Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Jauno dizaineru spēles ar idejām

No jūsu pēdās esošajiem refleksogēnajiem punktiem līdz pelēkajām smadzeņu šūniņām Dizaina diplomandu dienu izstādes eksponāti ir gatavi iedarboties uz visām cilvēka ķermeņa daļām.

Līdz 11. jūlijam Latvijas Mākslas akadēmijas pirmā stāva zālē apskatāmi gandrīz piecdesmit Dizaina nodaļas Funkcionālā dizaina, Vides mākslas, Metāla dizaina un Modes mākslas apakšnozaru absolventu darbi.

Šīs nodaļas bakalaura un maģistra programmas studenti savos darbos spēlējas ar idejām un aicina spēlēties arī citus. Lai veicinātu drošību uz ceļiem, Funkcionālā dizaina apakšnozares beidzējs Edijs Matulis kā savu bakalaura darbu ir izveidojis izglītojošu galda spēli Ej! Min! Brauc!, kura tās dalībniekiem ļauj apgūt ceļu satiksmes noteikumus nepiespiestā gaisotnē, draugu un ģimenes lokā.

Absolventu projekti piedāvā citu skatījumu uz materiāliem, to izmantošanu dizainā. "Lai lauztu stereotipu par to, ka betons ir vizuāli vēss, nedabīgs un pārāk smags ikdienišķai lietošanai, darba mērķis bija radīt objektu, kurš atspēkotu visas šīs īpašības vienlaicīgi," atklāj Vides mākslas apakšnozares maģistrantūras studente Līga Vanaga, kura radījusi gaismas ķermeni no betona ar iestrādātu dabīgo šķiedru tīklu.

Metāla dizaina apakšnozares beidzēja Ginta Zabarovska savā maģistra darbā rotu kolekcijā Mēs pievēršas tēmai, kas ir saistīta ar sievietes vietu sabiedrībā. "Iedodiet meitenei pareizās kurpes, un viņa iekaros pasauli," Funkcionālā dizaina apakšnozares bakalaura programmas studente Liene Gusta citē aktrisi Merilinu Monro un radījusi dažādu krāsu gumijas uzmavas Stabbella augstpapēžu apaviem.

Latvijas Mākslas akadēmijas absolvente Lāsma Danosa savā maģistra darbā runā par to, ka dizaineri ir līdzatbildīgi par svētku komercializāciju un patēriņa kultūras uzturēšanu. "Vai ar tevi var manipulēt?" viņa uzdod jautājumu. Savukārt Funkcionālā dizaina apakšnozares bakalaura programmas students Kristaps Priede ir uzbūvējis privāto mājas altāri Balts mūsdienu ticīgajam cilvēkam, kurš ir noguris no ārējām ietekmēm.

Izstāde ļauj ielūkoties arī tālākā nākotnē. Vides mākslas apakšnozares maģistrantūras beidzējas Madaras Laures darbā Domus Ex Machina tiek risināta koncepcija futūristiskai mājokļa vadības sistēmai, kas novērš nekārtības rašanos, un tiek ilustrēta nelielā video. "Pieeja liegta!" signalizē ledusskapis, kad tā durvis mēģina atvērt šī stāsta galvenais varonis, atgādinot viņam par netīro trauku kaudzi virtuvē.

"Es pašlaik veidoju izstādi, kurā vēlos runāt par cilvēku attiecībām ar egli, par kuru viņi domā tikai reizi gadā," saka Funkcionālā dizaina apakšnozares maģistrantūras studente Guna Poga, kuras idejas jau tuvākajā laikā izies ārpus Latvijas Mākslas akadēmijas telpām - no 11. līdz 27. jūnijam dizaina salonā Xcelsior vasarnīca Kalnciema kvartālā būs apskatāma viņas pirmā personālizstāde Egle Vulgaris.

Savukārt piektdien, 12. jūnijā, plkst. 15 būs iespēja apmeklēt Dizaina komunikāciju pēcpusdienu, kurā satiksies dizaina un citu nozaru studenti, kā arī tie, kuri vēl tikai plāno studēt Dizaina nodaļā, nozares profesionāļi, uzņēmēji, valsts un pašvaldību pārstāvji un citi interesenti, kurus interesē dizaina izveide un pilnveide starpdisciplinārā sadarbībā. Vairāk informācijas var lasīt www.lma.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja