Lienes Mackus Rīgas lauva un Brigitas Zelčas-Aispures Mala, kurā ir redzamas četras pīles. "Tas ir augsti konceptuāls darbs par mākslīgā un dabīgā attiecībām, bet tajā pašā laikā šī māksla nav sevī hermētiski noslēgta un spēj uzrunāt ļoti plašu cilvēku loku," par Viesturdārzā izstādīto darbu stāsta kuratore.

Plānots, ka nākamā gada pavasarī Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā tiks atklāts tēlnieka Aigara Bikšes vides dizaina objekts Meitene ar kurpi, kas ir komplicētākais no visiem septiņiem darbiem. Savukārt par šī gada konkursa uzvarētājiem tika atzīti trīs darbi: Ernesta Kļaviņa Platons un Dēmokrits, Reiņa un Kristas Dzudzilo MMXVIII un Kates Krolles Aiz trejdeviņām jūrām, aiz trejdeviņiem kalniem zem zemes gaisma plūst, kuru autori saņēma 1000 eiro lielu prēmiju. Iespējams, tuvāko gadu laikā tie varētu papildināt laikmetīgās mākslas objektu saimi Rīgas pilsētvidē. Vairāk informācijas par Borisa un Ināras Teterevu fonda aktivitātēm var lasīt interneta vietnē www.tat.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja