Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aspazijas mājā tiks atklāta gleznotājas Ilzes Smildziņas izstāde Zelta mākoņi

Piektdien, 4. novembrī plkst. 17.00 Aspazijas mājā tiks atklāta gleznotājas Ilzes Smildziņas darbu izstāde Zelta mākoņi, informēja muzeja pārstāvji.

Lai gan visus izstādē apskatāmos darbus caurvīs dažāda lieluma eļļas tehnikā gleznoti mākoņi, kas ir kļuvuši par mākslinieces atpazīstamības zīmi, Ilze Smildziņa uzsver, ka gleznās ietvertie sižeti ir svarīgāki par fonu: "Mākoņi ir saistošais elements, kas manos stāstos laiku un telpu padara nebūtisku." Līdz ar to skatītājiem ir iespēja pašiem interpretēt, kur gleznotāja savu darbu varoņus – draugus, paziņas vai nejauši satiktos cilvēkus, ir attēlojusi. Lai šī interpretāciju varētu notikt, māksliniecei ir svarīgi radīt telpu un plašumu, kas "pilnīgi reālas ainas padara sirreālas".

Ilze Smildziņa ar mākoņiem sāka aizrauties 2013. gadā. Māksliniece mākoņus glezno pēc atmiņas, apzinoties, ka reizēm uzlabo dabā redzēto: "Es droši vien nevarētu dzīvot vietā, kur nav mākoņu. Katrā ainavā tiem būtu jābūt. Tā ir ainaviskā vērtība un, kas rada kolosālāko perspektīvu. Mākoņi pastiprina tālumu un tuvumu."

Izstādē Zelta mākoņi būs apskatāmi pēdējos gados tapušie Ilzes Smildziņas darbi, četras gleznas Aspazijas mājā piedzīvos pirmizrādi.

Ilze Smildziņa ieguvusi maģistra grādu figurālajā glezniecībā un grafikas apakšnozarē Latvijas Mākslas akadēmijā. Māksliniece ir rīkojusi vairākas personālizstādes Latvijā un Lietuvā, kā arī piedalījusies dažādās vietējās un ārvalstu grupu izstādēs un mākslas konkursos, tostarp ArtParis mākslas izstādē, pārstāvot Saatchionline mākslas galeriju (2011), 6. Pekinas starptautiskajā mākslas biennālē (2015, 2019). Smildziņas mākslas darbi atrodami privātkolekcijās – Kanādā, Beļģijā, Francijā, Zviedrijā, Vācijā, Īrijā, ASV, Baltkrievijā un Latvijā, Ķīnas Nacionālās mākslinieku asociācijas kolekcijā un Luciano Benetton kolekcijā.

Izstāde Zelta mākoņi Aspazijas mājā būs apskatāma no 4. novembra līdz 14.janvārim. Aspazijas mājas (Z.Meierovica prosp. 18/20) darba laiks: O.-S. 10.00– 17.00, S.Sv. – Slēgts. Ieeja bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja